MENU

Alpiene Instructeur 3 zomer (AI3Z)

In de richting

Instructeur, zomer

Thema

Terrein (alpien)

Waar

Nederland en Alpenlanden

Wanneer

27 jan - 27 jul 2024

Licentie punten

8

Als Alpiene Instructeur verzorg je de alpiene zomercursussen J1/C1 en J2/C2, de alpiene specialisatiecursus en/of masterclass, of de studentencursussen van de NSAC.

Cursusbeschrijving

Je bent een enthousiaste bergsporter en gaat er graag in de zomer zelfstandig op uit. Je draait je hand niet om voor een mooie tocht in alpien terrein en beter nog: het liefst neem je anderen mee in jouw passie. Als Alpiene Instructeur Zomer leid je (mede) de alpiene zomercursussen J1/ C1 en/ of J2/ C2 (al dan niet met met een Alpiene Hoofdinstructeur en/of gids) en de alpiene specialisatiecursus en masterclass, of de studentencursussen van de NSAC.

De opleiding
De fijne kneepjes van het instructeurs vak leer je op je eigen tempo en vooral in de praktijk. Zo bepaal je deels je eigen leerroute die bestaat uit lesdagen, theorie opdrachten, en twee weken praktijk in de Alpen inclusief examen momenten. Tijdens de praktijkdagen word je begeleid door een berggids en een praktijkbegeleider.

Mocht je vragen over de opleiding, je rol als instructeur of anderzijds hebben, neem dan gerust contact op met de AOC (mail: aoczomer@nkbv.info)

Belangrijke data

6 januari 2024: deadline inschrijven

28 januari 2024: kick-off dag

16 maart 2024: eerste opleidingsdag te Woerden

20 april 2024: tweede opleidingsdag te Woerden

1 en 2 juni 2024: opleidingsweekend, plaats: ntb

13-27 juli 2024 (onder voorbehoud): praktijk en examenweek Alpen

Studiebelasting

Het maximaal aantal studiebelastingsuren voor de opleiding tot Alpiene Instructeur 3 is ongeveer 150 uur. Afhankelijk van wat je al kunt loop je sneller of minder snel door de stof heen.

De opleiding bestaat uit:
In de eerste maanden in Nederland ligt de nadruk op het vergroten van je theoretische kennis en didactische vaardigheden. Je maakt een aantal theoretische opdrachten die aansluiten op wat je in de praktijk gaat doen. Als je ingeleverde opdrachten als voldoende zijn beoordeeld, mag je doorstromen naar het praktijkdeel in de Alpen. Daar word je in een twee weken opgeleid tot volwaardig Alpiene Instructeur. Naast het toetsen en verbeteren van je klimvaardigheden, wordt er ook heel veel van je didactische vaardigheden en verantwoordelijkheidsgevoel gevraagd.


Je sluit je opleiding af met een aantal proeven van bekwaamheid. De proeven van bekwaamheid bestaan uit een schriftelijk portfolio, waarin je jouw uitgewerkte opdrachten en een verslag van de praktijkweken hebt verzameld. Vervolgens doe je een aantal praktijkproeven waaronder lesgeven, eigen vaardigheid en technische vaardigheid.

Kosten

Omdat de NKBV flink investeert in jouw opleiding tot Alpiene Instructeurs 3, hoef je slechts € 100 aan theorie kosten te betalen (prijswijzigingen voorbehouden). Dit is inclusief centrale lessen en lesmateriaal via digitale leeromgeving, de docenten, gidsen, leercoach en proeven van bekwaamheid. Wel zijn je reis- en verblijfkosten en overige kosten voor eigen rekening, wat neerkomt op ongeveer € 1.000 in kosten in totaal.
In aanvulling op bovenstaande kosten gaan we uit van jouw inspanningsverplichting (ook tijdens de opleiding) waarbij je minimaal 3 cursussen geeft binnen 6 jaar. Hiermee stimuleren we enerzijds door leden voor leden principe en anderzijds verantwoord het de investering vanuit de vereniging in jouw opleiding.

Toelatingseisen

Om deel te nemen aan de opleiding tot Alpiene Instructeur 3 Zomer, moet je voldoen aan de volgende instroomeisen:
- Diploma MBO4, HAVO, VWO of equivalent;
- Leeftijd van minimaal 21 jaar oud;
- NKBV-lidmaatschap + bergsportverzekering;
- Je moet aan alle opleidingsdagen kunnen deelnemen;
- Een geldig EHBBO-certificaat, of dit behalen vóór deelname aan de praktijkweek;
- Sociaal vaardig;
- Affiniteit met het leiden van groepen;
- Minimaal drie jaar zelfstandige alpiene klim ervaring op vergevorderd niveau met minimaal 25 ‘klassieke’ alpiene toeren in alle soorten terrein en veel ervaring in basisterrein, waarvan minimaal 10 toeren op ZS/AD niveau.
-> Zelfstandig is zonder gids of instructeur, met tocht genoten met evenveel of minder ervaring.
->Klassiek zijn (overwegend) niet ingerichte routes in gecombineerde terrein gedurende de tocht (bijvoorbeeld gletsjer, graad, sneeuw, etc.). Uitgangspunt is dat tochten in gidsjestijd van hut tot hut geklommen worden in verschillende gebieden in de alpen.
- Je kunt in rots soepel 5a voorklimmen;
- Diploma Sportklimbegeleider 2 Outdoor met geldige licentie (of soortgelijk aantoonbaar niveau).

Zorg dat je bij je inschrijving jouw motivatie en tochtenlijst apart opstuurt naar opleidingen@nkbv.nl


Voor de opleiding zijn per cyclus een maximaal aantal plaatsen beschikbaar. Om de plaatsen zo optimaal mogelijk te vullen wordt door de AOC een selectie gemaakt aan de hand van een pre-selectie. Deze pre-selectie vindt plaats op basis van tochtenlijst en beschikbare informatie en gesprekken tijdens een intakedag. Het kan hierdoor voorkomen dat je voldoet aan de eisen, maar je helaas niet wordt uitgenodigd vanwege het grote animo.

Na afronding ontvang je

Licentie:

Alpiene Instructeur 3 zomer