MENU

Iris Straatsma klimt Trango (8b)

Begin januari klom Iris Straatsma als derde Nederlandse vrouw (voor zover bekend bij de NKBV) een 8b-route. Iris klom Trango in het Spaanse klimgebied El Chorro.

Iris Straatsma heeft begin januari als voor zover bij ons bekend derde Nederlandse vrouw een 8b-route geklommen. Nikki van Bergen en Aniek Lith gingen haar voor. Iris klom Trango in het Spaanse klimgebied El Chorro. De route wordt omschreven als een technische route waarbij je in het eerste deel van de route een aantal bouldercruxes tegenkomt. Voor het tweede deel van de route, een verticale wand met minuscule greepjes en treden, heb je weer compleet andere technieken nodig. Iris beheerste beide. Een knappe prestatie.

"Sinds half November ben ik in El Chorro, waar ik als vrijwilliger werk op de camping en B&B de Olive Branch. Het is een geweldige plek om de winter door te brengen, veel toffe klimroutes, heerlijk klimweer en een gezellige sfeer. Mijn oog was gevallen op de route Trango, een 8b in de sector Olimpio. De wand is licht overhangend en Trango heeft een hele open hoek. De route wordt gaandeweg moeilijker met een boulder in het meest overhangende stuk. Vervolgens is er een redelijke rust en de crux van de route. Het laatste deel van de route is een rechte wand met kleine greepjes en balans passen. Ik vind het een prachtige route, met subtiele maar harde passen en genoot van elk moment dat ik er in heb gewerkt. Uiteindelijk heb ik de route in de 12de poging geklommen."