MENU

Alexander Huber Free Solo op Grand Capucin

Alexander Huber heeft op 5 augustus Free Solo de Grand Capucin (3838m) beklommen. De Grand Capucin trekt, met haar rode graniet, klimmers van over de hele wereld aan en is hiermee één van de meest begeerde bergen van het Mont Blanc gebied.

foto: www.climbing.de

De makkelijkste route op deze 400 meter hoge obelisk is de Voie des Suisses (ED-, 6b+ (6b A0), 300m). Deze route was dan ook een logische keuze mede gezien het feit dat er ook langs deze route zal moeten worden afgedaald.

Op 5 augustus is het relatief koud maar de spleten zijn sneeuwvrij en droog. Om 07:00 uur staat Huber onderaan de wand en 59 minuten later is hij boven. Na vijf minuten pauze wordt de afdaling over dezelfde route aanvaardt en voor 10:00 uur is hij weer beneden. Dankzij de kou en het vroege tijdstip zijn het ijscouloir en de randspleet goed afklimbaar.

Het is vooral de solo afdaling die deze klimtocht zo bijzonder maakt. Het kan gezien worden als een eerbetoon aan de oostenrijkse soloklimmer Paul Preuss die een eeuw geleden een klimethiek propageerde, die stelt dat je alleen die routes klimt die je ook veilig kunt afklimmen zonder gebruik van haken of andere artificiële hulpmiddelen.