MENU

Database

Groenland Expeditie

2009
Augustus - September

Bergen: Cenotaph, McDonnell Peak, ongenaamde berg

Groenland
Ren Land
✓ Top behaald

  • Team
    Niek de Jonge, Jelle Staleman, Gerke Hoekstra, Martin Fickweiler
  • Resultaten
    Eerste beklimming van Cenotaph. Eerste beklimming van McDonnell Peak. First Ascent Route (900 meter UIAA VII) door Fickweiler en Hoekstra en Controversy (900 meter UIAA VII) door De Jonge en Staleman op Cenotaph. Nieuwe route op McDonnell (6B+) door Staleman en De Jonge. Small Lion (IV+) is een nieuwe route op een naamloze piek door Fickweiler en Hoekstra
  • Stijl
    Alpiene stijl

Eerstbeklimmingen in Groenland


In de zomer van 2009 reisden Niek de Jonge, Jelle Staleman, Gerke Hoekstra en Martin Fickweiler af naar Groenland. Hun bestemming was Ren Land, waar ze enkele nieuwe eerstbeklimmingen hoopten te doen.

Aantrekkelijke piek

Niek en Jelle hadden hun zinnen gezet op een beklimming van de Cenotaph in alpiene stijl. Deze 900m hoge vrijstaande pilaar zag er veelbelovend uit op de satellietbeelden. Gerke en Martin hadden een bigwall beklimming van de Shark Tooth in het vizier. Maar helaas bleek dit niet mogelijk door ter wilde rivieren die niet over te steken waren.

Succes

De eerste poging van Niek en Jelle om een directe lijn te openen op Cenotaph mislukte door een sectie met blanke rots. Beide teams deden later een nieuwe poging op de Cenotaph. Gerke en Martin volgden de weg van de minste weerstand en openen de First Ascent Route (900m, VII). Niek en Jelle volgden een meer directe lijn en noemden deze Controversy (900m ,VII). Ze kwamen een uur na Martin en Gerke op de top aan. De gneis bleek niet altijd van goede kwaliteit, waardoor de beklimmingen behoorlijk spannend voelden.

Eerbetoon

In het laatste deel van de expeditie beklommen Niek en Jelle een onbeklommen piek. Als eerbetoon naar de in 2008 op K2 overleden Ger McDonell besloten ze deze berg McDonell Peak te noemen. Hoewel ze een makkelijke beklimming verwacht hadden, bleek de route verre van eenvoudig. Met name de laatste touwlengte bleek erg lastig (6b+), waardoor ze de algemene moeilijkheidsgradatie op TD/TD+ vaststelden. Martin en Gerke beklommen een paar dagen later een andere piek, die ze The Small Lion noemden. De route waardeerden ze IV, 450m.

Bekroond

Voor deze beklimmingen ontvingen Jelle, Niek, Gerke en Martin de Irish Coffee Award. Deze officieuze trofee wordt jaarlijks door een vakjury uitgereikt aan de meest bijzondere expeditie van het jaar.

Deel jouw foto’s, notities of andere informatie met ons en maak deze expeditie compleet.
Informatie delen