MENU

Database

Manaslu Expeditie 2

2008
Najaar

Berg: Manaslu (8163m)

Nepal
Manaslu Himal, Himalaya
✓ Top behaald

  • Team
    Katja Staartjes, Henk Wesselius
  • Resultaten
    Na een mislukte poging in het voorjaar van 2008 met een groter team, bereikten Katja Staartjes en Henk Wesselius op 3 oktober 2008 alsnog de voortop (8130m) van Manaslu, een Nederlandse primeur. Route: normaalroute (noord-oostkant)
  • Stijl
    Expeditiestijl met vaste kampen

Manaslu Expeditie 2


Na een expeditie in het voorjaar van 2008 met een groter Nederlands team, ondernamen Katja Staartjes en Henk Wesselius een hernieuwde poging op de 8163m hoge berg Manaslu. Manaslu is de op zeven na hoogste berg op aarde, gelegen in de Gorkha Himal in het Nepalese deel van de Himalaya.

Ten opzichte van het voorjaar was de route veel droger en zat de gletsjer vol spleten. Een deel was zelfs onbegaanbaar, zodat het team bovenlangs door de rotsen moest klimmen. Tot kamp 3 (6700 m) was de route lastiger dan in het voorjaar, maar daarboven werd het beter: vanaf 7400 meter lag er goed begaanbare harde sneeuw.

Na een aantal korte acclimatisatieronden en een periode van slecht weer kan het team op 28 september een serieuze poging doen. Het team heeft tot dan toe alleen geslapen op 5750 m (kamp 1) en klimt zonder zuurstof.

Ze slapen twee nachten op 6400 meter, één nacht op 6700 meter en klimmen daarna door naar 7450 meter. De tenten blijven niet staan maar worden telkens meegenomen. Bij vertrek uit kamp 3 (6700 m) is er grote twijfel over het lawinegevaar.

Met een klein groepje vertrekt het Nederlandse klimduo de volgende dag (3 oktober) als eerste richting top. Onderweg lenen ze hun touw uit aan een expeditie van Himex, onder voorwaarde dat zij het touw alleen in het laatste stuk onder de top zullen fixeren. Even later zien zij klimmers van Himex elkaar omhelzen op een ‘bult’ die door hen aangezien wordt voor de hoofdtop. Later blijkt dit echter de voortop te zijn. Katja en Henk zijn daar al tijdens de beklimming van overtuigd, maar hebben vanwege het uitlenen geen touw meer en moeten noodgedwongen met de klimmers van Himex afdalen.

Zij bereikten, kortom, dus niet de hoofdtop maar de voortop op 8130m, een Nederlandse primeur.

Deel jouw foto’s, notities of andere informatie met ons en maak deze expeditie compleet.
Informatie delen