MENU

Database

Yosemite - vrije beklimming van The Nose

2014
Oktober - November

Berg: El Capitan (2308m)

Verenigde Staten
Yosemite
✓ Top behaald

  • Team
    Jorg Verhoeven met internationale partners
  • Resultaten
    Vrije beklimming (redpoint) van The Nose (8b+, 31 lengtes). Verhoeven is daarmee na de 4e persoon die de route volledig vrijklimt.
  • Stijl
    Multipitch

Jorg Verhoeven Free Climbs The Nose

Documentaire van Louder Than Eleven.

Jorg Verhoeven klimt The Nose op El Capitan vrij

In 2014 leverde de Nederlandse klimmer Jorg Verhoeven een wereldprestatie door als eerste niet-Amerikaan de legendarische route The Nose op El Capitan in Yosemite National Park vrij te klimmen.

Klassieker

'The Nose' is misschien wel de bekendste route in Yosemite National Park. Het is de meest karakeristieke route op El Capitan, de meest karakteristieke en hoogste rotswand van het park. De route die globaal over de pijler tussen de Zuidoost- en Zuidwestwand loopt werd in 1957 als artificiële route geopend. Als snel was de route het toneel van beklimmingen in snellere en betere stijl en in 1975 lukte de eerste beklimming in één dag.

Eind jaren '80 en begin jaren '90 begon de run op de eerste vrije beklimming. Vrijklimmen betekent dat de klimmer geen gebruik maakt van artificeel materiaal (zoals haken en zelfgeplaatste tussenzekeringen) om boven te komen. Wel gebruikt de klimmer een touw, maar alleen om de klimmer op te vangen bij een val, niet als hulp om boven te komen.

In de eerste jaren werden er voor de pogingen om de route 'vrij' te klimmen op de te gladde passages grepen geslagen. Twee lengtes bleven voor grote problemen zorgen, de zogenaamde 'Great Roof' en de 'Changing Corners'.

"Free Nose"

In 1993 lukte het Lynn Hill om de eerste vrije" beklimming op haar naam te zetten. De lengte door het 'Great Roof' was een 8a+ en de 'Changing Corners' ook. Later zou deze laatste lengte opgewaardeerd worden naar 8b+. Een jaar later deed Hill het dunnetjes over door de route binnen 24 uur te toppen. Het zou tot 1998 duren voordat iemand haar prestatie (bijna) wist te evenaren. Scott Burk wist na een ongelovelijke 261 dagen in de route alle lengtes vrij te klimmen. De Great Roof klom hij echter niet voor maar op toprope. Hij kun de motivatie of de drive niet meer opbrengen voor nog een poging en hield het hierbij.

In oktober 2005 klommen Tommy Caldwell en Beth Rodden de route als team vrij, de manier zoals normaliter lange routes geklommen worden, om en om. Rodden klom hierbij de Great Roof voor, en Caldwell de Changing Corners. Caldwell herhaalde de route twee dagen later waarbij hij alle lengtes voorklom. Nog weer twee weken later herhaalde hij de route wederom en klom aansluitend Freerider binnen 24 uur. Een ongelofelijke prestatie die tot op de dag van vandaag niet geëvenaard is.

Deel jouw foto’s, notities of andere informatie met ons en maak deze expeditie compleet.
Informatie delen