MENU

Beklimming Colton-MacIntyre op Grandes Jorasses

Jelle Staleman en Niels van Veen hebben op 13 en 14 oktober de Colton-MacIntyre op de noordwand van de Grandes Jorasses in het Mont Blanc-massief beklommen. 

Deze ruim 1100 m hoge route was eind jaren 70 een van de meest serieuze routes in de Alpen. De route kent één eerdere Nederlandse beklimming door Thierry Schmitter met een Belgische tochtgenoot in de winter van 1995.Ook tegenwoordig is het een pittige onderneming en van een niveau dat niet vaak door Nederlandse klimmers geklommen wordt. De condities in de route waren tijdens de beklimming door Jelle en Niels niet optimaal doordat er maar weinig ijs aanwezig was. Beide klimmers hebben inclusief aanloop en afdaling vijf dagen over de gehele tocht gedaan. De beklimming van de route zelf lukte in twee dagen.

"Omdat het treintje niet ging en we laat op de avond vanuit Chamonix vertrokken hebben we op station Montenvers 'gebivakeerd'. Daarna zaten we een nacht in de Leschauxhut. Verder hadden we een bivak in de wand vlak onder het deel waar de mixed lengtes beginnen en nog een bivak op de top."
 
"In de moeilijkste lengte van het onderste deel van de route (normaal gesproken 90 graden en dun ijs) was geen ijs te vinden, dus hebben we een variant geklommen. Deze variant (Alexia genaamd) heeft 95 graden steil ijs wat zo dun was dat je er geen ijsboor in kon draaien.  Het bovenste deel van de route (mixed terrein) was eigenlijk ook niet goed in conditie. Dit zorgde ervoor dat we hele stukken hebben moeten draaitoelen (sic) en dat het erg lastig te zekeren was."
 
"Al met al een fantastisch mooie tour!"