MENU

Alpiene Instructeur 3 Winter (AI3W)

In de richting

Instructeur, winter

Waar

Nederland en Alpenlanden

Wanneer

14 okt 2023 - 28 apr 2024

Licentie punten

Geen punten te verkrijgen

Als Alpiene Instructeur 3 Winter (AI3W) geef je leiding aan een cursus/tocht onder eindverantwoordelijkheid van een hoofdinstructeur (HI4W) of berggids. Een AI3W heeft een goede ski-/boardtechniek, uitgebreide kennis van lawinekunde en van andere aspecten die nodig zijn om van een groep onervaren offpiste skiërs volwaardige toerskiërs/freeriders te maken.

Cursusbeschrijving

Zit jij nu ook al met je hoofd bij de winter? Ben jij een ervaren toerskiër/-snowboarder of freerider en zou jij die ervaring willen delen met anderen? Wil jij beginnende toerskiërs/freeriders de fijne kneepjes van het vak te leren? Dan is de opleiding tot alpiene Instructeur 3 Winter (AI3W) iets voor jou!

Als AI3W geef je leiding aan een cursus/tocht met een Hoofdinstructeur (HI4W) of berggids. Een AI3W heeft een goede ski-/boardtechniek, uitgebreide kennis van lawinekunde en van andere aspecten die nodig zijn om van een groep onervaren offpiste skiërs volwaardige toerskiërs/freeriders te maken.

Als je eenmaal AI3W bent word je ingezet op het programma van Bergsportreizen – zoals de succesvolle NKBV Winterweken – en van de (Nederlandse) Studenten Alpen Club. Verder volg je uitdagende bijscholingen om je licentie te behouden of je inzetbereik te vergroten.

De opleiding tot AI3W wordt gegeven door Nederlandse, UIAGM-erkende berggidsen en ervaren (hoofd)instructeurs van de NKBV. De opleiding bestaat uit theoriedagen en praktijkweken. Tijdens de opleiding werk je aan een portfolio. Je bent geslaagd voor de opleiding als je portfolio positief is beoordeeld en je slaagt voor de examenweek. In het theoriedeel vergroot je de kennis die je als AI3W nodig hebt. Zo gaat er veel aandacht uit naar lawinekunde en didactische vaardigheden. De praktijkweken bestaan uit een opleidingsweek – waar je onder andere zelf les gaat geven en de leiding krijgt over een tocht – en de examenweek.

Mocht je vragen over de opleiding, je rol als instructeur of anderzijds hebben, neem dan gerust contact op met de AOC (mail: aocwinter@nkbv.info)

Inschrijven? Stuur dan ook je CV en tochtenlijst op naar: opleidingen@nkbv.nl. De templates vind je in dit agenda-item.

Belangrijke data

16 september 2023: deadline inschrijven (bij positief bericht ontvang je rondom 30 september 2023 de uitnodiging)

14 oktober 2023: selectiedag op het NKBV-kantoor te Woerden (1 dag)

18 en 19 november 2023: theoriedagen te Woerden (2 dagen)

13 januari 2024: extra lesdag in RockSteady te Bussum (1 dag)

27 januari–4 februari 2024: opleidingsweek in de Alpen (8 dagen)

20-28 april 2024: examenweek in de Alpen (8 dagen)

Studiebelasting

Het maximaal aantal studiebelastingsuren voor de opleiding tot Alpiene Instructeur 3 is ongeveer 150 uur. Afhankelijk van wat je al kunt loop je sneller of minder snel door de stof heen.

Kosten

Omdat de NKBV flink investeert in jouw opleiding tot Alpiene Instructeurs 3, hoef je slechts € 100 aan theorie kosten te betalen (prijswijzigingen voorbehouden). Dit is inclusief centrale lessen en lesmateriaal via digitale leeromgeving, de docenten, gidsen, leercoach en proeven van bekwaamheid. Wel zijn je reis- en verblijfkosten en overige kosten voor eigen rekening.
In aanvulling op bovenstaande kosten gaan we uit van jouw inspanningsverplichting (ook tijdens de opleiding) waarbij je minimaal 3 cursussen geeft binnen 6 jaar. Hiermee stimuleren we enerzijds voor leden door leden principe en anderzijds verantwoord het de investering vanuit de vereniging in jouw opleiding.

Toelatingseisen

Om deel te nemen aan de opleiding tot Alpiene Instructeur 3 Winter, moet je voldoen aan de volgende instroomeisen:

- Je hebt ruime zelfstandige toerski-, board en/of freeride ervaring;

- Je hebt een goede ski-/ boardtechniek op de piste en off-piste en kunt gecontroleerd afdalen onder alle omstandigheden;

- Je hebt een C2-zomercursus met positieve beoordeling afgesloten, of aantoonbare vergelijkbare competenties;

- Je hebt NSAC/NKBV-cursus Lawinekunde, of SSC I, II, III, of een vergelijkbare lawinekunde-opleiding met positieve beoordeling afgesloten.

Overige instroomeisen:
- Diploma MBO4, HAVO, VWO of equivalent;
- Leeftijd van minimaal 21 jaar oud;
- NKBV-lidmaatschap + bergsportverzekering;
- Je moet aan alle opleidingsdagen kunnen deelnemen;
- Een geldig EHBBO-certificaat, of dit behalen vóór deelname aan de praktijkweek;
- Sociaal vaardig;
- Affiniteit met lesgeven en het leiden van groepen;

Voor de opleiding zijn per cyclus een maximaal aantal plaatsen beschikbaar. Om de plaatsen zo optimaal mogelijk te vullen wordt door de AOC een selectie gemaakt aan de hand van een pre-selectie. Deze pre-selectie vindt plaats op basis van tochtenlijst en CV. De selectie wordt gemaakt op de intakedag. Het kan hierdoor voorkomen dat je voldoet aan de eisen, maar je helaas niet wordt uitgenodigd vanwege het grote animo.