MENU

Springen, juichen en klappen: de hallen zijn weer open

Dat doen we zeker. Een collectieve zucht van verlichting werd bij de klim- en boulderhallen geslaakt toen er positieve geluiden klonken over versoepelingen voor de sportsector.

Dit weekend was het weer zover. Voor de binnen- en buitensport gelden geen beperkingen meer voor openingstijden en groepsgrootte. Wel is de 1,5 meter van belang als deze de sportbeoefening niet in de weg staat. Maar hoe was het dit weekend? Wij vroegen het.

Blije gezichten

De glimlach is zelfs door de telefoon voelbaar bij verschillende haleigenaren en bedrijfsleiders. “Fijn om iedereen weer te zien. Gisteren was het weer als vanouds gezellig druk. Ook de jeugdtrainingen mochten weer naar binnen. In Limburg openden cafés en restaurants zaterdag de terrassen uit protest. Daarom was het bij ons op zaterdag redelijk rustig. Maar zondag hebben we weer optimaal genoten.”, aldus Bob Giesberts, mede-eigenaar van Radium Boulders in Maastricht.

"De Mountain Network hallen waren goedgevuld na een sluiting van een maand. Het liep nog niet storm op zaterdag en het was iets rustiger dan we hadden verwacht.” Maar Leopold Roessingh, operationeel directeur van Mountain Network, wijt dit aan de late bekendmaking en ziet aan de geplande reserveringen een druk programma voor de boeg. “Rijnboulder stond gisteren vol met blije medewerkers en er hing een ontspannen sfeer. Iedereen was enthousiast om aan de slag te gaan. Het was weer bijna business as usual."

Ook Jelle Zijlstra, mede-eigenaar van boulderhal Bruut, was in zijn nopjes. "Het is ontzettend fijn te zien dat al onze klanten weer hun favoriete sport kunnen beoefenen! Het is een ontzettend gemis als je naast het sportieve, ook het sociale element niet meer hebt. Nu kunnen we weer met energie vooruit en ons focussen op de toekomstige uitbreiding.".

We kunnen weer!

Ook klimmers en boulderaars waren dolgelukkig om weer aan de muur te hangen. "Het was een opluchting om eindelijk weer te mogen klimmen! Ik was nu voornamelijk aan het hardlopen, maar dat begon wel wat saai te worden. Ik dacht wel 'waar is al mijn eelt gebleven, auw, auw, auw' en 'hmm deze boulder was voor de lockdown wel stukken makkelijker'.", aldus Adam Sasiadek die zondag bij boulderhal Energiehaven in Utrecht was.

Lisa Waterman was dit weekend bij boulderhal Bruut in Breda te vinden. "Eindelijk weer boulderen na zo'n lockdown voelt toch als thuiskomen. Je merkte het ook aan de klimmers in de hal: opgelucht en blij om weer aan de slag te kunnen! De buitenwand is toch net een tikkeltje anders. Mijn lichaam had er iets meer moeite mee dit keer, de spierpijn was de dag erna zeker aanwezig."

Cijfers

Een minder lange lockdown dan de vorige keer, maar ook deze lockdown was niet geheel zonder impact. Het zorgde voor een historisch dieptepunt in sportdeelname. Ruim zes miljoen mensen (39 procent) hebben in de laatste maand van 2021 helemaal niet gesport, geven de schokkende cijfers van NOC*NSF aan.

Nationale competitie

Alleen onderlinge wedstrijden en trainingen met teams van de eigen hal zijn toegestaan. De wedstrijden van de nationale competitie laten dus nog even op zich wachten. De commissie wedstrijdsport is momenteel druk bezig om de wedstrijdkalender opnieuw in te richten. Zodra de planning definitief is, ontvang je bericht.

Terug naar overzicht