MENU

Marianne en Dennis winnen Herman Plugge Irish Coffee Award

Het klimduo Marianne van der Steen en Dennis van Hoek heeft afgelopen vrijdag de Herman Plugge Irish Coffee Award gewonnen. Ze wonnen de verkiezing van de beste alpiene prestatie van 2014 voor hun vrije beklimming van de Moonflower Buttress in Alaska.

Moonflower
Marianne en Dennis klommen in het voorjaar van 2014 de Bibler/Klewin-route (Moonflower-route) op de 1200 meter hoge North Buttress van Mount Hunter. De moeilijkheidswaardering van deze mixed route is Alaska VI, 5.8, A2, M5, AI6. Zelfs de pendeltraverses die normaal met behulp van touw worden uitgevoerd zijn door hen vrij geklommen. Dat ze de route helemaal vrij hebben geklommen, dus ook de artificiele passages, maakt dit een prestatie van wereldformaat. Voor zover we weten is dit de eerste beklimming van deze route door een vrouw.

Dennis en Marianne zijn niet tot aan de top Mount Hunter doorgegaan. Ze klommen de route tot het einde van de technische moeilijkheden. De eerste vrije beklimming (M7+) van de route werd in 2001 door Stephan Koch en Marko Prezelj, die de crux onsight klom, gedaan. Koch en Prezelj maakten echter wel gebruik van het klimtouw bij de pendeltraverses in de route.

Historie
De route werd door Bibler en Klewin in 2003 tot aan de top van Mount Hunter geklommen en WPOD (White Punks on Dope) genoemd. Uit respect voor Mugs Stump, die het meeste pionierwerk voor deze route verrichte, wordt de route meestal Moonflower Buttress genoemd, de werktitel die Stumps het project had gegeven.

Award
De award wordt jaarlijks door Herman Plugge uitgereikt in zijn woonkamer. Na afloop serveert hij Irish coffee aan de gasten die bestaan uit een select gezelschap. Vorig jaar hebben Jefta Smit en Niek de Jonge de Herman Plugge Irish Coffee Award ontvangen voor de eerste Nederlandse beklimming van de Fitz Roy.


Foto: Timo de Boer, Maruba B.V.