MENU

Database

Beklimming van de Meije Zuidwand via Voi du Bastion Central

1998

Berg: La Meije (3984)

Frankrijk
Les Écrins
✓ Top behaald

  • Team
    Robert Eckhardt en Siep Stuurman
  • Resultaten
    Top bereikt via de route Voi du Bastion Central (750m, TD, 5c)

Voie du Bastion Central


In de zomer van 1998 klommen Robert Eckhardt en Siep Stuurman de Voie du Bastion Central (TD, 800m, 5c expo) op de zuidwand van de Troisième Dent de la Meije (3951 m). Dit was vermoedelijk de eerste Nederlandse beklimming. De wand bestaat - zoals vaker in de Ecrins - uit twee delen: 550m compact graniet en 250m steile gneis. Het eerste deel van de route is geopend door Pierre Chapoutot en Bernard Wyns in 1969. Het tweede deel van de route volgt de uitklim van de Mayer-Dibona. Deze historische route is al in 1912 geopend en maakt een gigantische traverse door de Meije zuidwand via de makkelijkste weg.

Eckhardt en Stuurman troffen in 1998 alleen mephaken op de standplaatsen aan. Zij vonden het lastig route zoeken in het compacte graniet. De route is lastig af te zekeren, soms ook in de moeilijke lengtes. Ze bivakkeerden vlak onder de top van de Troisième Dent en traverseerden de volgende dag naar de Grand Pic de la Meije (3983 m). Daarna dalen ze af naar de Promontoire hut via de normaalroute.

In 2018 deden Jeroen van Ommen en Wouter de Vries ook een beklimming van De Bastion Centrale. Voor zover bekend is dit de tweede Nederlandse beklimming.

Deel jouw foto’s, notities of andere informatie met ons en maak deze expeditie compleet.
Informatie delen