MENU

Database
Eerste Nederlandse beklimming (F) van de Peuterey Integrale

Eerste Nederlandse beklimming (F) van de Peuterey Integrale

2004

Berg: Mont Blanc (4807m)

Frankrijk
Mont Blanc-massief
✓ Top behaald

  • Team
    Court Haegens, Michael van Geemen en Anne van Galen
  • Resultaten
    Top van Mont Blanc bereikt via de iconische Peuterey Integrale. Anne van Galen is daarmee de eerste Nederlandse vrouw die deze route klom.

De langste graat van de Alpen


In de zomer van 2004 zijn Court Haegens, Michael van Geemen en Anne van Galen in training voor hun aankomende Ama Dablam-expeditie in Nepal. Hun doel op deze 6856m hoge berg is ambitieus: de moeilijke noordgraat in alpiene stijl. Het trio klom al samen tijdens Alpien+, het topsportproject van de NKBV dat gemotiveerde alpinisten samenbrengt. De Peuterey Integrale op de Mont Blanc lijkt de perfecte testpiece om de samenwerking en tactiek te testen. Een meerdaags bergavontuur met 4500 meter klimmen door VIe graads rots en mixed terrein is wat ze te wachten staat.

Als voorbereiding op de expeditie besluiten Court, Michael en Anne de route met een lichtgewicht tweepersoons tent te klimmen. Dat is niet gangbaar, want normaal gesproken slaapt men in de open lucht en in het Craveri-bivak. Maar op Ama Dablam zullen ze de tent straks hard nodig hebben. En dus is het waardevol om dit uitgebreid te testen op de Mont Blanc. Ze vertrekken met loodzware rugzakken vanuit Courmayeur. Het eerste deel van de beklimming gaat via de zuidgraat van de Aiguille Noire. Met 1200m en 6a passages is dit al een stevige tocht op zich. Court, Michael en Anne maken een bivak halverwege de graat en bereiken de volgende dag het Mariabeeld op de top van de Noire.

Abseilen op hoop van zegen

De volgende ochtend wachten de beruchte abseils naar de col tussen de Dames Anglaises en de Noire. Het zijn circa 15 abseils. Sinds 2018 zitten hier op elke 30 meter solide boorhaken, maar anno 2004 zijn het nog oude mephaken. Het drietal heeft bewust gewacht met abseilen tot in de ochtend zodat ze spannende abseils bij daglicht kunnen doen. Elke keer als Court, Michael en Anne het touw naar beneden trekken, hopen ze dat het nergens vast komt te zitten. Ze weten gelukkig zonder kleerscheuren de col te bereiken.

Vanaf hier is het een kwestie van de weg vinden naar het Craveri bivak (3490m). Ze omzeilen de tegenwoordig gebruikelijke route (via de puntige Dames Anglaises) door aan de Monzino-kant te traverseren over een band. Het is een slimme zet en het bespaart ze veel navigeren door los terrein. Het drietal neemt een kijkje in het Craveri bivak maar besluit door te zetten. De top van de Mont Blanc ligt nog bijna 1400m hoger.

Een dutje op de afdaling

De inspanningen van de afgelopen dagen laten zich voelen en er volgen nog twee klimdagen door het mixed terrein. Als Court, Michael en Anne uiteindelijk de top van de Mont Blanc de Courmayeur bereiken, zijn ze blij, opgelucht en vermoeid. Ergens op de afdaling besluiten ze sneeuw te smelten en een korte pauze in te lassen. Twee uur later worden ze wakker. Ze zijn in slaap gevallen met de pan nog op het vuur. Het maakt allemaal niet uit. De afdaling naar de Cosmiques-hut is niet moeilijk meer en het avontuur zit er op.

Anne van Galen is voor zover bekend de eerste Nederlandse vrouw die de Peuterey Integrale klimt. Hieronder het dagschema van het hele avontuur van Court, Michael en Anne.

  • Dag 1: Vertrek vanuit Courmayeur, lopen naar de instap via de Borelli-hut.
  • Dag 2: Klimmen op de zuidgraat van de Noire, bivak iets over de helft van de graat.
  • Dag 3: In de middag zijn ze op de top van de Noire.
  • Dag 4: Abseilen van de Noire en bivakkeren in de oostwand van de Aiguille Blanche.
  • Dag 5: Overschrijding van de Aiguille Blanche + beklimming van de Grand Pilier d’Angle, hierna bivak.
  • Dag 6: Door naar de Mont Blanc de Courmayeur en Mont Blanc en afdalen naar de Cosmiques-hut. In slaap gevallen bij de Mont Maudit. Overnachting in de Cosmiques-hut.
  • Dag 7: Terug naar Courmayeur met behulp van de kabelbaan tussen de Aiguille du Midi en Helbronner.
Deel jouw foto’s, notities of andere informatie met ons en maak deze expeditie compleet.
Informatie delen