MENU

Database

Expeditie Mount Hunter

2013
Voorjaar

Berg: Mount Hunter (4442m)

Verenigde Staten
Alaska Range

  • Team
    Roeland van Oss en William van Meegdenburg
  • Resultaten
    Beklimming Moonflower Buttress (Alaska VI, 5.8 A2, M5, A16) tot het einde van de moeilijkheden, hoofdtop niet bereikt.
  • Stijl
    Alpiene stijl

Expeditie Mount Hunter


In 2013 maakten berggids Roeland van Oss en William van Meegdenburg de eerste Nederlandse beklimming van de iconische route Mounflower Buttress op Mount Hunter (4442m).

Over Mount Hunter

Mount Hunter of Begguya is een berg in het Denali National Park in Alaska. De berg ligt ongeveer 13 kilometer ten zuiden van Denali, de hoogste berg van Noord-Amerika. Mount Hunter is met 4442 meter de op twee na hoogste grote piek in de Alaska Range.

Moonflower Buttress

De noordpijler van Mount Hunter is vanaf het midden van de jaren ‘70 het podium geweest van een aantal zeer gewaagde beklimmingen. In 1980 kwam een team van Doug Klewin, Rob Newsom en Pat en Dan McNerthney, zeer hoog in een route die tegenwoordig Moonflower of Bibler/Klewin wordt genoemd. Het team keerde terug in 1981. Maar tijdens hun poging (waarin ze gedwongen zijn af te dalen om een portagledge te repareren), klimmen twee andere klimmers, Mugs Stump en de Nieuw-Zeelander Paul Aubrey hen voorbij. Zij bereiken uiteindelijk het einde van de technische moeilijkheden, maar niet de top.

In 1983 keerden Todd Bibler en Doug Klewin opnieuw terug. In een elegante stijl beklommen ze de noordelijke steunbeer van Mount Hunter naar de top. Hun integrale beklimming naar de top van de berg wordt door velen gezien als de echte eerste beklimming.

De beklimming van Roeland en William

Nadat twee Engelse klimmaten van Roeland Moonflower Buttress hadden geklommen en tegen hem zeiden dat hij dat ook wel kon, organiseerde hij samen met William van Meegdenburg een expeditie naar Alaska. En met succes. Na 2,5 dag klimmen bereikten ze de top van de route. Vanwege de weersomstandigheden besloten ze, tot hun eigen teleurstelling, om niet verder te klimmen naar de top. De route is gewaardeerd op Alaska VI, 5.8, A2, M5, AI6. Roeland en William waren de eerste Nederlanders die de route klommen.

Deel jouw foto’s, notities of andere informatie met ons en maak deze expeditie compleet.
Informatie delen