MENU

Database

Gasherbrum I Expeditie

2004
Zomer

Berg: Gasherbrum I (8068m)

Pakistan
Karakoram
✓ Top behaald

  • Team
    Katja Staartjes en Henk Wesselius
  • Resultaten
    Top bereikt via normaalroute (Japans Couloir), zonder zuurstof
  • Stijl
    Expeditiestijl

Gasherbrum I Expeditie


De Gasherbrum I (ook bekend als Hidden Peak of K5) is 8080m hoog en de op tien na hoogste berg op aarde. Gasherbrum I maakt deel uit van het Gasherbrummassief in de Pakistaanse Karakoram. De beklimming van Gasherbrum I wordt beschouwd als een van de lastigere achtduizenders. De technische uitdagingen bevinden zich op ongeveer 7000m (een couloir van 70 graden) en in een steile traverse vlak onder de top. Verder is de lange en gevaarlijke aanloop door de ijsval boven het basiskamp een grote uitdaging.

Kleinschalige expeditie

In 2004 organiseerden Katja Staartjes en Henk Wesselius een kleinschalige expeditie naar Gasherbrum I. Het Nederlandse klimduo werd versterkt door twee Pakistaanse teamgenoten: Amin Ullah Baig en Jhan Baig uit Shimshal (Hunza-vallei), met wie in gelijkwaardigheid werd geklommen. Net als Katja en Henk was Jhan ook nog nooit op G1 geweest. Amin was eerder tot 6900 meter gekomen.

Bij aanvang van de expeditie was het uitstekend weer, maar vanaf 22 juni sloeg het om naar een lange periode met sneeuwstormen. Het team ondernam twee onsuccesvolle toppogingen. Diverse expedities werden gestaakt.

Op 25 juli bereikten Katja, Henk en 13 andere klimmers toch nog op de top, allen zonder gebruik te maken van extra zuurstof. Ze klommen de normaalroute aan de noordkant via het Japans couloir. De topbeklimming is sindsdien nog niet herhaald door andere Nederlandse klimmers.

Katja over de expeditie

Katja schrijft op haar website over de beklimming: “Het geduld en doorzettingsvermogen werd uiteindelijk beloond: op 22 juli startten we met slecht weer onze topronde, samen met twee andere teams, als eersten van het seizoen. Met prachtig weer stonden we uiteindelijk op 25 juli op de spitse top van Gasherbrum I, een geweldig moment om daar als team te staan. En dat allemaal dankzij het samenspel met de twee andere ploegen: het sterke team van Ralf Dujmovits & Gerlinde Kaltenbrunner en een Spaans team onder leiding van Carlos Pauner. Gedurende de topdag gebruikten we geen enkel touw, ondanks de steilte van het laatste stuk. De sneeuw was zo diep en we hadden het idee dat het net moest lukken zonder te fixeren.”

Katja en Henk ontvingen de prestigieuze Herman Plugge Irish Coffee Award voor deze beklimming.

Deel jouw foto’s, notities of andere informatie met ons en maak deze expeditie compleet.
Informatie delen