MENU

Test Fjällräven Keb Trousers

Het Zweedse Fjällräven is bekend geworden door zijn broeken. En als je dacht dat een broek op een gegeven moment wel uitontwikkeld is, dan heb je het mis. De Fjällräven Keb Trouser bewijst dat weer eens. Lees de test!

Zeg Fjällräven en ik denk meteen aan trekking broeken. Al jaren staat het Zweedse merk in de top van outdoor broeken. Ze zijn ook een van de weinigen met een giga brede collectie waar letterlijk iedereen wel een broek moet kunnen vinden. En toch bedenken ze ook iedere keer weer iets om een broek weer beter te maken. De Fjällräven Keb Trousers is er weer zo een.

G-1000 Eco

Zeg Fjällräven en dan weet ik dat ik meteen aan G-1000 moet denken. G-1000 is een stof die in 1968 bedacht is door Fjällräven en die ze in heel veel verschillende producten gebruiken. G-1000 is een mengsel van 65% polyester en 35% katoen. Het materiaal heeft zich sinds de ‘uitvinding’ als super robuust bewezen. De Fjällräven Keb Trousers is gemaakt van de G-1000 Eco variant van deze stof. G-1000 Eco is van gerecycled polyester en organisch katoen.

De keuze van gerecycled polyester heeft als resultaat dat er uiteindelijk minder afval verbrand of gestort hoeft te worden. De keuze voor organisch katoen betekent vooral dat de productie er van veel minder milieu belastend is. Zo mag er bijvoorbeeld geen kunstmest worden gebruikt. Ongeveer 75% van elke Fjällräven Keb Trousers is van G-1000 Eco gemaakt. De rest is gemaakt van non-eco elastische weefsels van polyester, polyamide en elastan mengsels. Het G-1000 Eco materiaal is licht behandeld met Greenland Wax om hem iets waterbestendig te maken. Verderop hierover meer.

Comfort

Die elastische weefsels dienen voor het comfort van de broek en zijn terug te vinden aan de binnenzijde van de benen, de achterzijde van de knieën, de zakken voor en een reep op de onderrug, zeg maar boven het zitvlak en onder de band met daaraan de lussen voor de riem. De riemlussen zijn overigens lekker ruim en bij de lussen naast de voorrits zit nog een lusje om iets aan te hangen. Naast een gulp met rits sluit de broek met een grote knoop aan de buitenzijde en een extra knoop aan de binnenzijde. Deze laatste voorkomt dat de stof achter de rits kan scheefzakken. Dit alles resulteert in een broek die erg comfortabel draagt en bovendien heel veel bewegingsvrijheid biedt. Daarbij komt ook nog eens dat deze stretch delen ook behoorlijk open geweven zijn waardoor ze relatief goed warmte en vocht afvoeren. Maar er is nog iets.

3D knieën

De knieën zijn 3-dimensionaal gesneden. Iedereen die een echte klusbroek heeft weet wat ik hiermee bedoel. Het mooie van deze knieën is dat ze altijd een beetje rond staan waardoor je bij het buigen van de knieën - het stretch in de knieholtes helpt natuurlijk ook - totaal geen weerstand ondervindt van de broek. Dit klinkt misschien als overdreven maar het maakt echt uit. Niet alleen tijdens het lopen overigens; ook bij het op je knieën zitten om een vuurtje aan te maken is dit echt heel comfortabel. Het slimme van de knieën is bovendien dat ze twee lagen G-1000 Eco over elkaar heen hebben – super stevig dus – en dat de buitenste bolle laag aan de onderzijde open is. Dit helpt het comfort maar… je kan er ook een stukje foam in schuiven. Als je veel met je knieën op de grond zit is dit super.

Zakken

Op de bovenbenen heeft de Fjällräven Keb Trousers twee grote zakken. De linker wordt afgesloten met een klep met drukkers en een rits; de rechter alleen met een klep met drukkers. In de rechter zit nog een elastisch mesh vakje waar een portemonnee, paspoort of Iphone 8 Plus in past. Verder heeft de broek twee enorme steekzakken. Deze steekzakken zijn hoog geplaats, erg diep en gemaakt van stretch materiaal. Het gevolg van dit alles is niet alleen dat er heel veel in past, maar ook dat er niets uit valt. Daarnaast zijn ze ook prettig om bij wat kouder weer je handen in te stoppen om ze even te warmen.

Ventilatie

De Fjällräven Keb Trousers is een broek die je prima het hele jaar rond kan gebruiken. Bij warmer weer zijn de eerder genoemde elastische delen goed ventilerend. Wil je meer ventileren? Dat kan. Aan de buitenzijde van de pijpen vind je op elke pijp twee ritsen. Boven een tweeweg rits, onder een enkele rits. Zet de ritsen open en je hebt verkoeling rond de benen. Mooi detail is dat de ritsen zijn voorzien van een zipper garage.

Haakje

De broekspijpen zitten aan de schoenkant vol met mooie details. In de eerste plaats is de binnenbeenzijde zo ontworpen dat daar geen naad zit. Dit voorkomt dat tijdens het lopen deze naden tegen elkaar aan gaan schuren en het voorkomt dus slijtage. Daarnaast is de binnenzijde uitgevoerd in twee lagen G-1000. In de tweede plaats is de zoom onderaan elke pijp voorzien van een elastische band met drukkers zodat hij perfect aansluit rondom de schoen. Ten derde: aan de binnenzijde van de pijp zit een haakje dat je aan je schoenveters kan vast maken zodat de broek hier ook echt vast zit. Dit haakje zit overigens in een ‘zakje’ zodat bij het aantrekken je teennagel niet per ongeluk aan de haak blijft haken.

Waterdicht

Waterdicht is de Keb Trousers natuurlijk niet. Maar Fjällräven zou Fjällräven niet zijn als ook de Keb Trousers niet met Greenland Wax te behandelen zou zijn. Greenland Wax is een mengsel van bijenwas en paraffine. Door deze aan te brengen op het G-1000 Eco materiaal wordt deze waterbestendiger en zelfs meer winddicht. Afhankelijk van de hoeveelheid bepaal je zelf de mate van waterdichtheid. Let wel: hoe waterbestendiger en winddichter, des te minder de broek zal ventileren. Dat aanbrengen van Greenland Wax doe je overigens met een strijkijzer. Of je laat het doen in de winkel waar je de broek koopt.

Waslabel

De Fjällräven Keb Trousers mag in de wasmachine gewassen worden op 40 graden met een wasmiddel dat geen wasverzachter bevat. Na een keer of drie is de meeste Greenland Wax er wel uit. Uiteraard mag hij gestreken worden. Anders zou je de Greenland Wax natuurlijk niet kunnen aanbrengen. Maar wel slechts op de laagste stand. De broek is gemaakt in Vietnam en ik vind het goed dat Fjällräven aan geeft dat de broek gemaakt is met delen van dierlijke oorsprong. Als je veganistisch bent is dit zinvolle informatie.

Conclusie

De Fjällräven Keb Trousers is een van de meest mooie trekking broeken die ik aan heb gehad. Hij zit boordevol kleine technische details die stuk voor stuk functioneel zijn. Het draagcomfort is buitengewoon hoog. Met name de vele stretch panelen en de super voorgevormde knieën doen hier een grote duit in het zakje. Dat de broek grotendeels is gemaakt van het ‘groene’ G-1000 Eco vind ik een pré. Dat Eco niet alleen duurzaam maar ook erg slijtvast – en daarmee dubbel duurzaam – is, bewijst de Keb. De Fjällräven Keb Trousers kost € 224,95 en dat is best een stevige prijs voor een trekkingbroek. Echter gezien het comfort, de kwaliteit en de ‘dubbele’ duurzaamheid is de prijs zeker gerechtvaardigd en daarom krijgt hij van mij 4.5 ster.

Meer info

Plus

  • Super comfortabel
  • 3D Knieën
  • Slijtvast
  • G-1000 Eco materiaal
  • Mooie details

Min

  • Prijzig

Terug naar overzicht