MENU

Database

Rolwaling Himal Expeditie

1972
April - Mei

Bergen: Naamloze top (5325m), Chugima Go (6259m), Parchamo (6273m)

Nepal
Rolwaling Himal, Himalaya
✓ Top behaald

  • Team
    Annelies van Lookeren Campagne, Margreet Hogeweg, O.E.H. Bentinck, Alexander Verrijn Stuart, R.A. Eckhardt, J.A Noordijk, F.P.C. Visser, B. Wittich, H. Hovinga, J.F. de Beaufort.
  • Resultaten
    Naamloze top (5325m), top in de noordoostgraat van de Chugima Go, normaalroute, eerstbeklimming door Alexander Verrijn Stuarten Robert Eckhadt, Chugima Go (6259m), noordoostgraat-noordwestgraat, poging tot ca. 5700m door Alexander Verrijn Stuart, Robert Eckhardt, F.P.C. Visser, Ang Kami Sherpa, Ang Tjoendi Sherpa, Parchamo (6273m), poging tot ca. 5900m door Annelies van Lookeren Campagne, Margreet Hogeweg, J.A Noordijk en Phu Dorje Sherpa. Top 2 dagen later (28 april) behaald door Margreet Hogeweg, Alexander Verrijn Stuart, Robert Eckhardt, F.P.C. Visser en Ang Tjoendi Sherpa.
  • Stijl
    Alpiene stijl

Publicaties

De Berggids, apr ’73, nr. 2 pag. 31-35.

Expeditie naar de Rolwaling-vallei

In april 1972 bezochten 10 leden van de Koninklijke Nederlandse Alpenvereniging (KNAV) de Rolwaling-vallei in Nepal, direct ten zuiden van de berg Guarisankar (7134m). Basiskamp werd op ongeveer 4.600m hoogte opgebouwd, nabij het meer aan het einde van de Tolam Bau-gletsjer.

Poging op Chugima Go

Vanuit basiskamp probeerde een team, dat bestond uit Xander Verrijn Stuart, Robert Eckhardt, Frans Visser samen met de Nepalese Ang Kami Sherpa en Ang Tjoendi Sherpa, de 6259 meter hoge berg Chugima Go te beklimmen. Chugima Go is een elegante kegel van gecanneleerd ijs en was op dat moment nog onbeklommen. Het team kiest voor een route via de noordoostgraat-noordwestgraat, maar staakt de poging op ongeveer 5700m. De poging mislukte omdat het team te weinig ervaring had met de hoogte, de iceflutes, de gecornichte graten en de dimensies van zo’n berg. Daarnaast hadden ze problemen met het gas, dat niet geschikt was voor de koude en de lage druk die er op hoogte is.

Robert Eckhardt en Xander Verrijn Stuart bereikten wel een naamloze top van 5325m in de noordoostgraat van de Chugima Go.

Beklimming van Parchamo

Later in de expeditie beklommen Margreet Hogeweg, Xander Verrijn-Stuart, Robert Eckhardt en Frans Visser samen met de Nepalese Ang Tjoendi Sherpa de berg Parchamo, een gemakkelijke sneeuwtop van 6279m op weg over de Tashi Labcha-pas naar Thami.

Eerste Nederlandse vrouw op een zesduizender?

Mogelijk is Margreet Hogeweg daarmee de eerste Nederlandse vrouw die de top van een ‘zesduizender’ bereikte. Dat zou ook Jenny Visser-Hooft kunnen zijn, die in de jaren ‘20 in de Karakoram met haar man Philips Visser verschillende explorerende expedities ondernam. Of zij toen ook de top van een zesduizender bereikte blijft uit de boeken die erover gepubliceerd werden onduidelijk.

Deel jouw foto’s, notities of andere informatie met ons en maak deze expeditie compleet.
Informatie delen