MENU

Database

Eerste Nederlandse beklimming van de Peuterey Integrale

1983

Berg: Mont Blanc (4807m)

Frankrijk
Mont Blanc-massief
✓ Top behaald

  • Team
    Guus Lambregts en Gilles Boerlage
  • Resultaten
    Eerste Nederlandse beklimming van de route. De route is een aan een schakeling van drie lange routes; de zuidgraat van de Aig. Noire de Peuterey (TD), de normaalroute van de Pointe Gugliermina en de Aig. Blanche de Peuterey (AD) en tot slot de Grand Pilier d’Angle met de graat naar de Mont Blanc de Courmayeur.

De Peuterey Integrale


In de zomer van 1983 beklommen Gilles Boerlage en Guus Lambregts als eerste Nederlanders de Peuterey Integrale op de Mont Blanc. Deze monstertocht start in Courmayeur en eindigt op de top van de Mont Blanc. De beklimming zelf duurt meestal drie dagen en loopt door verschillende soorten terrein. De Aiguille Noire is een lange rotsgraat met 1200m klimmen tot en met 6a/A0. Daarna volgen de beruchte abseils naar de Dames Anglaises. Veel touwgroepen overnachten daarna in het kleine Craveri-bivak. Vanaf hier gaat de route in mixed terrein verder naar Pointe Gugliermina en de Aiguille Blanche. Daarna klimt men in de sneeuw uit naar de top van de Mont Blanc de Courmayeur en de hoofdtop van de Mont Blanc.

Zo vader, zo zoon

Deze beklimming Guus en Gilles vond plaats in de zomer van 1983 op 26 t/m 26 juli.
Na afloop horen de mannen dat één dag na hen Paul van Sprang en Egbert Veen dezelfde tocht hebben gemaakt. In de zomer van 2016 klimt Taco Lambregts, de zoon van Guus, op 21-jarige leeftijd ook de Peuterey graat samen met Sytse Roos. In de bijlage staat het verslag van Guus Lambregts.

Deel jouw foto’s, notities of andere informatie met ons en maak deze expeditie compleet.
Informatie delen