MENU

Database

Eerste Nederlandse beklimming van Divine Providence op de Grand Pilier d'Angle

1993

Berg: Mont Blanc (4807m)

Frankrijk
Mont Blanc-massief
✓ Top behaald

  • Team
    Thierry Schmitter en Peter Kok
  • Resultaten
    Top bereikt via de route Divine Providence (ED, 900m, 6B/A3), daarna uitklim via Peuterey-graat

Publicaties

Mark van Hattem en Robert Eckhardt, Grenzeloos Verlangen: Tweehonderd Jaar Alpinisme (Utrecht 1995), pag. 203.

De eerste Nederlandse beklimming van Divine Providence


In Augustus 1993 beklommen Peter Kok en Thierry Schmitter als eerste Nederlanders Divine Providence (ED, 900m, 6B/A3) op de Grand Pilier d’Angle. Daarna klommen ze door naar de top van de Mont Blanc via de Peutereygraat. Dit een knappe prestatie omdat deze route nog altijd als een van de meest indrukwekkende en moeilijke beklimmingen van het Mont Blanc-massief wordt gezien. Tijdens hun beklimming werden Peter en Thierry meerdere keren overvallen door hagel en onweer. Terug abseilen was door de vele overhangende passages echter geen optie meer. De mannen moesten dus noodgedwongen in slecht weer doorklimmen naar de top van de Mont Blanc.

Slechte omstandigheden

De moeilijkste lengtes van de route waren gelukkig zo overhangend dat ze nog enigszins droog bleven. Met behulp van artificiële technieken weten ze door de lastige sleutellengtes heen te komen. Na een koud en besneeuwd bivak vervolgden ze hun weg via verijste rots. Laat in de avond bereikten ze de top van de Mont Blanc. Thierry en Peter besloten de nacht door te brengen in de smerige en overvolle Vallot-hut. Een ervaring die in schril contrast stond met het avontuur dat ze zojuist op Divine Provine beleefd hebben. Maar wat vooral telt is dat ze veilig zijn en alleen nog hoeven af te dalen naar het comfortabele Chamonix.

Goddelijke voorzienigheid

Divine Providence werd in 1984 in vier dagen geopend door Patrick Gabarrou en François Marsigny. De route dankt zijn naam aan een close-call situatie waarbij een van de klimmers een grote voorklimval maakte. Bijna alle zekeringen braken uit, behalve een cruciale friend die nog op het laatste moment bijgeplaatst was. De katholieke Gabarrou was ervan overtuigd dat de gedachte om de extra friend bij te plaatsen vanuit de hemel was ingegeven. Ze noemden de route daarom Divine Providence, wat Thierry in zijn verslag uit 1994 vertaalt als ‘goddelijke voorzienigheid.’

Tweede Nederlandse beklimming

Twintig jaar later zijn Niek de Jonge en Jefta Smit in 2013 de volgende Nederlanders die zich wagen aan Divine Providence. Ook voor hen was het een groot avontuur met verse sneeuw in het bivak. Bekijk hier het verslag op de website van Niek de Jonge.

Deel jouw foto’s, notities of andere informatie met ons en maak deze expeditie compleet.
Informatie delen