MENU

Database

Thalay Sagar Expeditie

2001

Bergen: Thalay Sagar (6904m), Bhrigupanth (6772m)

India
Garhwal, Himalaya
✓ Top behaald

  • Team
    Andreas Amons, Mike van Berkel, Cas van de Gevel, Melvin Redeker
  • Resultaten
    Poging tot ca. 6200m in de oostwand van Thalay Sagar; top bereikt van Bhrigupanth vanaf de zuidoostkant
  • Stijl
    Alpiene stijl

Thalay Sagar Expeditie

In 2003 vertrokken Melvin Redeker, Cas van de Gevel, Mike van Berkel en Andreas Amons naar India, met als doel om de niet eerder beklommen noordoostpijler van Thalay Sagar (6904m) in alpiene stijl te beklimmen. Daar slagen ze niet in, maar het lukt ze wel de top van Bhrigupanth (6772m) te bereiken.

Over Thalay Sagar

De Thalay Sagar is een berg in de Gangotrigroep in de Garhwal Himalaya. De berg ligt in de Noord-Indiase staat Uttarakhand. Vanwege zijn granieten wanden is Thalay Sagar een van de moeilijkst te beklimmen pieken uit de Garhwal Himalaya. Pas in 1979 werd de berg voor het eerst beklommen door Roy Kligfield, John Thackray en Pete Thexton via het noordwest-couloir en de westgraat.

Geen makkelijk doel

Om bij voet van de noordoostpijler te komen moet eerst een sneeuwcouloir van ruim 400 meter geklommen worden. De pijler begint op 6000 meter hoogte en bestaat uit 6e-graads graniet. Vlak onder de top, op 6700 meter, moet daarnaast een licht overhangende offwidth in metamorf gesteente overbrugd worden… Kortom: geen makkelijk doel.

Extreme temperaturen

Op 6000 meter hoogte geven Cas, Melvin, Mike en Andreas hun poging op. Het is extreem koud en het kwik geeft temperaturen van -20 tot -25o aan. Onder deze omstandigheden lukt het ze niet om de tenen en vingers warm te houden. In de pijler, waar zesdegraads rotspassages en een overhangende schoorsteen overwonnen moeten worden, hebben ze al hun krachten nodig.

Bhrigupanth als troostprijs

Als 'troostprijs' beklom het team in een gierend koude storm de naastgelegen Bhrigupanth (6772m), in alpiene stijl. De top was messcherp en het stormde hard.

Terugkeer

Twee jaar later, in 2003, keerde dit team terug naar Thalay Sagar en lukte het om een nieuwe route door de noordoostwand te openen en de top te bereiken. Over die beklimming, en over de vriendschap tussen de klimmers is een verhaal geschreven. Lees hieronder het hele verhaal.

Deel jouw foto’s, notities of andere informatie met ons en maak deze expeditie compleet.
Informatie delen