MENU

3 witte avonturen in Trentino tussen sneeuw, ijs en lucht

In de winter kun je genieten van uiterst spannende avonturen: ontdek Trentino vanuit een geheel nieuw perspectief.

Leef je uit in de witte wereld

Je begeeft je tijdens het toerskiën in de witte wondere natuur van Trentino. Aan het eind van de beklimming barst de euforie van een afdaling in de poedersneeuw los. Om dit te ervaren is de voorbereiding van een goede fysieke conditie een vereiste, maar ook kun je niet zonder kennis van het winterse milieu in het hooggebergte en van de technieken en praktijken van zelfredzaamheid. Deze vaardigheden heb je namelijk nodig om een skitocht in alle veiligheid te ondernemen. In geval van twijfel, is het altijd beter een beroep te doen op berggidsen.

Het toerskiën is samen met het sneeuwschoenwandelen en het ijsklimmen de kern van het programma ‘Let’s Dolomites’. Dit programma is opgesteld door de Alpengidsen van Trentino. Het is een reeks avontuurlijke ervaringen die je in contact brengen met de natuur. Kies voor eendaagse excursies of volledige meerdaagse trektochten van berghut naar berghut, op sneeuwschoenen of alpien ski's.

1. Ook ’s nachts

In Madonna di Campiglio is er elke maandag en donderdag van 18.00 tot 21.00 uur een speciale skipiste beschikbaar die in alle veiligheid en met inachtneming van de pisteregels kan worden betreden. De "Skialp track by night" route begint bij de plaats Fortini en loopt langs de berghut Boch verder. Tijdens de tocht leg je een hoogteverschil van 620 meter over een lengte van 6 kilometer en 550 meter af. Je ploetert 2 uur in de sneeuw om de berghut Graffer te bereiken. De berghutten langs de route blijven open om jou en andere avondwandelaars te verzorgen. Ook in Campiglio is het mogelijk te skiën bij zonsondergang. Je kunt op donderdag 3 en 17 februari, zaterdag 12 en 26 februari een begeleide excursie voor alpineskiërs bij zonsondergang ervaren. Eenmaal aangekomen bij de berghut doe je nieuwe energie op met een hartige hap om vervolgens te genieten van de nachtelijke afdaling over een speciaal daarvoor aangelegd traject.

In Paganella kun je meerdere malen per week de hoogte in, zowel aan de kant van Fai della Paganella als vanuit Andalo. Vanaf de parkeerplaats Santel in Fai della Paganella begint de tocht op maandag- en donderdagavond na sluitingstijd van de liften tot 21.00 uur, langs de piste La Rocca en over een deel van de piste Dosso Larici tot aan de gelijknamige berghut. Vanuit Andalo kun je op dinsdag- en vrijdagavond van 19.30 tot 22.30 uur over de eerste 500 meter de skipiste naar beneden volgen met daarop aansluitend een omleiding over de piste Olimpionica I tot aan de berghut Dosson. Overdag kun je de Tre-Tre piste volgen, die is aangelegd in navolging van de historische piste waarop Zeno Colò in de jaren vijftig heeft gestreden en gezegevierd.

2. Freeriden, witte sporen in alle vrijheid

In alle vrijheid de sneeuw op, je eigen spoor achterlaten op de hellingen, maar op een verantwoorde en bewuste manier: dat is de essentie van de freeride ervaring. Eenmaal buiten de piste is het contact met de natuur het meest intens en wordt de diepe stilte in de verse, poedersneeuw alleen onderbroken door het zachte geluid van het spoor trekken. Freeriden vereist een goede voorbereiding, gedegen kennis van sneeuw en besneeuwd terrein en de benodigde kennis om lawineberichten te kunnen interpreteren. Bovendien dien je te beschikken over een geschikte uitrusting, met name een lawinetransceiver, een schep en een sonde, die altijd in je rugzak moeten zitten. In Trentino zijn een aantal van de meest interessante plekken te vinden door af te dalen in de verse sneeuw. De enige echte hoofdstad van het freeriden in de Dolomieten is San Martino di Castrozza. Hier hebben 's werelds grootste freeriders hun sporen al achtergelaten.

Een van de routes, aanbevolen door de plaatselijke Alpengidsen, is het Boschetto Tognola. Een gemakkelijke tocht die voor iedereen geschikt is, in een gebied dat dankzij de variëteit van hellingen talrijke mogelijkheden biedt. De Val Cigolera is voor liefhebbers van leuke, maar niet al te veeleisende afdalingen, terwijl de afdaling van de Rosetta gereserveerd is voor experts die hun grenzen willen opzoeken. De Pale di San Martino is een wilde en nooit voorspelbare plek, waar het niet moeilijk is om schitterende sneeuwcondities te vinden. Na de opwaartse rit met de liften van Colverde-Rosetta, dalen we af over de hellingen onder de kabelbaan. De afdaling wordt beëindigd bij de berghut van Colverde. Vanaf hier wordt opnieuw de kabelbaan genomen, klaar om nieuwe lijnen te trekken langs deze fantastische hellingen. In San Martino is het project #weridesafe opgezet om ervoor te zorgen dat het freeriden in alle veiligheid kan plaatsvinden. Het project geeft de veiligste gebieden aan om off-piste te gaan en in veiligheid te kunnen genieten van de sensatie van poedersneeuw.

De Col Margherita ligt boven de Passo San Pellegrino in Val di Fassa. Het is eenvoudig te bereiken met de kabelbaan. Hier bevindt zich het eerste "Freeride Park" van Trentino, onder toezicht van gekwalificeerd personeel. Tot de interessantste afdalingen behoren hier enkele klassiekers van de Sellagroep in Val di Fassa, zoals Val Lasties en Val Mesdì.

De Passo del Tonale trekt freeriders uit heel Europa aan dankzij zijn ligging, de hoogte en de morfologie van het gebied. Het is gemakkelijk te bereiken met de gondelbaan van Presena. Je kunt uitstappen bij de tussenhalte of nog iets verder omhoog gaan, op een paar meter afstand van Cima Presena. De off-piste route loopt door het bovenste deel van het Presena-dal en daalt geleidelijk af langs de vallei die naar de bedding van het gelijknamige meer leidt. De "Cantiere", "Canale del Diavolo" of "Canale del Dito", zijn populaire afdalingen die gemakkelijk bereikbaar zijn per gondelbaan.

2. Boven, onder en in het ijs

In de winter zijn bevroren watervallen niet alleen een schouwspel om te bewonderen en te fotograferen. Met een goed en volledige uitrusting kunnen deze kristallen muren eveneens beklommen worden. De Val Daone, dat over een honderdtal geregistreerde "ijsroutes" beschikt, met bijnamen als "Regina del Lago" (de koningin van het meer), "Excalibur", "Sogno del gran scozzese" (droom van de grote Scot), is een niet te missen bestemming. In Val Rendena, in de buurt van Pinzolo, is er de mogelijkheid de spectaculaire watervallen van Nardis in Val Genova en die van Vallesinella te beklimmen. Andere bestemmingen voor specialisten op het gebied van ijsklimmen zijn de watervallen van Circo di Redont in Val Breguzzo, boven de malga Trivena en in Val Noana bij Primiero. De laatste waterval biedt ook uitstekende plekken voor beginners. In Val di Rabbi laten de berggidsen van Ursus Adventures je kennis maken met deze fascinerende specialiteit op de beroemde watervallen die gevormd worden door de bergstroom Rio Valorz.

In Trentino kan men zich in de winter ook "onder" het ijs begeven: dat gebeurt in het Lago di Lavarone op de Alpe Cimbra, waar in februari een duikbijeenkomst wordt gehouden onder het ijs, dat dit Alpenmeer bedekt. Beroepsduikers en duikers van een aantal speciale korpsen komen samen om, in alle veiligheid, duikproeven en andere proeven te houden om meer ervaring te verwerven en nieuwe materialen uit te proberen. Voor de meest ervaren duikers is er in februari bij het Lago di Serraia op het plateau van Pinè een duikbijeenkomst onder het ijs. Het programma omvat een tweedaagse workshops onder leiding van de instructeurs van de groep Archeo Sub van Trento om in de praktijk het ijsduiken met lijnverbinding, het vrij duiken en het scuba duiken onder ijs te leren.

3. Vliegen in de winter met tandem paragliders

Tandem paragliding in de winter is een bijzondere ervaring die garant staat voor die adrenaline door je lichaam giert. Je glijdt zachtjes over besneeuwde bossen, skipistes en berghutten om het betoverende landschap van de Dolomieten vanuit een uniek perspectief te bewonderen. Je instructeur legt stap voor stap alle nodige handelingen uit vanaf het moment voor een werkelijk unieke ervaring in alle veiligheid.

Het is een ervaring voor iedereen, van 8 tot 80 jaar. Je hebt geen bijzondere aanleg of fysieke voorbereiding nodig. Ervaren paragliders kunnen opstijgen en landen met hun ski's aan de voeten. Sneeuwschoenen of après-ski laarzen en de normale kleding voor een dag in de sneeuw bieden voldoende bescherming tegen de bijtende koude lucht. Op het Altopiano della Paganella wordt de ervaring "snow eagle" aangeboden door de instructeurs van de school I fly tandem gedurende het hele winterseizoen. Experts met het benodigde vliegbrevet kunnen opstijgen vanaf de Cima della Paganella en landen op de oever van het Lago di Molveno.

In Val di Sole verzorgt Ursus Adventures de paragliding vluchten in het zicht van de Dolomiti di Brenta. In San Martino di Castrozza kun je de dag op de pistes afsluiten met een afdaling, want bij zonsondergang stijgt vanaf Punta Ces, de Cima Tognola of de Cima Rosetta een vlucht over het skigebied in de Dolomieten.

Dit jaar kun je ook vanaf de top van de Col Rodella in Val di Fassa de blauwe lucht in springen en de wereld van bovenaf bekijken in een tweezits-parapente, begeleid door instructeurs. Het enige wat je nodig hebt, is moed. Je wordt ruimschoots beloond met de fantastische ervaring om door een panoramisch paradijs te zweven en met een adelaarsblik de Dolomieten te verkennen.

Neem een kijkje

Voor meer informatie, kijk hier.

Gebiedsinfo Trentino

Gebiedsinfo Trentino

Het Noord-Italiaanse Trentino is een prachtige mix van Italië en Oostenrijk. De natuur is onbeschrijfelijk mooi met uitgestrekte bossen, ijskoude bergmeren en weidse hoogvlakten. Met de imposante Dolomieten op de achtergrond. We nemen je mee.

Ontdek Trentino