MENU

Rab - Masters of Insulation

Het is bijna 40 jaar geleden dat de eerste Rab-slaapzak met de hand werd gesneden, genaaid en gevuld. Het mag dan ook geen verrassing zijn dat dons een integraal onderdeel is van het erfgoed van Rab en dat het bedrijf trots is dat al het nieuwverwerkte dons ethisch verantwoord werd verkregen en afkomstig is uit Europa. Van boer tot fabriek, elke fase van het proces is gecertificeerd door de Responsible Down Standard (RDS). Rab is van mening dat RDS het meest robuuste en transparante schema is dat momenteel beschikbaar is..

RDS is een onafhankelijke, vrijwillige wereldwijde standaard, wat betekent dat bedrijven ervoor kunnen kiezen om hun producten te certificeren voor RDS. De standaard erkent en beloont de beste praktijken op het gebied van dierenwelzijn. De belangrijkste punten van RDS zijn:

  • Het verwijderen van dons / veren van levende vogels (levend plukken of ruien) is verboden.

  • Dwangvoeding is verboden.

  • Holistisch respect voor het dierenwelzijn van de vogels van geboorte tot levenseinde.

  • RDS-dons en veren zijn correct geïdentificeerd.

  • Elke fase in de supply chain wordt gecontroleerd door een professionele, externe certificeringsinstantie.

  • Alleen producten met 100% gecertificeerd dons en veren dragen het RDS-logo.

Als een van de eerste gecertificeerde leden van de Responsible Down Standard zet Rab zich in om het dierenwelzijn voortdurend te verbeteren en te zorgen dat al het dons in onze toeleveringsketen traceerbaar is. Lees hier meer informatie over RDS.

Een aantal Rab-producten bevat dons verwerkt met een hydrofobe behandeling. Dit is een fluorkoolstofvrije oplossing die samen met Nikwax® is ontwikkeld en tijdens de reinigingsfase aan het dons is toegevoegd. Hydrofoob dons neemt minder water op en helpt het dons te beschermen tegen verzadiging, waardoor het langer blijft zitten en isolerende eigenschappen behoudt. Het versnelt ook de droogtijden en breidt het bereik uit van omstandigheden waarin u uw product kunt gebruiken.

Gerecycled Dons

Gerecycled dons is ganzen- of eendendons dat is gerecycled uit postconsumentenbronnen; vooral uit donzen dekbedden en kussens. Het gerecyclede dons wordt gewassen, met stoom gedroogd, gesteriliseerd en gesorteerd en vormt een hoogwaardig alternatief voor het inkopen van nieuwe materialen en vermijdt het storten van afvalproducten. Rab gebruikt in steeds meer producten gerecycled dons. Vanwege het inkoopmechanisme is de RDS niet van toepassing op gerecycled dons, maar het kan worden gecertificeerd volgens de Global Recycled Standard (GRS), een internationale, vrijwillige, volledige productnorm die eisen stelt aan de certificering van gerecyclede inhoud door derden, de keten in zijn geheel, sociale en milieupraktijken en chemische beperkingen.

Er worden geen eenden of ganzen gefokt of gehouden met als enig doel het verkrijgen van dons of veren. Pluimvee wordt voornamelijk voor menselijke consumptie gekweekt. Ca. 98% van het wereldwijd geproduceerde dons en veren is een natuurlijk bijproduct van de pluimveehouderij of vleesproductie (bron: European Down and Feather Association).

Bekijk meer informatie over het duurzaamheidsprogramma van Rab.

Benieuwd naar het assortiment geïsoleerde en donzen slaapzakken van Rab?

Isolatie Slaapzakken