MENU

Database

Broad Peak Expeditie

1983
Mei - Juni

Berg: Peak 6.393 (6393m) en Broad Peak (8.047m)

Pakistan
Karakoram
✓ Top behaald

  • Team
    Ronald Naar, Gerard van Sprang
  • Resultaten
    Eerstbeklimming van Peak 6.393 via de zuidwand. Drie pogingen om Broad Peak te beklimmen, Ronald Naar bereikte de voortop op een hoogte van 8.030m maar niet de hoofdtop
  • Stijl
    Expeditiestijl

Publicaties

Boek: Ronald Naar - Naar IJle Horizon - Klimmen op zeven continenten (1990)

Met zijn tweeën naar Broad Peak


De bevriezingen die ze hadden opgelopen tijdens hun expeditie naar Nanga Parbat het jaar ervoor waren nog nauwelijks geheeld, maar in het najaar van 1981 fantaseren Ronald Naar en Gerard van Sprang alweer over de volgende achtduizender. Ditmaal willen ze in een klein team van twee klimmers op pad gaan. Het doel: de 8.047m hoge Broad Peak in de Pakistaanse Karakoram.

Over Broad Peak

Broad Peak is met 8.047 meter één van de 14 ‘achtduizenders’ in de wereld. Deze berg ligt samen met drie andere achtduizenders (de 8.611m hoge K2 en Gasherbrum I en II) rondom Concordia, de plek waarop de Baltorogletsjer samenkomt met enkele zijgletsjers. Broad Peak werd voor het eerst beklommen op 9 juni 1957 door de Oostenrijkers Marcus Schmuck, Fritz Wintersteller, Kurt Diemberger en Hermann Buhl.

Onbeklommen bergen in het Kalkhaldal

Drie dagen nadat Gerard en Ronald in het basiskamp op de Baltorogletsjer zijn neergestreken zijn ze genoeg uitgerust van de lange tocht om aan de eerste acclimatisatierondes te beginnen. Formeel hebben ze alleen een permit voor Broad Peak, en dus mogen ze niet eerst een lagere berg beklimmen. Maar als ze het Kalkhaldal inlopen om aan de hoogte te wennen, zien ze veel prachtige, zeer waarschijnlijk nog onbeklommen bergen en kunnen ze de verleiding niet weerstaan.

Peak 6.393

Op 25 juni 1983 maken ze de eerstbeklimming van Peak 6.393m via de zuidwand. De afdaling blijkt echter behoorlijk lastig. Ze kiezen voor een route via de oostwand, maar die blijkt niet gemakkelijk af te dalen. Pas laat en na een dag vol onverwachte spanning bereiken ze de gletsjer. Ronald schrijft hierover in IJle Horizon (1990):

“Terwijl we over de Kalkhalgletsjer omlaag lopen richting basiskamp, vraag ik me af of we met deze inklimtocht ons doel niet voorbij zijn geschoten. We hebben weliswaar een nooit eerder beklommen berg op onze naam gebracht, maar de prijs lijkt hoog. Met een paar unieke mooi-weer-dagen in het vooruitzicht zullen we vermoeid en geblakerd moeten afwachten tot we ons fit genoeg voelen om de berg de beklimmen waarvoor we in eerste instantie zijn gekomen: Broad Peak.”

Drie pogingen

Zijn voorgevoel blijkt - helaas - te kloppen. De Nederlanders doen uiteindelijk drie pogingen, waarin eerst ziekte en gebrek aan acclimatisatie en daarna het weer en vermoeidheid hen parten spelen. Tijdens de eerste poging komt Ronald tot de voortop op 8.030 meter hoogte. Daar draait hij om, omdat hij zich herinnert wat hij heeft afgesproken met Gerard: ‘Met zijn tweeën op de top of geen van beiden.’

Nog altijd geen Nederlander op de hoofdtop

Met het beklimmen van de voortop is Ronald Naar de eerste Nederlander die de voortop (de zogenaamde rocky summit) op 8.030 meter hoogte bereikt. Er is nog altijd geen Nederlander op de hoofdtop geweest: Wytze Rijke (2001), Wilco van Rooijen (2006) en Eelco Jansen (2009) bereikten ook allen de rocky summit (voortop).

Deel jouw foto’s, notities of andere informatie met ons en maak deze expeditie compleet.
Informatie delen