MENU

Database

Eerste Nederlandse beklimming van de Matterhorn-noordwand

1977

Berg: Matterhorn (4478m)

Zwitserland
Walliser Alpen
✓ Top behaald

  • Team
    Ronald Naar en Lucas Wildervanck
  • Resultaten
    Top bereikt via de Schmidt-route

Publicaties

Mark van Hattem en Robert Eckhardt, Grenzeloos Verlangen: Tweehonderd Jaar Alpinisme (Utrecht 1995), pag. 190. Ronald Naar, Klimmen – Op zoek naar evenwicht (1991).

Eerste Nederlandse beklimming van de Matterhorn


In de zomer van 1977 beklommen Ronald Naar en Lucas Wildervanck de noordwand van de Matterhorn (4478m). Dit was de eerste beklimming door Nederlanders. Van de drie grote noordwanden in de Alpen, de Eiger, Grandes Jorasses en Matterhorn, had Ronald Naar er al een op zijn naam, namelijk de Grandes Jorasses. Hij beklom deze in 1975 via de Croz pijler (1975) samen met Ton Couperus. In 1976 ging hij op expeditie naar de Istor-O-Nal in Pakistan en in 1977 was hij terug in de Alpen. De logische volgende stap was de Matterhorn noordwand.

Gelegenheidsduo

In het begin van de jaren ‘ 70 vormde Ronald Naar een vast duo met Ton Couperus. Naast de Grandes Jorasses noordwand deden ze verschillende andere moeilijke beklimmingen, zoals de Tournier pijler op de Droites en de Allain-Leigninger op de Dru. Lucas Wildervanck en Ronald Naar hadden echter nog nooit samen geklommen toen ze aan de Matterhorn begonnen. Lucas had in de week ervoor net de steile Swiss-route op de Courtes geklommen, wat een eerste Nederlandse beklimming was. Ronald had drie dagen solo op de rijkelijk besneeuwde Alphubel-Dom-Taschhorn traverse geklommen en was klaar met het alleen klimmen. Beide zochten ze nog een partner voor een volgend avontuur. Het plan om de Matterhorn te doen was snel gesmeed.

Schmidt

De route door de noordwand was in 1931 geopend door de gebroeders Schmidt in 1931. Ze gingen vanuit München op de fiets naar Zermatt. Vervolgens beklommen ze de wand in twee dagen. De route bestaat uit drie delen: een inklim via sneeuw/ijs, een technich diagonaal couloir in het midden en de uitklim in gecombineerd terrein naar de Zmuttgraat. De moeilijkste lengtes zijn vierdegraads rots van dubieuze kwaliteit. De wand is het meest veilig te beklimmen als de sneeuw goed verfirnt is.

Goede condities

De beklimming van Ronald en Lucas verliep relatief soepel door de goede omstandigheden van de wand. Ze bereikten in één dag de top. Tijdens de afdaling komt het onweer angstvallig dichtbij, maar ze weten veilig af te dalen naar het Solvay bivak. De eerste Nederlandse beklimming van de bekendste berg van Zwitserland zit erop. Later in dezelfde zomer klimt Ronald Naar nog een reeks andere grote routes samen met Bas Gresnigt. Het hoogtepunt hierbij was de eerste Nederlandse beklimming van de Eiger Noordwand.

Deel jouw foto’s, notities of andere informatie met ons en maak deze expeditie compleet.
Informatie delen