MENU

Top tien ranking voor Rens Nijman bij debuut op WK Skyrunning 2024

Vijf Nederlandse atleten deden van 6 t/m 8 september voor de eerste keer mee aan het WK Skyrunning in Spanje. Een van hen, Rens Nijman, behaalde een top tien positie in de gecombineerde ranking van de Vertical en de Skyrace.

Groot deelnemersveld met 5 Nederlanders

Bijna 300 atleten uit maar liefst 41 landen stonden afgelopen weekend aan de startstreep van het WK Skyrunning. Uit Nederland kwamen vijf deelnemers: Rens Nijman, Kevin Stroek, Anouk van de Coevering, Jurjen Diepeveen en Judith Meskers. Allemaal debuteerden zij op het WK. Voor deze mondiale eindstrijd plaatsten de skyrunners zich eerder al, via het NK Skyrunning bij de Kaiserkone trail eind juni 2024. Op het WK kregen ze begeleiding van Rogier Wouters en Jose Vicente Requena Maats.

In het Spaanse Soria waren drie WK-titels te behalen: de Vertical, de SkyUltra en de Skyrace. Daarnaast was er een combined klassement van de Vertical en de Skyrace, waarin de Nederlandse Rens Nijman knap als zesde eindigde.

WK Skyrunning 2024 Nederlands team en begeleiders. Het team: Jose Vicente Requena Maats, Anouk van de Coevering, Judith Meskers, Rens Nijman, Kevin Stroek, Jurjen Diepeveen en Rogier Wouters.

De Vertical

Kevin Stroek en Rens Nijman waren al voor langere tijd op ‘trail sabbitical’ en hadden bedacht om de week voor het WK in de buurt van Soria te verblijven (in hun rijdende hotel) en het parcours van de Vertical en de Skyrace te verkennen. Helaas kreeg Kevin buikgriep in de voorbereidingsweek. Bij aankomst op de accommodatie woensdag was hij niet in beste doen. Gelukkig knapte hij richting vrijdag nog wat op en kon hij toch starten aan de Vertical.

Naast Kevin deden Nederlands kampioen Rens Nijman en Rogier Wouters (er was tijdens de Vertical geen begeleiding nodig) mee. Rens liep sterk en werd 14e. Kevin liep een mooie tijd van 51:26 en werd 45e. Rogier behield het overzicht van achteruit maar moest een paar lopers achter zich laten.

Uitslag Vertical

De SkyUltra

WK Skyrunning 2024 Anoul en Jurjen Anouk en Jurjen. Anouk van de Coevering Anouk in de race.

Zaterdag was het tijd voor de SkyUltra met Anouk van de Coevering en Jurjen Diepeveen aan de start. De tocht van 70 km en 4300 hm begon om 07.00 uur in de ochtend. Het eerste gedeelte was rennend redelijk goed overbrugbaar. De hogere delen van de race waren technischer, langs en door prachtige conglomeraat torens. Jurjen liep een solide race, continu bevond hij zich rond plek 40. Hij werd uiteindelijk 39e. Anouk had veel moeite met eten, terwijl genoeg voedsel naar binnen krijgen essentieel is om zo'n lange race te kunnen uitlopen. Jose Vicente en Rogier konden op 2 posten ondersteunen en dankzij de ietwat dwingende en goedbedoelde woorden van Jose Vicente, at Anouk op deze posten net voldoende om weer door te gaan. Op karakter finishte Anouk uiteindelijk als 29e.

Uitslag SkyUltra

De Skyrace

WK Skyrunning 2024 Rens Nijman Rens Nijman. WK Skyrunning 2024 Rens Nijman

Judith Meskers, Kevin en Rens waren ondertussen bezig met de voorbereiding voor de Skyrace van zondag. De race bevatte 37 km en 2800 hm met ook hier met name bovenin technische stukken. Kevin leek hersteld van de buikgriep en had de afgelopen dagen zoveel als mogelijk gegeten om de tekorten aan te vullen. Zondag om 8:30 werden de renners vanuit Covaleda weggeschoten. Ook hier was het eerste gedeelte niet technisch en niet heel steil, waardoor veel lopers lang bleven rennen, alvorens op speedhiken over te gaan. Dit kostte hen veel energie. Kevin merkte al snel dat hij niet hersteld was. Na twee uur rennen besefte hij dat het er niet in zat. Diep teleurgesteld stapte Kevin na 21 km uit de race. Rens en Judith liepen goed. Rens lag bij de eerste post 12e, Judith 20e. Rens bleef pushen en liep zeer knap naar een top 10 ranking! Judith finishte ook sterk op een 26e plek.

Combined Ranking

Naast de rankings voor de verschillende races werd een klassement opgemaakt voor lopers die zowel de Vertical als de Skyrace liepen. Doordat Rens beide races zeer sterk liep, werd ze maar liefst 6e bij de dames!

Combined Ranking

Landenklassement

Nederland werd met dit relatief kleine team 19e van de 41 landen. De top 3, Spanje, Italië en Japan, kwamen met veel grotere teams aan de start, waarvan heel veel lopers bij de top van het circuit horen.

Dank aan

  • De atleten: Rens, Jurjen, Judith, Kevin en Anouk dank voor jullie inzet!
  • Jose Vicente: voor je perfecte ondersteuning voor, tijdens en na de races. De atleten hebben er veel aan gehad.
  • De ISF: voor de organisatie.
  • RAB: voor de ondersteuning en de teamkleding, hierdoor konden we het team in mooie teamkleding presenteren en laten lopen.
  • NKBV: voor het uitzenden van het team

EK Skyrunning 2025

De ISF is nog zoekende naar een EK locatie voor 2025.

Terug naar overzicht