MENU

Database

Eerste Nederlandse beklimming van de Zmuttnase op de Matterhorn-Noordwand

1989

Berg: Matterhorn (4478m)

Zwitserland
Walliser Alpen
✓ Top behaald

  • Team
    Roland Bekendam en Hans Lanters
  • Resultaten
    Top bereikt via de Zmuttnase, Gogna-Cerruti route

Publicaties

Berggids '90-2 Mark van Hattem en Robert Eckhardt, Grenzeloos Verlangen: Tweehonderd Jaar Alpinisme (Utrecht 1995), pag. 202.

De Zmuttnase op de Matterhorn


Tussen 23 en 25 Augustus 1989 beklommen Hans Lanters en Roland Bekendam (1958-2022†) de Gogna-Cerruti (ED+, 1050m, VI+/A2) op de Matterhorn noordwand. Deze route is een bijzonder moeilijke alpiene onderneming. Het onderste en bovenste deel van de wand bestaat uit gecombineerd noordwand terrein. In het midden bevindt zich een overhangende rotswand, de zogeheten Zmuttnase van 400m. De rots is hier volgens Roland Bekendam ‘verkeerd gelaagd, niet al te solide en moeilijk te pitonneren’. Voor zover bekend deden Roland en Hans de 5e beklimming ooit van de Gogna-Cerruti. Dit is zonder twijfel een van de meest bijzondere alpiene beklimmingen die ooit door Nederlanders is gedaan.

Afzien

Het verslag geeft een levendig beeld van de beklimming. ‘Hoe komen we hier in godsnaam de nacht door?’, schrijft Roland. Het geeft goed inzicht in de onzekerheden en de problemen die je tegenkomt in zo’n steile wand. Ook de weergave van de technische moeilijkheden is heel pakkend beschreven. ‘Nu moet Hans met zijn abseilacht - iets beters heeft hij niet bij de hand - ieder treedje eerst ijsvrij maken.’ De mannen zetten door, bereiken afgepeigerd de top en krijgen op de afdaling de meest welkome traktatie van een passerende gids die ze zich kunnen wensen.

Een sterk duo

Hans en Roland blijven na de Zmuttnase veel met elkaar klimmen. Ze doen in 1990 een poging op de zeer moeilijke Ogre in Pakistan, beleven een succesvolle expeditie in Kirgizië in 1992 en gaan in 2012 samen naar Nepal. In 2015 beklimmen ze samen nog een moeilijke route in Wallis (Andre Georges Direct) op de Dent Blanche. 26 jaar na hun beklimming van de Zmuttnase weten ze nog steeds samen op hoog niveau te klimmen. Ook in de jaren daarna gaan ze nog regelmatig met elkaar op pad naar de Alpen. In augustus 2022 overlijdt Roland op 64-jarige leeftijd door een tragisch ongeval op de Täschhorn.

Informatie:

Matterhorn Zmuttnase, Roland Bekendam en Hans Lanters, 23-25 augustus 1989, 5e beklimming in totaal van de route. Eerste beklimming: 14-17 juli 1969, Alessandro Gogna en Leo Cerruti. Moeilijkheidsgradatie: ED+, VI+/A2, hoogte 1050 m.

Deel jouw foto’s, notities of andere informatie met ons en maak deze expeditie compleet.
Informatie delen