MENU

Wedstrijdstop van 546 dagen eindelijk ten einde

Na een wedstrijdstop van 546 dagen was het afgelopen zaterdag dan eindelijk zo ver. In Neoliet Utrecht vond de allereerste wedstrijd plaats nadat de competitie door de COVID-19 maatregelen was stilgelegd. Deelnemers konden niet wachten om hun kunsten te vertonen, bouwers stonden te popelen om wedstrijd-routes te bouwen en ook het juryteam was er helemaal klaar voor.

Enige Lead wedstrijd voor seizoen 2021

Hoe zou de wedstrijd verlopen, wie hadden zich ingeschreven en wat is het niveau van de klimmers? Allemaal vragen die door het hoofd van de organisatie gingen. Daarbij komt dat dit de enige Lead wedstrijd voor seizoen 2021 was. Dit betekent dat de klimmers zich alleen via deze wedstrijd konden kwalificeren voor het Petzl NK Lead 2021 op zaterdag 16 oktober 2021 in IVY Sittard.

Voor deze wedstrijd hadden zich 23 dames en 32 heren ingeschreven. Bestaande uit oudgediende en nieuwe deelnemers. Helaas ontbrak regerend Nederlands Kampioene Lynn van der Meer vanwege een blessure. En ook een aantal TeamNL leden door uitzending naar het WJK in Voronezh.
Het format werd aangepast, in plaats van 8 finale plaatsen waren er 12 plaatsen te vergeven, dit omdat de top 10 zich kwalificeert voor het Petzl NK Lead 2021.

Het bouwteam, onder leiding van hoofdroutebouwer Sam van den Vorstenbosch had in de week voor de wedstrijd zijn best gedaan om een mooie set aan routes te bouwen. Hier was veel zorg in gestoken en dat viel op bij de deelnemers en jury.

Vingers en spieren werden niet gespaard

Om 11.00 uur was het dan eindelijk zo ver, de heren starten met hun eerste kwalificatie route. De vingers werden niet gespaard en de spieren moesten meteen volle bak aan het werk. Er was veel lichaamsspanning nodig met fysiek harde passen. Een harde route om mee te starten. Na een aantal klimmers werd al snel duidelijk dat dit een onderscheidende route was. Mark Brand wist als enige de route te toppen, met Paul Brand en Don van Laere op de hielen met een score van 32+ en 32. Tussen de routes hadden de klimmers een minimum rusttijd van 30 minuten. Na deze rustperiode konden ze starten aan kwalificatie route twee. De tweede route was gebouwd in La Rambla (hoofdwand van Neoliet). Een technische route, met mooie volumes, een lekkere flow en voor de klimmers wat vriendelijker door de rustmogelijkheden en stijl. 20 Deelnemers wisten deze route dan ook te toppen.

Voor de derde kwalificatie route mochten de heren naar buiten. Dit was de eerste keer dat er tijdens de nationale wedstrijden buiten geklommen werd. Het weer zat gelukkig mee en de zon liet zich af te toe zien. Een lange oranje route kronkelde zich een weg naar boven in de overhangende wand en bood de deelnemers de kans om flink wat meters de lucht in te maken. Om zich hierna op te maken voor kwalificatie route vier, tevens de moeilijkste route.
Ook deze route zat net als Q2 in La Rambla. De roze route bevatte veel kleine grepen die de vingerkracht en de onderarmen goed uitdaagden. Deze liepen snel vol en echte goede rustmogelijkheden waren er niet. Met een mooie uitdagende middenpas werd het onderscheid gemaakt in het deelnemersveld. Mark Brand wist als enige de route te toppen. Met een mooie prestatie van Marijn Janmaat (oudste deelnemer), leverde een score van 30+ een derde plek op in deze route.

De beste twaalf deelnemers wisten zich te plaatsen voor de finale, met Mark Brand (regerend Nederlands Kampioen) op de eerste positie met als enige vier tops. Gevolgd door Paul Brand en Don van Laere.

Lekkere start voor het deelnemersveld

De dames gingen om 12.00 uur van start met hun wedstrijd en werden getrakteerd met kwalificatie route één op de buitenwand. Een lange vriendelijke oranje route bracht ze tot de top. 17 deelneemsters wisten deze route te toppen. Een lekkere start voor het deelnemersveld. Kwalificatie route twee was gebouwd op de boven verdieping. Een route met een vriendelijk begin, waarbij in het midden het onderscheid werd gemaakt door dynamische passen, compressie bewegingen en een crimpy einde. Acht dames wisten zich een weg naar de top te klimmen.

In kwalificatie route drie werd er vanaf de start wat verwacht van de dames. De gele route bevatte grote passen, passen door het dak en een feet first sequence. Hierbij wist Amber Schiffeleers de route als enige, knap te toppen. Gevolgd door Tiba Vroom (34+) en Ysa Rakestraw (30+). Als laatste stond kwalificatie route vier de dames op te wachten. Deze blauwe route liep door het midden van La Rambla. Een route met randjes, verzurende passen en dynamische pas in het midden. Na drie routes werd er in deze route het maximale gevraagd van het duurvermogen van de deelneemsters. Ook in deze route wist Amber Schiffeleers als hoogste te eindigen met een score van 39+.

Finalisten

Na een lange kwalificatie dag gingen de 24 finalisten de isolatie in. Na een briefing van de hoofdjury, Hans van Tol, kon de presentatie en het inlezen beginnen. Voor de heren was er een lange zwarte finale route gebouwd die startte in La Rambla met een boulder achtige stijl en wat tricky passen. Bovenin dwars door het dak naar links met een pumpy einde. De heren streden zich een weg naar boven. Met als winnaar Mark Brand met een score van 37+. Gevolgd door Paul Brand (35+) en Don van Laere (32).

Bij de dames startte de finale route in het midden van La Rambla. Ook deze route zag er voor het oog spectaculaire uit. In het begin grote passen op goede grepen, een crimpy middenstuk waarbij het goed inlezen van belang was en een einde met onzekere grepen. In deze finale route wist Tiba Vroom tot greep 47+ te komen en hiermee won ze de enige Lead wedstrijd van dit jaar. Amber Schiffeleers eindigde als tweede met een score van 46+ en Edith Savenije behaalde score 37.

Petzl NK Lead 2021

De beste tien klimmers hebben zich weten te plaatsen voor het Petzl NK Lead 2021. Wij kijken terug op een zeer geslaagde Lead wedstrijd, met enthousiaste klimmers, juryleden, bouwers, zekeraars en organisatieleden.

Top drie bij de heren:

1

Mark Brand

2

Paul Brand

3

Don van Laere

Top drie bij de dames:

1

Tiba Vroom

2

Amber Schiffeleers

3

Edith Savenije

Bekijk de volledige uitslag in het WAS.

Kijk de samenvatting van de finale hier terug of op ons Youtube kanaal.

Wedstrijdverslag: Lisa Özmay-van der Werff, NKBV wedstrijd coördinator

Credits: Simon Spierings, Videograaf. Rik Esger Jansen, Editor

Sytse van Slooten, Fotograaf

Terug naar overzicht