MENU

6 tips voor een bergwandelreis in Iran

Door Barbara van der Meer, expeditieleider voor Mountain Network. Beeld: Bram Berkien

Intro

Als bestemming voor een voettocht denk je misschien niet meteen aan Iran… Maar deze bijzondere bestemming vormt de perfecte locatie voor een avontuurlijke trektocht. Vanuit het moderne Teheran zie je de hoge toppen van het Alborz gebergte al liggen. Één van die toppen is de Damavand, de hoogste berg van het land en bovendien de hoogste vulkaan van Azië. Wil jij een uitdagende beklimming combineren met een goede dosis cultuur? Dan is Iran de bestemming voor jou en met deze tips maak je jouw reis tot een avontuur om nooit meer te vergeten!

Tip 1: Neem tijd om te landen

Dat bedoel ik vrij letterlijk, ga ervan uit dat het proces van landen op het vliegveld en door de douane komen even duurt - dan kan het alleen maar meevallen! In sommige gevallen loop je zo door, zonder dat je bewijsstukken voor je zorgverzekeraar of overig papierwerk hoeft te laten zien, en in andere gevallen stelt de douanier je vragen, over wat je komt doen, wat voor een beroep je uitoefent en wat dat beroep dan wel niet inhoudt.

Maar ik bedoel het ‘landen’ ook figuurlijk. In Teheran kom je aan in een andere wereld. Het klimaat, de taal, de geuren en kleuren zijn er anders. De stad is druk en vaak gevuld met smog. Maar de stad is ook vol van mooie mensen, heerlijk eten, prachtige musea en moderne architectuur. Geniet van al het moois dat deze bijzondere en moderne stad te bieden heeft voordat je doorreist naar de bergen die de stad als een tweede skyline omlijsten.

Tip 2: Geniet van de gastvrijheid

Ik heb heel veel gereisd maar nergens mensen ontmoet die zo gastvrij zijn als Iraniërs! De meeste mensen die je in Iran ontmoet zijn blij dat toeristen hun land komen bezoeken ondanks het feit dat Iran vaak negatief wordt neergezet in de buitenlandse media. Mensen zijn trots op hun land en haar rijke historie. Graag vertellen ze je erover, laten ze je van hun favoriete gerechten proeven, bieden ze je hulp aan en weigeren ze om voor dat alles betaling in ontvangst te nemen. Het kan goed zijn dat je even moet aandringen om ergens voor te betalen en dat hoort erbij dus accepteer niet te snel goederen of diensten zonder ervoor te betalen. Stel vragen, proef, probeer en geniet van het ontdekken van een nieuwe cultuur!

Tip 3: Wees jezelf maar wees respectvol

In Iran gelden er een aantal regels die voor de gemiddelde Nederlander wellicht niet herkenbaar of zelfs acceptabel zijn. Zo zijn er bijvoorbeeld specifieke kledingvoorschriften, mag er door vrouwen niet gedanst worden in het openbaar, is homoseksualiteit verboden en zijn er zaken in het straatbeeld die niet gefotografeerd mogen worden. Ik heb geleerd dat er plekken zijn, zoals openbare gelegenheden in Teheran waar je je zonder vragen te stellen aan die regels houdt en dat er andere plaatsen zijn, bijvoorbeeld in de vrije natuur van het berglandschap waar je hijab in je rugzak mag blijven zitten en je een open gesprek kunt voeren met jonge Iraniërs over hun manier van leven. Er zijn toeristen die de lokale gebruiken aan hun laars lappen en die komen waarschijnlijk niet in de problemen, maar het kan wel zijn dat ze daarmee hun lokale gidsen in verlegenheid brengen. Daarom is mijn advies; houd je aan de voorschriften en laat je door je nieuwe lokale vrienden adviseren wat het moment is om te kiezen voor een korte broek of een openhartig gesprek.

Tip 4: Ga wanneer de bloemen bloeien

Reis in de vroege zomer, in mei of juni. Dan zijn de temperaturen beneden in het dal aangenaam en staan de weides in volle bloei! De Damavand vulkaan ligt vlak naast het Lar Nationaal park. Het hart van het park wordt gevormd door het Lar plateau, een vallei op 2500m met een prachtig meer en drie- en vierduizenders die het landschap aan alle kanten ommuren. Vanaf eind juni wordt dit gebied bewoond door lokale boeren die er hun vee laten grazen en is het er druk met Iraanse toeristen en dagjesmensen. Kom voor de drukte en zie hoe de vallei wit, geel en paars kleurt van de eindeloze bloemen. Ook de Damavand zelf verkleurt in deze periode. De voet van de berg gaat getooid in het overweldigende rood van duizende papavers die zo groot zijn als grapefruits. Al deze kleuren gaan gepaard met een intens parfum en honderden vlinders die van bloem naar bloem vliegen. Een schouwspel om niet snel te vergeten!

Tip 5: Acclimatiseer

Vanuit de verte ziet de piramidevormige Damavand vulkaan er indrukwekkend uit, zeker wanneer je bedenkt dat de omliggende bergen waar de vulkaan hoog bovenuit torent zo’n 4000 meter hoog zijn. Een beklimming van de ruim 5600 meter hoge Damavand is dan ook geen ‘walk in the parc’. Ik zeg “ruim 5600 meter” omdat de exacte hoogte van deze reus enigszins mysterieus is. Zelfs de lokale berggidsen zijn het betreft de tophoogte niet met elkaar eens. Op de vele borden en posters die in de buurt van de berg te vinden zijn staan er verschillende hoogtes, variërend van 5610 tot 5671 meter. Onze hoogtemeter gaf 5670 aan en 5671 meter een is veel genoemde hoogte, dus laten we het daar maar even op houden. Op 5500 meter is de luchtdruk en daarmee de zuurstofdruk half zo groot als op zeeniveau. Je lichaam heeft tijd nodig om aan dit soort hoogtes te wennen. Neem dus voldoende tijd om te acclimatiseren tijdens je beklimming van de Damavand. Veel lokale gidsen nemen dit gegeven niet erg serieus en gebruiken twijfelachtige methodes om de gezondheid en condities van hun cliënten te peilen. Weet dus waar je aan begint of reis met betrouwbare begeleiding om op een veilige en verantwoorde manier met de hoogte om te gaan!

Tip 6: Realiseer je, het is een vulkaan!

Voor de Damavand beklom ik andere vulkanen, waaronder de Kilimanjaro in Tanzania en vulkanen in Midden-Amerika. Maar nooit eerder werd het me zo stinkend duidelijk dat het niet een gewone berg was die ik beklom. Op de Zuidhelling van de Damavand bevinden zich diverse ‘schoorstenen’ op zo’n 100 meter onder de top. Op sommige dagen komen de gele zwavel wolken met redelijk wat geweld tussen de rotsen en de sneeuw omhoog. De zwavel gassen ruiken een beetje onprettig, maar dat is niet zo erg. Het grotere probleem is dat de gassen op je keel slaan waardoor het ademhalen, dat op 5500 meter al redelijk uitdagend is nog iets ingewikkelder wordt gemaakt. Houd daar rekening mee en bedek je neus en mond met een buff. Hoewel de zwavel bijdraagt aan de uitdaging van de klim heeft de activiteit van de Damavand ook voordelen. Na een toppoging raad ik je van harte aan om een kijkje te nemen in een van de vele lokale badhuizen aan de Zuid-Oostzijde van de berg. De baden zijn gevuld met heet, mineraalhoudend water dat goed is voor spieren en gewrichten. Een bezoek aan het dorp Abe Garm Larijan waar de meeste bronnen zich bevinden is absoluut de moeite waard!

Meer info

Wil jij een bezoek brengen aan Iran en de Damavand beklimmen? Dat kan! Neem eens een kijkje op de website van Mountain Network om onder begeleiding van expeditieleider Barbara of een van haar collega’s een onvergetelijke reis naar dit bijzondere land te maken!

Expeditie Damavand