MENU

Database

Mount Everest Expeditie

1999

Berg: Mount Everest (8848m)

Nepal
Khumbu Himal, Himalaya
✓ Top behaald

  • Team
    Katja Staartjes als deelnemer aan een Engelse Expeditie
  • Resultaten
    Top bereikt via zuidcolroute; hoogste berg en hoogterecord Nederlandse vrouw
  • Stijl
    Expeditiestijl

Publicaties

Website Katja Staartjes - expeditieverslag Boek Katja Staartjes, Hoog spel (2001). Boek Gerlof Leistra en Hanke Roos (samenstellers), De hoogste berg – Vijftig jaar beklimming van de Mount Everest, pag. 145.

Mount Everest Expeditie


In 1998 stond Katja Staartjes op de top van Cho Oyu, een 8188m hoge bergtop met zicht op de Mount Everest, de hoogste berg op aarde. Eén van de Sherpa’s die de expeditie naar Cho Oyu begeleidde zei daarna tegen haar: “Katja, you are up to Everest.” En daar begon het denkproces.

Een jaar later

Een jaar later bereikt Katja als deelnemer aan een internationale, commerciële expeditie de top van Everest. Op haar website schrijft ze: “Deelnemen aan een georganiseerde (commerciële) Everest-expeditie was de kans om werkelijk naar de hoogste berg ter wereld te gaan. En daarmee de beroemde plekken zoals de Khumbu-ijsval en de Hillary Step zelf te ervaren. Plus het bood me de mogelijkheid om meer ervaring op te doen. Vanuit Nederland waren er geen initiatieven voor een expeditie, en zelf had ik niet genoeg ervaring (en al zeker niet genoeg geld) een expeditie op te zetten. Dus schreef ik mij in voor een internationale expeditie van het Britse OTT (Out There Trekking).”

1e Nederlandse vrouw

Uiteindelijk bereikten 13 klimmers uit het team (8 westerlingen en 5 Sherpa’s) de top van Mount Everest. Op 13 mei 1999 stond Katja Staartjes als 1e Nederlandse vrouw (en als 4e Nederlander ooit) op de top van de hoogste berg ter wereld. Vanaf 8600m klom zij alleen, ook op de beroemde Hillary-step. Ze gebruikte extra zuurstof vanaf kamp 4 op 7950m, alleen in de klim omhoog, niet in de afdaling.

In totaal bereikten die dag ruim 20 klimmers de top. Dit succes wordt overschaduwd door de dood van Katja’s Britse teamgenoot Michael Matthews. Tijdens de afdaling naar kamp 4 is Matthews in een storm vermist geraakt. Zijn lichaam is nooit teruggevonden.

Deel jouw foto’s, notities of andere informatie met ons en maak deze expeditie compleet.
Informatie delen