MENU

Winnaars NK Skyrunning 2022 bekend

Op zondag 5 juni vond het NK Skyrunning 2022 plaats in de groene Alpes du Leman, een gebied tussen het meer van Genève en de Mont Blanc. In totaal stonden er zondagochtend 35 Nederlanders aan de start in Bellevaux. Het werd een geslaagd kampioenschap over een technisch parcours, waar zowel oudgedienden als nieuwkomers sterke tijden liepen.

Twee disciplines: Ultra & Skyrace

Ook dit jaar bestond het NK uit twee disciplines: de Ultra en de Skyrace. De NKBV mocht de nationale wedstrijd onderbrengen bij de lokale race Trails de la Vallée du Brevon, die hier jaarlijks wordt georganiseerd. Dit jaar vindt het NK Vertical KM & NK Downhill VK op 5 & 7 juli plaats.

De Ultra startte om 05:00 ’s ochtends en sloot aan bij de Trail des Allobroges, een technische en veeleisende race van 55 km met 4200 hoogtemeters. De Skyrace, met een start om 07:30, sloot aan bij de Trail des Crêtes du Brévon en bestond uit 36,7 km met 2900 hoogtemeters.

Ultra: 55 km

Door onweer was het nog even spannend of de race door kon gaan of zou worden afgelast of ingekort. Gelukkig ging het onweer weer liggen en stonden de lopers om 05:00 uur gespannen klaar aan de start.

Meervoudig Nederlands Kampioen Huub van Noorden werd dit jaar opnieuw uitgedaagd door Daan Nieuwenhuis en Wouter de Vries, maar ook door sterke nieuwe namen in deze wedstrijd, zoals Rick Janssen en Waldo van Hemert.

Bij de dames maakte Renske Dickhout dit jaar de overstap van de Skyrace naar de Ultra. Meervoudig Nederlands Kampioen Susan van Duijl maakte op deze afstand haar comeback na lange afwezigheid vanwege rugproblemen, en ook Aletta van Starrenburg stond na een hamstringblessure weer aan de start.

Foto 1: start van de Ultra. Foto 2: Renske Dickhout onderweg

Huub, Daan, Renske en Susan namen het initiatief en liepen na het startschot snel weg. Na 14 kilometer, bij het eerste doorkomstpunt, liepen Huub en Renske beide op een tweede positie in de race, achter twee Franse lopers. De rest van de wedstrijd bleven zij de andere Nederlandse lopers voor. Huub schoof al snel een plaatsje op en bleef de rest van de race op koppositie.

Toch was het geen gelopen race. Het zeer technische parcours en de modderige weilanden die moesten worden doorkruist maakten het voor alle deelnemers uitdagend om het hoge tempo aan te houden.

Bij de heren finishte Huub van Noorden als 1e loper, met een schitterend parcoursrecord van 6:47 uur. Hij verdedigde daarmee overtuigend zijn titel als Nederlands Kampioen. Een uur later kwamen Daan Nieuwenhuis en daarna ook Rick Janssen – die de route even kwijt was – binnen en pakten de 2e en 3e plaats op het NK.

Renske Dickhout behield haar koppositie in het NK en finishte haar eerste ultra sterk in 8:51 uur. Ook voor Susan was het een prachtige comeback met een 2e plaats. Aletta van Starrenburg wist ondanks haar blessure de vele hoogtemeters en grote afstand te trotseren en pakte de 3e plaats bij de dames. Sanne Glas was even de route kwijt en viel helaas net buiten het podium.

Skyrace: 37 km

Op de Skyrace zagen we bij de dames dit jaar veel nieuwe namen. Alleen Margot Thuy, die onderdeel uitmaakt van het Nederlands jeugdteam Skyrunning, stond hier al eerder aan de start. Ze werd uitgedaagd door Anna Camps, Line van den Berg, Kim Beerhorst en Bente de Jongh.

Bij de heren streden Ewoud Laudy en Merlijn Meens – vorig jaar 2e en 3e op het NK Skyrunning – om de titel. Ook Sjors van Noort en de sterke nieuwkomer Luuk Wijering stonden vooraan bij de start om snel weg te lopen.

Foto 1: Ewoud Laudy en Merlijn Meens in gesprek voor de start. Foto 2: Anna Camps op weg naar de winst.

Net als op de Ultra maakte het parcours van de Skyrace het de lopers niet gemakkelijk. Margot Thuy moest helaas kort na de start al uitstappen, omdat ze nog niet goed hersteld was van een 8-daags trailavontuur eerder in mei. Nieuwkomer Anna Camps pakte bij de Nederlandse dames direct de koppositie en wist Line van den Berg de hele race voor te blijven. Ze werd overtuigend 1e in een tijd van 6:10 uur. Line van den Berg en Kim Beerhorst finishten ruim een uur later en werden 2e en 3e.

Bij de heren werd het een spannende nek-aan-nek race tussen Ewoud Laudy en Merlijn Meens, die op het eerste doorkomstpunt op 10,5 km tegelijk binnenkwamen. Op 21,5 kilometer had Ewoud een voorsprong van 6 minuten op Merlijn. Uiteindelijk finishte Ewoud als 1e Nederlander en als 2e overall in een snelle tijd van 4:43 uur, 10 minuten voor Merlijn.

Sjors van Noort en Luuk Wijering streden om de 3e plaats, waarbij Sjors op het laatste moment Luuk nog in wist te halen. In een tijd van 5:19 uur pakte Sjors van Noort daarmee de 3e plaats. Luuk kwam slechts 2 minuten later binnen – een knappe prestatie voor zijn debuut op het NK.

Kwalificatiemoment WK Skyrunning

We kijken terug op een geslaagd evenement en feliciteren alle winnaars met hun fantastische prestatie. Alle lopers hebben zich op dit uitdagende parcours bewezen in snelheid en doorzettingsvermogen. Dit NK Skyrunning 2022 was tegelijkertijd een kwalificatiemoment voor het WK Skyrunning, waar hopelijk ook een sterke Nederlandse delegatie aanwezig zal zijn. De NKBV zal de definitieve selectie binnenkort bekend maken.

Uitslagen

Foto 1 vlnr.: Line van den Berg, Anna Camps, Kim Beerhorst. Foto 2 vnlr.: Merlijn Meens, Ewoud Laudy, Sjors van Noort.