MENU

Database
Beklimming van de Meije Zuidwand via Voie du Bastion Central

Beklimming van de Meije Zuidwand via Voie du Bastion Central

1998

Berg: La Meije (3984)

Frankrijk
Les Écrins
✓ Top behaald

  • Team
    Robert Eckhardt en Siep Stuurman
  • Resultaten
    Top bereikt via de route Voie du Bastion Central (800m, TD, 5c)

Voie du Bastion Central

In de zomer van 1998 klommen Robert Eckhardt en Siep Stuurman de Voie du Bastion Central (TD, 800m, 5c expo) op de zuidwand van de Troisième Dent de la Meije (3951m). Dit was zeer waarschijnlijk de eerste Nederlandse beklimming. De wand bestaat – zoals vaker in de Écrins – uit twee delen: 550 meter compact graniet (de eigenlijke Voie du Bastion Central) en 250 meter steil gneis. Het eerste deel – de Voie du Bastion Central – is geopend door Pierre Chapoutot en Bernard Wyns in 1969. Het tweede deel van de route, door het steile gneis, volgt gedeeltelijk de Mayer-Dibona-route, een historische beklimming uit 1912. De laatste twee touwlengtes volgden ze de spectaculaire uitklim (1927) van Edmond Stofer en Albert Arnaud, die direct naar de top leidt.

Eckhardt en Stuurman troffen in 1998 slechts jarenzestig-boorhaken aan op de standplaatsen. Zij vonden het lastig route zoeken in het compacte graniet. De route is lastig af te zekeren, ook in bijna alle moeilijke lengtes. Ze bivakkeerden vlak onder de top van de Troisième Dent en klommen via de uitklim van Stofer rechtstreeks naar de top van de Troisième Dent (sterk aan te bevelen boven de uitklim van Dibona). Vervolgens traverseerden ze de volgende dag naar de Grand Pic de la Meije (3984 m). Daarna daalden ze af via de Promontoire-graat (normaalroute) naar de Promontoire-hut. De traverse in die richting (O-W) is moeilijker dan de normale traverse (W-O).

In 2018 deden Jeroen van Ommen en Wouter de Vries ook een beklimming van de Voie du Bastion Central. Voor zover bekend is dit de tweede Nederlandse beklimming.

Meer bekijken

© Robert Eckhardt

De zuidwand van de Meije (3984m) met in het midden het door de zon beschenen Le Grand Bastion. Daarboven het 'driehoekige’ sneeuwveld met daar weer boven de plek waar Siep Stuurman en Robert Eckhardt bivakkeerden (bolletje). Links onze afdaling over de Promontoiregraat.

© Robert Eckhardt

Vanaf de top van de Râteau (3809m) kijk je in de Meije-zuidwand. Links de Grand Pic de la Meije (3984m) met daarnaast – heel markant – de Doigt de Dieu (3973m). Rechts de Pic Gaspard (3883m), die vernoemd werd naar de eerstbeklimmer van de Grand Pic.

© Robert Eckhardt

Uitgangspunt voor de zuidwand-routes van de Meije is de Refuge du Promontoire (3082m). Die hut ligt al in de zuidgraat die de eerstbeklimmers van de Grand Pic de la Meije in 1877 volgden, de zogenaamde Promontoiregraat.

© Robert Eckhardt

Het Bastion Central begint zeer spectaculair met een traverse van twee touwlengtes onder een reusachtige overhang, waar je uiteindelijk doorheen moet om in het minder steile deel van de route te komen. Siep Stuurman op het hangende 'relais' na de tweede touwlengte. Het zijn de eerste, minder prettige uurtjes na het ochtendgloren want de nachtelijke koude hangt nog in de wand.

© Robert Eckhardt

Siep Stuurman in de derde touwlengte. Het Bastion Central begint zeer spectaculair met een traverse van twee touwlengtes onder een reusachtige overhang, waar je uiteindelijk doorheen moet om in het minder steile deel van de route te komen.

© Robert Eckhardt

Siep Stuurman in het Bastion Central. Dit deel van de wand bereik je na de eerste, reusachtige overhang. Het bestaat uit compact graniet, waarin het plaatsen van tussenzekeringen zeer lastig is. Geen haak wijst de weg: de oriëntatie is hier de voornaamste moeilijkheid.

© Robert Eckhardt

Na het graniet van het Bastion Central begint na deze traverse het laatste wandgedeelte, dat uit verticaal gneis bestaat: de uitklim via de Mayer-Dibona-route.

© Robert Eckhardt

Siep Stuurman in de uitklim via de Mayer-Dibona-route, die uit verticaal gneis bestaat. Zeshonderd meter onder ons de Glacies des Étançons.

© Robert Eckhardt

Drie touwlengtes onder de top van de Troisième Dent gaan we in bivak. Het is nog vroeg, maar we weten dat er vanuit het noorden een ijskoude wind staat. Liever een bivak in de beschutting van de zuidwand dan een nacht in die ijskoude wind op de geëxponeerde traverse – die we in omgekeerde richting zouden gaan doen.

© Robert Eckhardt

Vanuit ons bivak – vlak onder de Troisième Dent – hebben we uitzicht naar de Barre des Écrins (4102m). De dubbeltop links van de Barre des Écrins is de Mont Pelvoux, die bestaat uit de Pte Durand (3932m) en de Pte Puiseux (3946m). Rechts de Ailefroide (3954m).

© Robert Eckhardt

De kegel aan de horizon is de projectie van de Meije, veroorzaakt door de net opgekomen zon. Rechts de door de zon beschenen Râteau (3809m).

© Robert Eckhardt

Terugblik van de Grand Pic de la Meije (3984 m) naar de Doigt de Dieu (3973m). Tussen beide toppen loopt de beroemde Meije-traverse. Rechts van de Doigt de Dieu ligt de Pic Gaspard (3883m).

Deel jouw foto’s, notities of andere informatie met ons en maak deze expeditie compleet.
Informatie delen