MENU

Gaumarjos! 5x een toost op Georgië

Op dit moment kunnen we alleen dromen van reizen naar mooie bestemmingen. Droom dan nu maar even weg naar Georgië. Het land van ongekende natuur én ongetemde gastvrijheid. Geen feest, diner of samenzijn in Georgië zonder te proosten. Op de gastheer, het leven, de dood. Geen onderwerp is te gek. Daarom nu vijf keer een toost op dit bijzondere land.

Door: Hoogtelijn redacteur Rinske Brand, Beeld: Jelrik Beerkens, Rinske Brand, Nick Platje

Toost op de ongekende natuur

Indrukwekkende witte bergtoppen, groende dalen, uitgestrekte wijngebieden en kneuterige Oostblok dorpjes. Georgië heeft het allemaal. Kies bijvoorbeeld voor een meerdaagse trektocht naar de Zilvermeren in het Egrisi-gebergte. De tocht leidt door bossen, over alpenweiden, langs watervallen, meren en grotten en over besneeuwde passen op 3.000 meter hoogte.

Toost op de hoogste bergen van Europa

De hoogste bergen van Europa staan niet in de Alpen, maar op de grens van Rusland en Georgië. In de Kaukasus vind je bergen van ruim 5.000 meter. En die zijn soms ook heel bereikbaar. Kazbek bijvoorbeeld is zonder technische ervaring te beklimmen.

Toost op de Georgische gastvrijheid

De toost ‘gaumarjos!’ betekent letterlijk vertaald ‘een lang leven, gezondheid, vriendschap en gastvrijheid gewenst’. Toosten is een vast onderdeel van de Georgische cultuur. De Georgiër is heel gastvrij, maar ook vrij zwart-wit. Je bent óf vriend óf vijand, er is geen tussenweg. Het monument Kartvlis Deda, Moeder van een Georgiër, in Tbilisi drukt dit perfect uit. In haar linkerhand houdt ze een kom wijn vast om degenen die als vriend komen te begroeten. In haar rechterhand een zwaard voor degenen die kwaad in de zin hebben.

Toost op de Georgische eigenzinnigheid

Georgië kent een roerige geschiedenis. Het land is door de eeuwen heen in handen geweest van Romeinen, Grieken, Perzen, Hunnen, Mongolen, Arabieren en Russen. Georgiërs blinken daarom uit in het stelselmatig negeren van door de overheid opgelegde regels. Zo zijn er wel verkeersregels, maar die worden nergens nageleefd óf gehandhaafd. Wees ook niet verbaasd als je een kudde koeien midden op de snelweg aantreft.

Toost op de relatieve onbekendheid

Georgië is een vakantiebestemming in opkomst. De meeste bezoekers combineren een bezoek aan hoofdstad Tbilisi met de Kazbegi-regio. Wie wat verder van de gebaande paden af wil, kan ook naar berggebieden als Svaneti of nationaal park Tusheti. Dit afgelegen gebied is uitsluitend per four-wheel-drive te bereiken. Een de insider tip: de Racha-regio. Deze weinig bezochte regio staat ook wel bekend als ‘klein-Zwitserland’. Hier vind je pure natuur en een cultuur die sterk aan de Alpen doet denken. Maar het gebied trekt nog maar weinig toeristen.

Goed, of je nu wilt klimmen, wandelen, wildkamperen, genieten van de achtduizend jaar oude cultuur, kennismaken met de Georgische gastvrijheid of een combinatie van dat alles. Mijn advies? Ga! Zodra het weer mag…

Lees het artikel in hoogtelijn