MENU

Database

Baffin Island Expeditie

2007
Mei

Berg: Copier Pinnacle

Canada
Baffin Island
✓ Top behaald

  • Team
    Martin Fickweiler, Niels van Veen
  • Resultaten
    Nieuwe route geopend: A Little Less Conversation (A3, 6b+, 800m)
  • Stijl
    Bigwall

Een onbeklommen bigwall


Martin Fickweiler (1977) en Niels van Veen (1976) openen in het voorjaar van 2007 een nieuwe route in het arctische gebied van Stewart Valley op Baffin Island. De route die ze klommen is ongeveer 650 meter lang en de naam van de route is "A little less conversation" met moeilijkheidsgraad 6c/A3. De top noemden ze Copier Pinnacle, ter nagedachtenis aan de beste vriend van Martin Fickweiler die in het voorgaande jaar zelfmoord had gepleegd.

Het jaar ervoor

Twee weken na de dood van Copier vertrekt Martin Fickweiler in 2006 samen Roland Bekendam en Rens Horn naar Stewart Valley. Het doel is om een onbeklommen piek te beklimmen via een 800m steile wand. De wens van Martin was om de as bovenop de top te plaatsen. De omstandigheden blijken echter bijzonder slecht en de voortgang is traag door de grote moeilijkheden.. Op het einde van de expeditie hadden ze nog maar 300m beklommen. Martin besluit de as op een kleine richel achter te laten en het volgende jaar terug te keren.

Nieuwe poging

In het jaar erop komt Martin terug samen met Niels van Veen. Niels is een zeer ervaren alpinist, maar hij heeft nog geen bigwall ervaring. Toch weet het duo goede progressie te boeken. Ze slapen zeven nachten in de portaledge en bevestigen vaste touwen. Op 20 mei bereiken ze de top. Ze maken een kleine steenman en laten de as van Copier achter op de top. Ze zien geen sporen van eerdere beklimmingen en geven de berg daarom de naam “ Copier Pinnacle.” Na de afdaling komen de mannen erachter dat het account van hun satelliettelefoon is geblokkeerd. Hierdoor kunnen ze opgehaald worden met de sneeuwscooters. Ze zien geen andere optie dan 90 kilometer terug te lopen naar de bewoonde wereld. Gelukkig komen ze onderweg een team met basejumpers tegen die een telefoon bij zich heeft.

Trofee

Martin en Niels winnen de befaamde Irish Coffee 2007 award voor deze beklimming. Deze officieuze prijs wordt jaarlijks uitgereikt voor een Nederlandse topprestatie op alpien terrein.

Deel jouw foto’s, notities of andere informatie met ons en maak deze expeditie compleet.
Informatie delen