MENU

Wandelen vanuit een basiskamp of een trektocht?

Wandel je vanuit een basiskamp of maak je liever een trektocht? Dat zijn de twee mogelijkheden die je hebt als je een meerdaagse tocht loopt. Vanuit een basiskamp maak je dagwandelingen. Je slaapt in een fijn hotelletje, een hut of in je eigen tent of camper. Bij een trektocht neem je al je spullen mee op je rug. Je wandelt een langere tocht en onderweg overnacht je in een hut of een tent. Bij een trektocht plan je meestal van te voren je route en je overnachtingen. Het basiskamp geeft meer ruimte om ter plekke verschillende wandelingen uit te zoeken. Van te voren kies je een gebied met veel wandelmogelijkheden en een fijne overnachtingsplek. In dit blog zet ik de voordelen van een basiskamp en een trektocht op een rijtje, zo ontdek je wat bij je past.

Door Joanne Wissink

Foto's door Mini Expedities

Voordelen van een basiskamp

Veilige haven

Als je wandelt vanuit een basiskamp, kom je elke dag weer terug op dezelfde plek. Dat kan een heel prettig idee zijn. Je weet precies waar je slaapt en hoeft niet te zoeken. Alles is op een vaste plek. Als de wandelingen zelf avontuurlijk zijn, geeft dat veel rust. Het maakt daarbij niet eens uit of dat basiskamp een tent of een luxe hotel is. De slaapplek is een rustplek geworden. Eenmaal ‘thuis’ in het basiskamp kun je volledig ontspannen. Het is dan ook belangrijk dat je basiskamp op een goede plaats ligt. Een hotelletje dat midden in de natuur staat, zodat je geen drukte van auto’s hebt of een tent die op een mooie, veilige plek op een camping (of in de natuur) staat.

Lichtgewicht op pad

Wandelen vanuit een basiskamp betekent dat je niet zoveel hoeft mee te nemen in je rugzak. Geen slaapzak, geen tandenborstel en ook geen extra onderbroek. De spullen die je meeneemt, kun je minimaliseren. Doordat je rugzak licht is, beweeg je makkelijker en sneller. En daardoor ben je in staat om juist moeilijker, langere of uitdagender tochten te maken. Wandelen vanuit een basiskamp hoeft dus niet te betekenen dat het makkelijke tochten zijn. Het kan juist een manier zijn om pittiger routes te doen.

Basiskamp zo luxe als je wilt

Doordat je wandelt vanaf het basiskamp, kun je het zo luxe maken als je zelf wilt. Hou jij erg van luxe? Dan kies je voor een luxe hotelletje of een moderne hut. In het hotel zijn vast donzige handdoeken aanwezig en een moderne hut heeft vaak ook de mogelijkheid om te douchen. Maar wil je back-to-nature, dan doe je dat. Je tentje zet je neer op een kleine camping, midden in het groen. Als je wakker word hoor je niets dan het ruisen van de wind in de bomen en de vogeltjes die kwetteren.

Afwisseling met andere activiteiten

Wandelen vanaf een basiskamp geeft de kans om een dagje niet te wandelen. Er is meer mogelijkheid voor afwisseling. Wellicht gaat een deel van het reisgezelschap wel elke dag wandelen, maar blijven anderen liever een dagje beneden in het dal. Zo wissel je het wandelen af met een dagje winkelen of een museum of lekker een dagje rust. Zeker een wandelvakantie met meer mensen geeft zo aan iedereen de ruimte om leuke dingen in te plannen.

Voordelen van een trektocht

Veranderende landschappen

Als je al je spullen met je meeneemt, hoef je niet steeds terug naar dezelfde plek. Je hoeft geen rondje te lopen en loopt steeds verder weg van je beginpunt. Vaak zie je dan het landschap om je heen veranderen. Al met al leg je namelijk behoorlijke afstanden af. Bij een trektocht heb je de mogelijkheid om niet één gebied te ontdekken, maar te ervaren hoe alles samenhangt. Mij geeft het vaak een Aha-moment. Je snapt ineens hoe het ene gebied aan het andere vast zit.

Rustiger

Verder weg van de bewoonde wereld is het vaak rustiger. Rondom parkeerplaatsen, de liftjes en de dorpjes is het vaak druk. De eerste minuten moet je meestal even doorlopen voor je de meute achter je gelaten hebt. Bij een trektocht kom je deze drukke plekken veel minder tegen. Het is heel bijzonder als je aan het eind van de middag in het zonnetje op een terras voor een berghut zit en langzaam maar zeker vertrekken alle dagjesmensen naar het dal. Met een klein clubje blijf je over. In alle stilte kun je genieten van de laatste zonnestralen bij de hut en daarna het avondeten.

Minder stijgen en dalen

Maak je een trektocht door de bergen, dan blijf je het liefst hoog. De berghutten liggen op de berg en je hoeft dus niet terug naar het dal voor je overnachting. Een basiskamp ligt toch vaak in het dal. Dat is nodig, om vanuit je basiskamp meerdere kanten op te kunnen. Maak je een trektocht langs berghutten, dan heb je dat probleem niet. Je blijft hoog en hoeft dus minder hoogtemeters te maken. De weersomstandigheden ‘boven’ zijn vaak anders dan beneden in het dal. Misschien zitten ze beneden wel in de mist, terwijl jij al in het vroege zonnetje zit.

Alles bij je

Je hebt alles in je rugzak. Dus als je moe bent, las je gewoon een pauze in. Heerlijk om onderweg een kopje koffie te zetten en even te genieten van het uitzicht. Ben je te koud gekleed, dan trek je gewoon iets extra’s uit je rugzak. Alles is toch mee. Stel dat je niet alleen een trektocht maakt, maar dat ook met je tent doet, dan heb je helemaal veel vrijheid. Je zit minder vast aan de geplande stops. Je kunt ze aanpassen, zoals je zelf wilt. Dus stoppen om te lummelen en bij te komen of juist doorlopen, omdat de geplande campingplek toch niet leuk is.

Prestatie

Het is stiekem heel leuk om een lange tocht uit te stippelen en trots te zijn op die prestatie. Na afloop loer je op een kaart en denkt: wow, hebben we dat allemaal gelopen? Als je de trein of bus terugneemt naar het beginpunt zul je merken dat je nog best een flinke poos in die bus of trein zit. Dat heb je allemaal zelf gelopen!