MENU

De mooiste dagwandelingen in Gastein

Afwisselende en uitdagende wandelpaden, prachtige uitzichten en een plek waar je ook nog eens heerlijk kunt ontspannen? Dan tippen wij je Gastein in Oostenrijk. Dit 40 kilometer lange groene dal met de plaatsen Dorfgastein, Bad Gastein en Bad Hofgastein vind je in de provincie Salzburgerland. Hier liggen 600 km wandelpaden op je te wachten om ontdekt te worden. Wij hebben vijf wandelingen voor je uitgekozen die je niet mag missen als je hier op bezoek bent.

© Gasteinertal Tourismus GmbH / Vincent Croce

De Gamskarkogel

De Gamskarkogel is een berg van 2.467m waar je een indrukwekkend uitzicht krijgt op de omliggende bergen en dalen. Op de top staat de Gamskarkogelhütte, die al in 1828 gebouwd werd en een van de oudste berghutten van Europa is. Een bijzondere overnachtingsplek wanneer je bijvoorbeeld een wandeling (van 14,2 km) maakt vanuit Bad Gastein naar Bad Hofgastein.

Deze wandeling begint in het Kötschachtal in Bad Gastein. Hiervandaan wandel je omhoog naar Poserhöhe en vandaar verder naar Tofernscharte. Onderweg steek je kleine bergbeekjes en groene alpenweides over. De klim is soms steil, maar op de top van de Gamskarkogel kun je op adem komen en genieten van het prachtige uitzicht. Zo zie je hier bijvoorbeeld de Dachstein, de Kitzbüheler Alpen, Hochkönig en Wilder Kaiser, en ook Oostenrijks hoogste berg, de Großglockner. De volgende dag vertrek je vanuit de berghut naar de ketelvormige Rastötzenalm en vandaar verder naar Bad Hofgastein waar de wandeling eindigt. In totaal heb je dan zo'n 9,5 uur gewandeld. Je kunt de Gamskarkogel ook beklimmen onder leiding van een berggids.

Wil je liever een dagwandeling maken, kies dan voor een kortere wandeling van zo'n 6,6 km. Je start en eindigt bij Annencafé in Bad Hofgastein. Bij de sobere Annenkapel bij het startpunt heb je een mooi uitzicht over Bad Hofgastein voordat je het slingerende pad door het naaldbos op gaat. Het hoogste punt is de Rastötzenalm, die omringd wordt door de Geißkarkopf, Frauenkogel, Tennkogel, Gamskarkogel en Rauchkogel.

© Gasteinertal Tourismus GmbH

Langs de kleine en grote Paarsee

Boven Dorfgastein liggen de Kleiner Paarsee en de Großer Paarsee, twee schitterende bergmeren met kristalhelder water. In 6,5 uur wandel je langs de Kleiner Paarsee naar de Haßeck.

Deze stevige tocht begint bij het berghotel Hauserbauer, waar ook een parkeerplaats is. Via een vrij steile weg klim je eerst een stuk omhoog tot je in het bos komt. Over de Steiner Hochalm loop je naar de Gasteiner Höhe. De Kleiner Paarsee, die het hoogst gelegen is van de twee Paarseen, is een perfecte plek om pauze te houden voordat je begint aan de klim naar de top van de Haßeck (2.119 m).

De afdaling volgt grotendeels dezelfde route, maar niet helemaal: bij de splitsing volg je de route naar Urkübel, bij de volgende vertakking houd je de Steiner Hochalm aan. Daarvandaan loop je vervolgens weer naar het startpunt, het Berghotel Hauserbauer. In totaal heb je dan 1.000 m geklommen en hetzelfde aantal meters gedaald.

Naar de Rauchkögerl

Deze gemoedelijke dag wandeling van ongeveer 4 uur begint en eindigt bij de Huberalm. Vandaar wandel je richting de Drei Waller Kapelle, een oeroude bedevaartsplek op 1.425 m hoogte. Bij deze kapel, die op een soort pasovergang aan de rand van het bos staat, heb je een fantastische blik op Gastein.

Vanaf de kapel klim je verder omhoog naar de Rauchkögerl (1.810 m), waar je bij het kruis beloond wordt met een uitzicht over het brede Salzachtal. De terugtocht gaat via de Kögeralm. Daar kun je een welverdiende tussenstop houden voordat je weer afdaalt naar de Huberalm. In totaal heb je dan 700 meter geklommen en gedaald.

Je kunt de wandeling ook wat langer maken naar ongeveer 6,5 uur wandelen. Dan start je bij Unterberg en vandaar wandel je naar de Amoseralm, de Stoffalm en de Huberalm. Je klimt en daalt dan 1.100 meter. De tocht is op woensdagen ook met een berggids te maken.

© Gasteinertal Tourismus GmbH

Rondwandeling naar de Gadaunerer Hochalmen

Vanaf het Angertal Skizentrum maak je een rondwandeling naar de Gadaunerer Hochalmen en weer terug. De wandeling van zo'n 10,6 kilometer begint in het Angertal, een doodlopend zijdal van het Gasteinertal. Je steekt de Lafenbach over en klimt door het schaduwrijke naaldbos omhoog. Zodra je de boomgrens bereikt, nader je de zonnige Gadaunerer Hochalmen. De perfecte plek om pauze te houden en op adem te komen bij een van de authentieke almhutten en te genieten van het indrukwekkende berglandschap om je heen.

Naar beneden loop je een iets andere route: via de Lafenmahder richting het Angertal. De wandeling neemt in totaal zo'n vijf uur in beslag.

© Salzburgerland Tourismus / Cebulec © Gasteinertal Tourismus GmbH / Michael Königshofer

Door het bos van alpendennen

De Graukogel staat bekend om haar bossen met oeroude alpendennen. Sommige bomen zijn al 250-300 jaar oud. Deze bomen zijn het onderwerp van deze wandeling. Bij het bergstation van de Graukogelbahn begint namelijk de Zirbenwanderweg. Terwijl je tussen de alpendennen door wandelt, worden je zintuigen geprikkeld. Je voelt het ook in je hart, want het hout van de bomen heefteen rustgevend effect en kalmeert de hartslag. Langs de route kun je ontspannen op een groot schommelbed van pijnbomenhout.

Deze wandeling is makkelijk en prima te doen met kinderen. Hij duurt ca. 45 minuten. Maar vergis je niet, onderweg vind je overal leuke speelplekjes voor de kinderen, waardoor je ongetwijfeld langer onderweg bent. Voor een hapje en een drankje kun je terecht in de Graukogelhütte bij het bergstation van de stoeltjeslift of bij het middelstation bij de Graukogel Alm. Wil je langer onderweg zijn, dan kan je de wandeling eventueel ook verlengen door bijvoorbeeld door te lopen naar de Palfnersee of naar de Reedsee.

Na inspanning komt ontspanning

En dan ben je hier wel echt aan het juiste adres. Naast de rust en de frisse lucht kun je hier opladen in een van de 2 thermen in Gastein, de Alpentherme of de Felsentherme. Het warme, geneeskrachtige thermale water uit de bronnen van de Graukogel verkwikt je lichaam opnieuw, je spieren worden verwend. Een heerlijke afsluiting van een dag in de Gasteiner bergen.

Gebiedsinfo Gastein

Gebiedsinfo Gastein

Het Oostenrijkse Gastein, is een heerlijke plek voor een relaxte wandelvakantie. Je bent hier op en top in de Alpen, met groene weiden, prachtige bergmeren en natuurlijk altijd de bergtoppen op de achtergrond.

Meer over gastein