Katja Staartjes bezoekt bruggenproject Nepal

02 Januari 2017 07:22:13

Afgelopen december trokken Katja Staartjes en Henk Wesselius naar Nepal. Onder andere om een bezoek te brengen aan de bruggen en het waterpunt op de Dudh Kund Trail. De NKBV en Stichting Topaspiraties hebben met hulp van vele donateurs mogelijk gemaakt dat de bruggen konden worden herbouwd en het waterpunt neergezet.

In gebruik
De Dudh Kund trail, waar de bruggen een onderdeel van zijn, is weer volledig in gebruik. Ook het waterpunt wordt gebruikt door toeristen en lokale bewoners. De bruggen waren verwoest door de aardbeving in Nepal op 25 april 2015. 

Katja en Henk brachten afgelopen december een bezoek aan het gebied en maakten foto's van beide projecten. In de Nepalese hoofdstad Kathmandu ontvingen Henk en Katja namens Stichting Topaspiraties en de NKBV een dankbrief voor de waterput van de Thaksindu bevolking.


Waterpunt
Aan het waterpunt is met zeven mensen zes dagen gewerkt. In Sarkaripati (pelgrimsplek) is het punt gemaakt op een prachtige, vlakke plek waar men kan overnachten. Op jaarbasis komen zo'n 500 trekkers langs het waterpunt, tientallen herders per maand tussen mei en oktober zo'n drieduizend pelgrims in augustus. Na het waterpunt passeert men de drie bruggen.

Bruggen
Afgelopen voorjaar zijn 3 betonnen bruggen gebouwd op de trekking route naar het heilige Dudh Kund meer. Ze liggen hogerop de route dan het waterpunt. De eerste brug ligt op 3.900 meter (foto linksboven). De tweede brug ligt op 4.000 meter (foto linksonder) en is voorzien van een leuning. Voornamelijk herders met hun vee passeren deze brug. Ook iedereen die wil doorsteken naar het Numbur circuit maakt gebruik van deze brug. De derde en laatste brug ligt op 4.100 meter over een zijriviertje dat tijdens de moesson aanzwelt tot een anders onoverbrugbare stroom wild water. 

Het cement voor de bruggen is met ezels naar boven vervoerd, het betonijzer met mensen. Deze zomer hebben al veel pelgrims, herders en toeristen van de bruggen gebruik gemaakt.Foto's: Katja Staartjes

Terug naar het overzicht
Deze site maakt gebruik van cookies. Meer info?