MENU

Database

Cordillera Blanca Expeditie

1975

Berg: Alpamayo Norte (5930m)

Peru
Cordillera Blanca, Andes
✓ Top behaald

  • Team
    Eelco Dijk, H. Tollenaar, M.A. Briët, R. Staartjes, Ch. Bonhomme, P. Dekker, J.K. Richert, A.C.A. van Helbergen
  • Resultaten
    Top via noordgraat bereikt in verschillende formaties: J.K. Richert en A.C.A. van Helbergen op 25 juni, R. Staartjes en P. Dekker op 26 juni, Eelco Dijk en Ch. Bonhomme op 27 juni, H. Tollenaar en M.A. Briët op 28 juni.
  • Stijl
    Expeditiestijl

Alpamayo expeditie

Van 8 tot 29 juni 1975 vertrok een Nederlands team bestaande uit Charles Bonhomme, Maarten Briët, Pieter Dekker, Eelco Dijk, Allard van Helbergen, Hans Richert, Rob Staartjes en Herman Tollenaar naar de Cordillera Blanca in Peru met als doel de witte pyramide Alpamayo (5949m) te beklimmen. Een paar jaar eerder, in 1966, werd de Alpamayo tot “mooiste berg ter wereld” verkozen door de Duitse blad Alpinismus.

Geen van de deelnemers had ooit eerder een berg buiten Europa beklommen, laat staan deelgenomen aan een klimexpeditie. Dus was alles nieuw en spannend. Het team besluit zich te richten op de nog niet eerder door Nederlanders beklommen noordgraat. In verschillende formaties bereiken zij uiteindelijk allemaal 0p 25, 26, 27 en 28 juni de noordtop van deze prachtige berg. Eelco Dijk herinnert zich:

“Alpamayo noordgraat is geen moeilijke route. De beklimming verliep dan ook zonder enig probleem en we kwamen allemaal op de top. Dat was de noordtop, de zuidtop was iets hoger maar was naar onze mening te riskant door de enorme séracs die we moesten overwinnen.”

Beeldmateriaal Archief Eelco Dijk

Deel jouw foto’s, notities of andere informatie met ons en maak deze expeditie compleet.
Informatie delen