MENU

Database

Denali Expeditie

2015
Voorjaar

Berg: Denali (6194m)

Verenigde Staten
Alaska Range
✓ Top behaald

  • Team
    Roeland van Oss en Tania Noakes
  • Resultaten
    Beklimming van de Cassingraat in 22,5 uur. Twee Nederlandse beklimming van deze route (voor zover bekend); het team in 1985 deed er meer dan een week over.
  • Stijl
    Alpiene stijl

Denali Expeditie


Nadat Roeland van Oss in 2013 al de route Moonflower Buttress op Mount Hunter beklom, keerde hij in 2015 terug naar Alaska. Ditmaal met als doel de legendarische Cassin-route op Denali (6194m). Het lukte hem de route te beklimmen in een supersnelle tijd van 22,5 uur. De eerste Nederlandse beklimming van deze route vond plaats in 1985. Over het algemeen kost een beklimming van de Cassin-graat meerdere dagen.

Over Denali

Denali (6194m) is een berg in Alaska en de hoogste berg in Noord-Amerika. Van 1917 tot 2015 werd deze berg Mount McKinley genoemd, maar in 2015 besloot president Obama dat de berg officieel de oorspronkelijke naam Denali terugkrijgt. De naam betekent ‘De Hoge’ in het Koyukon, een Athabaskische taal uit Alaska.

De arctische omstandigheden met extreme temperaturen en zware stormen maken een beklimming van Denali, zelfs via de normale West Buttress-route, een extreme test van kracht, teamwork, en logistiek.

De Cassin-route

De eerstbeklimming van de Cassin Ridge op Denali werd in 1961 gemaakt door een Italiaans team onder leiding van Riccardo Cassin. Hun beklimming was de 23e beklimming van de berg, maar slechts de 5e route die op Denali werd geopend. Tegenwoordig geldt de Cassin als één van de meest bekende en legendarische routes van Noord-Amerika. De eerste beklimmingen werden vaak in expeditiestijl met vaste kampen gedaan - een techniek die ook vandaag nog populair is op Denali - maar een groeiend aantal sterke klimmers probeerde in de loop der jaren de route solo of in één dag te voltooien.

De beklimming van Roeland van Oss en Tania Noakes

Roeland van Oss en zijn Britse klimpartner Tania Noakes (tevens UIAGM berggids) hadden een slim aanvalsplan. Eerst beklommen ze Denali in een paar dagen tijd via de normaalroute, om goed te kunnen wennen aan de hoogte. Na een aantal dagen rust werd er een periode van mooi weer voorspeld, die de twee besloten te benutten.

Ze daalden af naar het begin van de route (op 3800m), namen wat rust en begonnen rond 22.00 uur aan de beklimming. Rond 19.30 de volgende dag bereikten ze na 22,5 uur de top van de route. Een Nederlands snelheidsrecord.

Deel jouw foto’s, notities of andere informatie met ons en maak deze expeditie compleet.
Informatie delen