MENU

Database

Mukot Himal Expeditie

1967

Berg: Mukot Himal of Langru (6087m)

Nepal
Mukot Himal, Himalaya
✓ Top behaald

  • Team
    J.A. Noordijk, A.J. Driessen, F.C. Dufour, O.E.H. Bentinck, J.F. de Beaufort, M.C. van Mourik Broekman, J.R. Wouters
  • Resultaten
    Eerstbeklimming van de berg door M.C. van Mourik Broekman en A. J. Driessen samen met Phu Dorje Sherpa en Tenzing Gyatso Sherpa; poging op een onbeklommen top van 5975m door de rest van het team, omgedraaid 60m onder de top

Mukot Himal Expeditie


Onder leiding van Dolf Noordijk maakte een groep van zeven Nederlandse klimmers in de herfst van 1967 een grote trektocht door de Nepalese bergregio Mukot Himal, ten noorden van de berg Dhaulagiri II (7751m). Tijdens de trektocht maakten zij de eerste beklimming van de berg Mukot Himal (6087m). Mukot Himal staat ook bekend als Mukut Himal of Langru.

Geen basiskamp

Op 4 oktober verlieten de Nederlanders de stad Pokhara in Centraal-Nepal en ruim een maand later, op 9 november, kwamen zij aan in Mukut na een lange tocht via de Barbung Khola naar het westen. Vanwege de trektocht was er tijdens deze expeditie geen sprake van een basiskamp. Ze vestigden hun eerste tijdelijke kamp op ongeveer 4880 meter hoogte in de vallei ten zuidwesten van Mukot Himal. Op 10 november plaatsten ze kamp 2 op ongeveer 5425 meter hoogte, in de buurt van de col die het begin markeerde van de westgraat van Mukot Himal.

Beklimming van Mukot Himal

De volgende dag, 11 november, beklommen Fons Driessen, Michael von Mourik Broekman, Phu Dorje Sherpa en Tenzing Gyatso Sherpa de westgraat, en gingen vervolgens schuin omhoog naar de noord-noordwestwand om het laatste deel van de noordgraat te bereiken, die ze volgden naar de top. De sneeuwcondities waren uitstekend en de lucht helder, hoewel de wind steeds sterker en kouder werd.

Onbeklommen piek

Op dezelfde dag probeerden andere leden van het team een 5975 meter hoge top te beklimmen, maar draaiden op de graat om, ongeveer 60 meter onder de top. Deze piek ligt ten zuidwesten van Mukot Himal, heeft een indrukwekkende noordwestkant en is mogelijk nog niet beklommen.

Toch een eerstbeklimming

Tijdens hun trektocht hadden de Nederlanders nauwelijks zicht op de geografie van de regio. Charles Dufour schrijft: “Pas bij het verschijnen van de Leomann Maps konden wij nagaan waar de toentertijd beklommen berg zich eigenlijk in de gecompliceerde Mukut Himal bevindt.”

Mogelijk is hierdoor in de loop der jaren verwarring ontstaan over de beklimmingen van de berg. In 2015 en 2016 claimden Britse teams eerstbeklimmingen op Mukot Himal, maar na bestudering van de kaarten is gebleken dat de eerstbeklimming in feite toebehoort aan dit Nederlandse team.

Publicaties

  • De Berggids, mei ’68, pag. 37-60.
  • De Bergvriend, okt ’67, pag. 74-75; feb ’69, pag. 2-5; apr ’69, pag. 25-28; jun ’69, pag. 49-53.
  • F.C. Dufour en R. Weijdert (samenstellers) Bergland, pag. 204.
  • Dolf Noordijk, Choria Himal – Sita Chuchura.
Deel jouw foto’s, notities of andere informatie met ons en maak deze expeditie compleet.
Informatie delen