MENU

Beroemde broers en zussen

Een bijzondere, dikwijls gecompliceerde en vaak een van de langste relaties in je leven. De band tussen broers en zussen, je kiest ze niet uit, maar je bent wel levenslang met elkaar verbonden.

In Hoogtelijn 4/21 een artikel over beroemde broers en zussen in de bergsport. De Duitse broers Schlagintweit, de klimmende broers Messner of de Baskische gebroeders Pou.

Beeld links: familie Messner. Moeder Maria Messner met zeven van haar acht kinderen, onder wie Günther (links), Reinhold (derde van links) en Hubert (vooraan).

Beeld rechts: De broers Eneko (rechts) en Iker Pou tijdens hun Pan Aroma expeditie in Italië. Fotocredit: Damiano Levati / Red Bull Content Pool

Meer beroemde broers...

Maar er zijn natuurlijk nog veel meer beroemde broers en zussen.

Marc en Antoine Le Menestrel waren fel gekant tegen klimmen als prestatiesport. De Fransen, behorend tot de Gang des Parisiens ondertekenden in 1985 het Manifeste des 19. Beiden klommen diverse routes in de 8e graad in Buoux, terwijl Antoine solo de 8a+ Revelation in Engeland klom. Marc is wetenschapper, Antoine lange tijd choreograaf bij de verticale dansgroep Lézards Bleus.

Markus en Georg Kronthaler zijn twee Oostenrijkse broers. In 2006 overleed Markus vlak onder de top, kort na de beklimming van Broad Peak (8051 meter). Georg haalde een jaar later met enkele vrienden en Pakistaanse klimmers het lichaam van zijn broer van de berg voor een begrafenis in Kufstein.

Andreas en Christian Bindhammer zijn twee Duitse top sportklimmers die in het nationale klimteam zaten. Ze behaalden beiden vele nationale titels en internationale ereplaatsen. Christiaan werd wereldkampioen bij de jeugd. Ze zetten samen een bedrijf op dat klimwanden en -materiaal verkoopt. In 2010 werden beide bedrijven gesplitst en sindsdien is iedere broer voor één bedrijf verantwoordelijk.

De klimmers, Claude en Yves Remy, in 2016 onderscheiden met de Albert Mountain Award, genoemd naar de Belgische koning/klimmer Albert I, openden zo’n 15.000 touwlengtes in heel Europa, vooral in hun thuisland Zwitserland en Griekenland. Zij worden gezien als degenen die de ontwikkeling van het klimmen tot breedtesport mogelijk maakten.

Op de Duitse ‘ongeluksberg’ Nanga Parbat was expeditieleider Willy Merkl in 1934 één van de slachtoffers. Diens halfbroer, Karl Maria Herrligkoffer, organiseerde ter nagedachtenis aan Willy in 1953 een expeditie. De DAV zag er niets in, maar de expeditieleider wist toch het nodige geld bij elkaar te sprokkelen en kreeg wel steun van de Oostenrijkers. Dat leidde, nadat eerder 21 mensen op de berg verongelukten, tot de eerste succesvolle beklimming. Niet door een Duitser, maar door de Oostenrijker Hermann Buhl.

Martin en Florian Riegler komen uit Zuid-Tirol. Florian was Italiaans ijsklimkampioen en speelde in de film Messner zijn streekgenoot in diens jonge jaren. Martin en Florian beklommen in Pakistan als eersten de Kako Peak, waarvoor ze de Paolo Consiglio Award kregen van de Italiaanse Alpenvereniging. Beiden zijn parttime klimmers, Florian heeft met zijn vader een wijnbouw- en appelteeltbedrijf, Martin is architect.

De Franse broers, Arnaud en François Petit, verdienden beiden hun sporen in het internationale wedstrijdcircuit. François behaalde daarin de meeste resultaten, inclusief een wereldtitel en World Cup in Lead. Arnaud heeft minder medailles, maar won naast een World Cupwedstrijd ook een Europese titel.

Hoogtelijn 4/2021

Hoogtelijn 4/2021

Lees verder in Hoogtelijn daar kom je nog meer beroemde broers en zussen in de bergsport tegen.

beroemde broers en zussen