MENU

Database

Expeditie Garhwal

1980

Berg: Kedarnath Dome (6831m)

India
Himalaya, Gangotri Garhwal
✓ Top behaald

  • Team
    Robert Eckhardt, J. Bongenaar, Margreet Hogeweg, Joyce Heckman, F.P.C. Visser
  • Resultaten
    Hoogste door Nederlandse vrouw beklommen top. Top van de Kedarnathdome bereikt via de noordwestgraat door Robert Eckhardt, J. Bongenaar, Margreet Hogeweg, Joyce Heckman. 5 dagen later stonden J. Bongenaar en F.P.C. Visser nogmaals op de top.
  • Stijl
    Expeditiestijl

Publicaties

De Berggids april '82, pag. 12-15 American Alpine Journal (1983), pag. 150. Indian Mountaineer (1981), pag. 192-193. Boek Ronald Eckhardt - Passie voor een Berg (1993)

Expeditie Garhwal


In 1980 reisde een Nederlands team dat bestond uit Robert Eckhardt, Margreet Hogeweg, Frans Visser, Joyce Heckman en Jan Bongenaar af naar Gangotri in India. Het was het eerste westerse team dat Gangotri bezocht na de onafhankelijkheid van India (1947).

Licht en snel

Jan Bongenaar was een groot voorstander van extreem lichtgewicht, bijna spartaanse, expedities. Het team arriveerde daarom met slechts zeven rugzakken op het treinstation in Delhi. De volledige uitrusting bestond uit klimspullen, tenten, branders en gevriesdroogd voedsel voor de hoge kampen.

Kedarnath Dome

Het doel van de Nederlanders was de Kedarnath Dome (6831m), een berg in de westelijke Garhwal Himalaya in de staat Uttarakhand in India. Kedarnath Dome is een een subtop van Kedarnath (6940m). In lichtgewicht ‘alpiene stijl’ (zonder gebruik te maken van vaste touwen of vaste kampen) beklommen de Nederlanders Kedarnath Dome (6832 m) via de noordwestgraat. De laatste stuiptrekkingen van de moesson zorgden voor een 'bodemloze', ijskoude laag poedersneeuw. Vooral boven kamp 3 (6300 m) was het sporen zwaar.

Ondanks de zware omstandigheden bereikte het hele team de top in één push vanuit het basiskamp, met drie overnachtingen in kampen op de berg. Vijf dagen later stonden Jan Bongenaar en Frans Visser nogmaals op de top.

Hoogterecord voor de vrouwen

Met deze beklimming schoven Margreet Hogeweg en Joyce Heckman het Nederlande vrouwenhoogterecord op. Kedarnath Dome werd de hoogste door Nederlandse vrouwen beklommen top tot dan toe.

Deel jouw foto’s, notities of andere informatie met ons en maak deze expeditie compleet.
Informatie delen