MENU

Database

Nilgiri Expeditie

1962

Berg: Nilgiri (7061)

Nepal
Nilgiri Himal
✓ Top behaald

  • Team
    Cees Egeler, Tom de Booy, P.F.J. van Lookeren Campagne, H.C. van Lookeren Campagne, P.C. van Lookeren Campagne, Lionel Terray (F), Wongdi Sherpa (Nepal), A. Tammes, J.W. Bodenhausen, H.J. Nijhuis, G. Schaar
  • Resultaten
    Top bereikt via noordwand, eerstbeklimming berg (19 oktober) door P.F.J. van Lookeren Campagne, H.C. van Lookeren Campagne, P.C. van Lookeren Campagne, L. Terray (F), Wongdi Sherpa (Nepal); 1e Nederlandse beklimming van een zevenduizender
  • Stijl
    Expeditiestijl

Publicaties

Film Website The Himalayan Club De Berggids, sep ’62 pag. 92-93. De Berggids, nov ’62 pag. 97-100. De Berggids, jan ’63 pag. 3-8.

Nilgiri expeditie


In 1962 werd voor het eerst door Nederlanders een 7000’er beklommen: de Nilgiri Noordtop (7061m), nabij Annapurna I. De expeditie naar Nilgiri werd georganiseerd door Cees Egeler en Tom de Booy, beiden geologen aan de Universiteit van Amsterdam. In de jaren in aanloop naar deze expeditie hadden zij meermaals in de Peruviaanse Andes geklommen, onder meer met de beroemde Franse gids Lionel Terray. Ook nu weer sloot Terray aan. Daarnaast werden de broers Peter, Paul en Holger van Lookeren Campagne, alledrie zeer bekwame alpinisten, uitgenodigd om deel te nemen. Voor hen was het de eerste expeditie.

Imposant

In september 1962 gaat het expeditieteam op pad. Na acht dagen lopen vanuit Pokhara wordt er een basiskamp aangelegd in de Kali Gandaki-vallei. Imposant en afschrikwekkend rijst de noordwand van Nilgiri boven het kamp uit. Maar na een verkenningstocht van drie dagen lijkt het Terray toch mogelijk om juist deze wand te beklimmen via een rotspijler tot ongeveer 6000m, om van daaruit een traverse naar rechts te maken door steil ijs richting de westgraat. Als deze graat op ongeveer 6300m bereikt kan worden, dan lijkt de route naar de top daarna probleemloos te vervolgen.

Minimaal tijdverlies

Het team besluit ervoor te gaan. Ze richten een gevorderd basiskamp in op 4000 meter, onder de rotspilaar, en beginnen te klimmen. Halverwege de pilaar, op 5.350 meter, richten ze Kamp I in op een plek waar sneeuw beschikbaar is voor de watervoorziening. Kamp II werd ingericht op de top van de pilaar. Na vijf dagen vindt het team, voorop gegaan door Terray, uiteindelijk een ​​weg door het steile ijs. Ze prepareren vaste touwen zodat ook de zwaarbeladen Sherpa’s er een weg doorheen kunnen banen. Door de geringe acclimatisatie klimt het team niet snel, hoewel de souplesse waarmee Terray voorklimt zorgt voor minimaal tijdverlies.

Nieuw hoogterecord

Op 18 oktober brengt het team een zeer koude en ongemakkelijke nacht door in Kamp III, op ongeveer 6.400 meter hoogte op de westgraat. Vanuit het kamp lijkt de top vlakbij, hoewel er nog meer dan 600 meter geklommen moet worden. Om half 3 ‘s middags op 19 oktober staan de broers Van Lookeren Campagne, Lionel Terray en Sirdar Wongdhi, een van de Sherpa’s op de Noordtop van Nilgiri. Een nieuw Nederlands hoogterecord!

Cees Egeler en Tom de Booy namen niet deel aan de topbeklimming, hoewel dat origineel wel De Booy’s plan was geweest. Geveld door een bronchitis moest hij van zijn plan afzien om nog een poging te wagen.

Deel jouw foto’s, notities of andere informatie met ons en maak deze expeditie compleet.
Informatie delen