MENU

Database

Manaslu Expeditie

2008
Voorjaar

Berg: Manaslu (8163m)

Nepal
Manaslu Himal, Himalaya

  • Team
    Henk Wesselius, Niels van Veen, Miriam Knepper, Lakpa Nuru Sherpa, Nuru Gyalzen Sherpa en Katja Staartjes (tevens expeditieleider), ondersteund door basiskamp-manager en fotograaf Menno Boermans
  • Resultaten
    Poging via normaalroute (noord-oostkant), het team bereikt een hoogte van 7700m zonder gebruik van extra zuurstof, maar besluit daarna om te keren
  • Stijl
    Expeditiestijl

Manaslu Expeditie


Manaslu (8163m) is de op zeven na hoogste berg op aarde, gelegen in de Gorkha Himal in het Nepalese deel van de Himalaya. In het voorjaar van 2008 onderneemt een Nederlands team dat bestaat uit Henk Wesselius, Niels van Veen, Miriam Knepper, Lakpa Nuru Sherpa, Nuru Gyalzen Sherpa en Katja Staartjes (tevens expeditieleider), en basiskamp-manager en fotograaf Menno Boermans een poging om deze Himalaya-reus te beklimmen.

Nieuw plan

Hun oorspronkelijke doel was de berg Shisha Pangma (8013 m), maar pal voor vertrek gingen de grenzen van Tibet dicht. Het plan werd daarom omgegooid en de pijlen werden gericht op de tot dan toe door Nederlanders onbeklommen Manaslu. Eerdere pogingen door Nederlandse klimmers werden ondernomen door Bart Vos (solo in 1999) en door een expeditie met gids Robert Steenmeijer (2003). Wel beklom een Nederlands team in 1964 een 7100 meter hoge subtop van de berg: de noordtop (ook wel Manaslu II genoemd), een spectaculaire prestatie, zeker voor zijn tijd.

Top bereikt?

Na een aantal klimrondes waarbij hoogtekampen worden opgezet om te wennen aan de steeds ijlere lucht begint het team op 12 mei aan de toppoging. Ze bereiken een hoogte van 7400m, waar kamp wordt gemaakt. Dan blijkt een van de teamleden onderkoeld is geraakt. ‘s Nachts besluit het team op te splitsen: 3 man omhoog, 3 man omlaag. Maar op 7700 meter wordt ook door de klimmers die verder omhoog zijn gegaan besloten om te draaien. Het lukt niet de energie volledig te richten op de top.

In het najaar van 2008 ondernemen Katja Staartjes en Henk Wesselius opnieuw een poging op Manaslu, waarbij ze de voortop op 8130m weten te bereiken.

Deel jouw foto’s, notities of andere informatie met ons en maak deze expeditie compleet.
Informatie delen