MENU

3 uitdagende wandelroutes in Bern 

Hou je wel van een pittige wandeluitdaging? Heb jij een uitstekende conditie en laat je je niet afschrikken door de nodige hoogte- en kilometers en word je blij van af en toe een passage die met kettingen gezekerd is? Dan zijn deze 3 uitdagende wandelingen in Bern er om op je lijstje te zetten.

Foto's: © Interlaken Tourismus

Dagwandeling: Morgenberghorn

 • 10,7 km
 • Duur: 7 uur
 • Moeilijkheidsgraad: zwaar
 • Stijging: 1170m - Daling: 1170m

Deze stevige wandeling van het Suldtal naar de Morgenberghorn in de vakantieregio Interlaken is voor de ervaren wandelaar. De tocht begint meteen al met een hoogtepunt: De Pochtenfall. Deze waterval vind je aan het einde van het Suldtal en hoor je al van ver. Het bulderende water stort hier 80 meter naar beneden en is even indrukwekkend als verfrissend. Vanaf hier wandel je over de Schlieri en Mittelberg alpenweiden steil omhoog naar de Renggli-pas. Het is even doorbijten, maar zodra je op de Renggli-Alp bent kun je op de weiden vol bloemen even op adem komen. En dat is nodig, want hierna volgt klim naar de top van de Morgenberghorn (2248m). Vanaf de top heb je uitzicht op de vierduizenders van de Berner Alpen en de diepblauwe Thunersee onder je in het dal. Geniet er nog even van voor je met het laatst stuk begint. Want hier heb je je concentratie hard nodig. Het pad naar Brunni is namelijk steil en er zitten twee passages in die met kettingen zijn beveiligd. Zo leidt de route je door het Leimerwald weer terug naar het restaurant Pochtenfall waar je een aantal uur eerder met de route begon.

Bekijk de route

Foto's: links © Tourismus Adelboden-Lenk-Kandersteg / Sven Allenbach, rechts © Switzerland Tourism SAMCAM GmbH

2-daagse huttentocht: Iffigenalp – Wildstrubelhütte - Simmenfälle

 • 17,4 km
 • Duur: 7,5 uur
 • Etappes: 2
 • Moeilijkheidsgraad: zwaar
 • Stijging: 1429m - Daling: 1909m

Etappe 1: Iffigenalp - Wildstrubelhütte

Geen tijd voor een dagenlange huttentocht? Dan is deze 2-daagse tocht in Adelboden-Lenk-Kandersteg een mooie tip. Dit 2-daagse avontuur begint op de Iffigenalp. Je wandelt vandaag ca. 5 tot 6 km van 1500 naar 2787 meter hoogte. Een beste klim dus. Het eerste deel loopt over een historisch muilezelpad en langs de indrukwekkende rotswand naar de Rawilpass. Deze pas verbindt het Berner Oberland met kanton Wallis, oftewel het Simmental met de Rhône-vallei. Je bent bijna bij de hut, maar voordat je de laatste 300 meter aflegt kun je nog even pauzeren bij de twee prachtige Rawilseeleni bergmeren. Ideaal voor een picknick.

Vannacht slaap je in de Wildstrubelhütte. Er zijn 68 slaapplaatsen verdeeld over 7 slaapzalen. Verwacht dus geen luxe 2-persoonskamers, hier ervaar je het échte leven in een knusse berghut. Geniet van de verhalen van medewandelaars, lokale lekkernijen en vergeet vooral niet op tijd naar buiten te gaan om de zon achter de bergtoppen te zien verdwijnen.

Etappe 2: Wildstrubelhütte naar de Simmenfälle

Sta vandaag vroeg op want het wordt een lange dag. En dan kun je de zonsopgang misschien ook nog even meepikken voor je aan het ontbijt verschijnt. Vandaag daal je maar liefst 1909m. Vanaf de hut loop je weer terug naar de twee bergmeren. Daar buig je af naar rechts en vervolgt de route over de Tierbergsattel door het wilde en rotsachtige Tierbergtal richting de ruisende gletsjerbeek. Deze beek ontspringt in de Plaine-Morte gletsjer die rechts van je iets hogerop ligt. Na ongeveer 7 km bereik je het pittoreske Flueseeli-meer. Hier kun je je vermoeide benen even rust en verfrissing geven voor je verder loopt naar de indrukwekkende Simmenfälle watervallen. De waternevel frist je weer op terwijl je verder afdaalt richting het eindpunt, restaurant Simmenfälle.

Bekijk de route

Foto's: © Jungfrau Region Tourismus AG

Dagwandeling: Schynige Platte – Faulhorn – First

 • 16,2 km
 • Duur: 6 uur
 • Moeilijkheidsgraad: zwaar
 • Stijging: 825m - Daling: 639m

Trek je veters maar strak aan want voor deze wandelroute is pittig en vereist een goede conditie. De route in het Grindelwald start bij het bergstation van de Schynige Platte op 1920m hoogte en brengt je langs de berghutten van Oberberg naar de westelijke flank van de Loucherhorn. Wandel verder over de Egg langs de helling van de Sägissa vanwaar je uitkijkt op het glinsterende Sägistalmeer onder je. Nu begint het pad meer te stijgen. Via de berghut Männdlenen loop je omhoog naar Fulegg en langs de zuidflank naar de top van de Faulhorn op 2680m hoogte. Je hebt het hoogste punt van de route gehaald! Neem hier even de tijd om van het uitzicht te genieten, want hier kijk je uit over de Brienzersee aan de ene kant en het Jungfrau-massief aan de andere kant. Vanaf dit punt loopt de route alleen nog maar bergafwaarts. Via het steile maar goed onderhouden pad wandel je via Gassenboden naar de Bachalpsee. Een min of meer vlak pad leidt je vervolgens naar het bergstation van de Grindelwald-First kabelbaan. Het eindpunt van deze wandeling. Je kunt ook te voet naar Grindelwald wandelen. Je daalt dan nog eens 1200 meter extra, waardoor je zeker 2,5 uur extra tijd aan je wandeling moet toevoegen.Besluit je deze wandeling te maken, zorg er dan voor dat je vroeg start en de eerste kabelbaan omhoog neemt. Dan heb je genoeg tijd om de wandeling te maken.

Bekijk de route

Ontdek Bern

Kun je niet wachten om het Berner Oberland zelf te ontdekken? Kijk dan voor meer informatie, overnachten, activiteiten en evenementen op de website van de plaatselijke VVV.

Meer informatie

Waar ga jij naartoe?

Waar ga jij naartoe?

Heb jij al plannen voor aankomende zomer? Of kun je nog wel wat inspiratie gebruiken? Check de gebiedsinformatie pagina's voor meer informatie.

gebiedsinformatie