MENU

Database

Vier Nederlandse beklimmingen van het Noordcouloir op de Dru

1982

Berg: Petit Dru (3733m)

Frankrijk
Mont Blanc-massief
✓ Top behaald

  • Team
    Frans Heusdens (1982), Thierry Schmitter, Olivier Wettstein (1997). Niek de Jonge, Niels van Veen (2015). David Bacci, Luca Moroni (2016)
  • Resultaten
    Top bereikt via het Noordcouloir (Cecchinel/Jager) door Heusdens (1982), Schmitter, Wettstein in (1997) en De Jonge, Van Veen in (2015). Bacci en Moroni klimmen het Noordcouloir Direct in 2016.

Het Noordcouloir op de Dru

Als je van Chamonix naar Martigny rijdt, is de indrukwekkende verschijning van de Dru (3733m) niet te missen. 800 meter steil graniet torent zich boven de gletsjer uit. Tussen de Petit en Grand Dru ligt een verscholen, bijzonder lastige ijslijn: het noordcouloir (ED, 800m, 5C/A1). Tussen 28 en 31 december 1973 voltooiden Walter Cecchinel en Claude Jager de eerste beklimming van dit couloir. Met de materialen van toen was dit een bijzonder knappe prestatie. De grootste uitdaging was het bereiken van het ijs hoger in de wand. Om daar te komen moesten ze met artificiële technieken door de koude en verijste rotsen heen klimmen. Cecchinel en Jager wisten na 4 dagen de top te bereiken en creëerden hiermee een bekende extreme klassieker.

Verschillende Nederlandse beklimmingen

Frans Heusdens was in 1982 -voor zover bekend- de eerste Nederlander die het noordcouloir klom. Hij deed dit samen met een Britse klimmer van wie hij zich in 2023 niet meer de naam kan herinneren. Ze bivakkeerden bij Grands Montets, klommen de route in één dag tot boven en bivakkeerden daar opnieuw. In de jaren ‘90 klom de Nederlandse Fransman Thierry Schmitter met wisselende partners een groot aantal moeilijke routes in de Alpen. In 1997 beklom hij ook het noordcouloir van de Dru, samen met Olivier Wettstein.

Tegenslag

In 2015 volbrachten Niek de Jonge en Niels van Veen de derde Nederlandse beklimming. Niek schreef een mooi verslag voor Hoogtelijn, waaruit duidelijk blijkt dat er veel doorzettingsvermogen nodig is om het noordcouloir te kunnen beklimmen. In de nacht voorafgaand aan de beklimming kregen ze bijvoorbeeld te maken met een falende brander en felle wind die ze uit hun slaapt hield. Eenmaal in de route ondervonden ze problemen met het vinden van het juiste route. Ondanks hun vermoeide benen en het eindeloze blanke ijs wisten Niek en Niels toch door te zetten. Ze bereikten de top in het donker en daalden in het holst van de nacht af naar hun bivakplaats. Een mooie prestatie van het duo, dat het jaar erop in 2016 ook een mooi alpien avontuur beleefde aan de zuidkant van de Mont Blanc.

Noordcouloir Direct

In 2016 beklom David Bacci (IT/NL) als eerste Nederlander samen met Luca Moroni de directe variant op het noordcouloir (800m VI AI 6+ M7+). Bacci is tegenwoordig alleen nog actief in de Italiaanse klimscene, maar hij heeft zijn roots in de Nederlandse klimwereld liggen. In zijn studententijd was hij bijvoorbeeld actief als voorzitter van MaasSac. De directe inklim is een moeilijke vrijklimvariant op de route die de andere Nederlanders hebben genomen. Er zijn 4 technische mixed lengtes tussen de M5 en M7+ die beklommen moeten worden voordat de route samenkomt met de lijn van Cecchinel en Jager. De beklimming van Bacci zorgt ervoor dat de teller qua Nederlandse beklimmingen van het noordcouloir op vier komt te staan.

Deel jouw foto’s, notities of andere informatie met ons en maak deze expeditie compleet.
Informatie delen