MENU

Database

Cordillera Occidental Expeditie

1987
Februari-Maart

Berg: Sajama (6542m)

Bolivia
Cordillera Occidental
✓ Top behaald

  • Team
    Wim Geelhoed, Nico Geelhoed
  • Resultaten
    Beklimming van de Nevado Jishka Condoriri (5488m), Cerro Patilla Pata (5324m), beklimming van drie onbekende vijfduizenders, beklimming van Cerro Pomerapre (6222m), beklimming van Nevado Sajama (6542m) via nw-graat.
  • Stijl
    Alpiene stijl

Publicaties

Informatiemateriaal uit archief Wim Geelhoed

Sajama Expeditie naar het grensgebied tussen Chili en Bolivia


In 1987 reisden de tweelingbroers Wim en Nico Geelhoed (26 jaar) af naar het Andesgebergte op het grensgebied tussen Chili en Bolivia. Hun hoofddoel was de Nevado Sajama, met 6542m de hoogste berg van Bolivia. Doordat het gebied moeilijk te bereiken is waren er op dat moment weinig expedities geweest.

Veel topsucces

Na twee weken acclimatisatie middels een trektocht door Peru, vertrokken de twee met een landrover uit La Paz op weg naar het dorp Sajama en dan verder met pakezels naar hun eerste basiskamp bij Laguna Chiar Khota, op ongeveer 4980m hoogte. Van daaruit beklimmen ze Nevado Jishka Condoriri (5488m), Cerro Patilla Pata (5324m), drie onbekende vijfduizenders, Nevado Condoriri (5762m) en de Nevado Millini (5680m).

Makkelijk te verplaatsen basiskamp

Hun basiskamp bestaat uit een enkel tweepersoonstentje en is dus makkelijk te verplaatsen. Op 22 februari verplaatsen ze naar het Payachata massief en graven hun tentje in de sneeuw op 5200m in. Vanuit het nieuwe kamp beklimmen ze Cerro Pomerape (6222m) via de noordoostwand.

Nevado Sajama

Daarna dalen de broers weer af naar het dorp Sajama en lopen ze met ezels en al hun spullen naar de voet van Nevado Sajama, waar op 5300m hoogte een nieuw basiskamp wordt ingericht. Op 26 februari beklimmen de broers Nevado Sajama (6542m) via de noordwestgraat. Wim noteert in zijn dagboek: “Om 0:15 ging de wekker; een hap cruesli, een paar slokken thee, vandaag moet het gebeuren…”. En later: “...de topgraat, hoe lang het duurde is niet met pen op papier te zetten, echt heel, heel lang. Toch doorgegaan en de top bereikt, gelukkig maar.”

Na dit topsucces dalen de broers opnieuw af naar Sajama, keren terug naar het Payachatagebied en doen nog een poging op Nevado Parinacota, maar bereiken de top niet vanwege slecht weer. Wim Geelhoed schrijft over deze expeditie: “Technisch niet ingewikkeld, maar puur avontuur.”

Deel jouw foto’s, notities of andere informatie met ons en maak deze expeditie compleet.
Informatie delen