MENU

Bescherming en behoud vrije toegang Mt Blanc

De Mont Blanc (4807m.) is de hoogste top van de Alpen. Daardoor willen veel bergbeklimmers hem beklimmen. Met als gevolg dat de normaalroute, net als de hutten langs deze route, vaak overvol is.
De normaalroute loopt via de Tête Rousse, de Aiguille du Goûter en de Dôme du Goûter. Vooral de Goûterhut (3800 m) is bijna de hele zomer volgeboekt.

Dit heeft ertoe geleid dat steeds meer bergbeklimmers besluiten een tent mee te nemen en deze achter de Goûterhut opzetten, ondanks dat het verboden is om daar in dat natuurgebied te bivakkeren. U kunt zich voorstellen dat dit niet alleen leidt tot ernstige milieu- en sanitaire problemen maar ook tot een serieus veiligheidsprobleem, met zo veel mensen bij elkaar op zo’n risicovolle plek op 3800 meter hoogte. De lokale autoriteiten zijn behoorlijk verontrust over deze situatie en overwegen om serieuze maatregelen in te voeren waardoor de toegang voor alle bergklimmers tot de Mont Blanc ernstig wordt beperkt.

De Franse Alpen Club houdt zich constant bezig met het behoud van een vrije toegang tot de bergen voor bergbeklimmers. Maar bergbeklimmers moeten zelf ook hun verantwoordelijkheid nemen. In dit geval is ervoor gezorgd dat in de omgeving van de onlangs vernieuwde Tête-Roussehut (3167 m) onder de Aiguille du Goûter plekken zijn ingericht om legaal en gratis tenten op te zetten. Weliswaar is dit lager dan de Goûterhut, maar nog het steeds een comfortabele uitgangsbasis is om de Mont Blanc te beklimmen.

De Franse Alpen Club vraagt aan alle bergbeklimmer die de Mont Blanc willen beklimmen via de normaalroute:

  • Probeer eerst of u een slaapplaats kunt reserveren in de Goûterhut en/of de Tête-Roussehut, (zoals dat bij de meeste hutten het gebruik is) en pas u zonodig, aan de beschikbaarheid van plaatsen, aan. Als NKBV-lid heeft u 50% korting op de overnachtingprijs.
  • Alleen gebruik te maken van de toegestane plekken bij de Tête-Roussehut als u gaat kamperen.

Als u zich aan deze regels houdt, is dat voor u prettiger maar voor de Franse Alpen Club is het een noodzaak om zo de vrije toegang tot de bergen te kunnen blijven verdedigen.