MENU

Database

Derde Karakoram-expeditie

1929-1930

Berg: Onder meer Aghilmassief-Sasirpas

India, Pakistan, China
Karakoram, Kun Lun-massief
✓ Top behaald

 • Team
  Philips Christiaan Visser, Jenny Visser-Hooft, J.A. Sillem, R. Wyss (CH), A. Gul Kahn (Pak.), F. Lochmatter (CH), Paulus (Pak.)
 • Resultaten
  Exploratie en karteringswerkzaamheden, diverse eerstbeklimmingen in verschillende formaties
 • Stijl
  Exploratie

Publicaties

Philips Christiaan Visser Door de bergwoestijnen van Azië (1931) Hoogtelijn artikel

Derde Karakoram-expeditie

Het markante Nederlandse echtpaar Philips Visser en Jenny Visser-Hooft ondernam in het Interbellum verschillende expedities naar exotische oorden. Aangespoord door de beroemde Zweedse ontdekkingsreiziger Sven Hedin besloot het stel zich na enige reizen te richten op de verkenning van één specifiek gebied. Ze kozen voor Karakoram, een hooggebergte tussen Kashmir (Himalaya) en Chinees Turkestan, omdat de kaart daar nog veel witte plekken vertoonde. In de periode tussen 1922 en 1935 organiseerden ze viermaal een expeditie naar de Karakoram. Vaak waren ze meerdere jaren onderweg. Ze schreven boeken en hielden na thuiskomst in Nederland populaire lezingen.

In 1929 en 1930 vond hun Derde Karakoram Expeditie plaats. Tijdens deze expeditie trok het echtpaar van Srinagar in het huidige India, over de Karakorampas (5540m), naar Chinees Turkestan (tegenwoordig de Chinese provincie Xinjiang). Zij werden op deze reis vergezeld door Jerome Alexander (Lex) Sillem, een ornitholoog (vogelkundige), de Zwitserse berggids Franz Lochmatter, en de Zwitserse geoloog en gids dr. Wyss. Daarnaast bestond het gevolg uit meer dan veertig 'koelies' (een koloniale term voor ongeschoolde arbeiders) als dragers, koks en bedienden.

Gedurende de expeditie worden verschillende gletsjers overgestoken en bergtoppen beklommen, waaronder een berg van circa 6500m hoog. Een Nederlands hoogterecord. Pas in 1962 werd er door Nederlanders een hogere top bestegen.

De volledige lijst van eerstbeklimmingen:

 • Juni 1929: beklimming van een naamloze top (ca. 6200m) in het Aghilmassief-Sasirpas door Philips Visser en Franz Lochmatter
 • Juli 1929: beklimming van een naamloze top (ca. 6000m) door R. Wyss.
 • Juli 1929: beklimming van een naamloze top (ver boven de 5000m) door Philips Visser, Franz Lochmatter en A. Gul Kahn (Pak.).
 • Juli 1929: beklimming van enkele naamloze toppen (ca. 6000m) door diverse expeditieleden
 • Augustus 1929: beklimming van een naamloze top (ca. 5800m) door Philips Visser met twee dragers (Pak.).
 • September 1929: beklimming van een naamloze top (ca. 6500m) door Philips Visser, Jerome Alexander Sillem, R. Wyss (CH), F. Lochmatter (CH) en de bediende Paulus (Pak.).
 • Oktober 1929: beklimming van een naamloze top westelijk van de Sanjupas (ca. 5200m) • 1e beklimming berg door Philips Visser en Franz Lochmatter
 • Juni/Juli 1930: beklimming van een naamloze top (ca. 6000m) door Philips Visser en Franz Lochmatter

Beeldmateriaal

De hier getoonde foto’s zijn een selectie van het fotoalbum dat zich in het Nationaal Archief bevindt. De foto’s zijn online te bekijken op de website van het Nationaal Archief via deze link.

Verhalen

Lees het verhaal over deze expeditie

Bekijk het verhaal: De boodschap van Line van den Berg
Deel jouw foto’s, notities of andere informatie met ons en maak deze expeditie compleet.
Informatie delen