MENU

Pleun Frank en Elko Schellingerhout Nederlands kampioenen boulder 2019

Op zaterdag 15 juni is het dan eindelijk tijd voor de ontknoping van het boulderseizoen: het NK Boulder. Twaalf dames en dertien heren hebben zich tijdens de competitie weten te plaatsen voor het NK en zullen gaan uitvechten wie zich een jaar lang Nederlands kampioen mag noemen.

Geen Don van Laere door blessure

Bij de heren is regerend Nederlands kampioen Don van Laere er helaas niet bij door een blessure. Tim Reuser is na een jaartje afwezigheid juist wel weer van de partij. Zal hij zijn favorietenrol weten waar te maken en dit jaar opnieuw de titel pakken of gaat de winst toch naar een van de andere sterke mannen?

Dames klimmers

Bij de dames is Vera Zijlstra wel aanwezig om haar titel van vorig jaar te verdedigen. Ze wordt echter op de voet gevolgd door enkele sterke klimsters zoals Tiba Vroom, die dit jaar een aantal World Cups klom, regerend Nederlands kampioene lead Lynn van der Meer en Pleun Frank, Nederlands kampioene boulder bij de jeugd meisjes A.

Halve finale

Tijdens de halve finale is het al behoorlijk druk in de hal. De wedstrijdwand ziet er indrukwekkend uit met aan de linkerkant delicate plaatboulders en aan de rechterkant een zee van volumes in een enorme overhang. Het publiek moedigt de deelnemers aan en ziet hoe eerst de dames en daarna de heren zich door de problemen heen worstelen. De uitslag van de halve finale is toch enigszins verrassend. Bij de dames hebben zich geplaatst: Tiba Vroom, Vera Zijlstra, Pleun Frank, Lynn van der Meer, Elbrich Schoorstra en Gianna Evers. Bij de mannen zijn de finalisten: Julian Konig, Robin Donders, Mark Brand, Elko Schellingerhout, Tim Reuser en Nigel Armino. Dat belooft een spannende finale te worden.

Veel toeschouwers

Na een korte pauze, waarin de routebouwers de wand gereedmaken voor de finale, gaan om half zeven de deuren van Grip Boulderhal in Nijmegen weer open voor het publiek. Er heeft zich buiten inmiddels een aardige menigte verzameld en in een mum van tijd stroomt de hal vol. Boulderen is populair en het NK is dan ook volledig uitverkocht. Het publiek heeft overduidelijk zin in de show. De sfeer zit er goed in met het commentaar van de vaste presentatoren Joost en David en de beats van de DJ.

Start finale

De dames beginnen met een boulder waar ze in moeten springen om vervolgens met de benen eerst omhoog te gaan om een dubbele toe hook te leggen op een balkje. Ze beginnen als het ware ondersteboven. Sterke buikspieren zijn vereist om onder het dak uit te komen. Het ziet er allemaal behoorlijk atletisch en technisch uit, maar de meeste dames toppen deze boulder zonder problemen in de eerste poging.

Boulder 1 bij de heren begint met een zijwaartse dyno naar enkele grote blauwe grepen. De meeste heren hebben moeite om de zwaai op te vangen en zwieren net zo hard weer uit de boulder. Tim lukt het uiteindelijk in de vijfde poging, maar tot ontsteltenis van het publiek valt hij terwijl hij al één hand op de eindgreep heeft. Gelukkig voor Tim lukt het vervolgens in de zesde poging alsnog met nog maar enkele seconden op de klok; een spannend momentje voor publiek én klimmer! Elko lijkt minder moeite met de dyno te hebben en klimt heel beheerst in zijn tweede poging naar de top.

Lange boulder

De tweede boulder bij de dames begint met een verticaal stuk met zwarte modules om vervolgens een sterke overhang in te gaan. Het is vooral ook een lange boulder. Als Lynn aan het klimmen is, zegt commentator David: “een Nederlands kampioene lead in een mini-route, dat moet goed komen!”. En inderdaad, Lynn weet de boulder te flashen. Ze is daarmee niet de enige, want ook Pleun, Vera en Tiba noteren een top in de eerste poging.

Heren 2 is een echte plaat met aflopende, zwarte modules en piepkleine witte treetjes. Het lijkt alsof de vier minuten voor deze boulder net te kort zijn. Een aantal klimmers komt dichtbij de eindgreep, maar heeft vervolgens niet meer genoeg tijd op de klok voor een laatste, ultieme poging. Jammer genoeg wordt deze boulder dus door niemand getopt.

Tegelijk getopt

De wedstrijd gaat snel en het is alweer tijd voor de derde boulder. Nu zijn de dames aan de beurt op het plaatgedeelte van de wedstrijdwand. Ze moeten flink uitduwen uit de benen op enkele zwarte modules om vervolgens via kleine treetjes een sprongetje naar rechts te maken. De boulder is wellicht iets te makkelijk en alle dames toppen met schijnbaar gemak.

Ondertussen zijn ook de heren aan het klimmen en het publiek weet even niet waar te kijken als tot twee keer toe bij de dames en de heren tegelijkertijd wordt getopt. De presentatoren maken nog de grap dat er helaas geen bonuspunten zijn voor het synchroon toppen van de boulders. Het publiek vindt het allemaal prachtig.

Laatste boulder

Na drie boulders is de wedstrijd nog niet beslist. Bij de dames zijn er vier klimsters (Tiba, Vera, Pleun en Lynn) die alle drie de boulders geflasht hebben; een gelijkstand dus. Bij de heren strijden Elko en Tim met elk twee tops nog om de eerste plaats en Mark, Robin en Julian met elk 2 bonussen om de derde plaats. Alles komt dus aan op de laatste boulder.

De laatste boulder bij de dames begint met een zijwaarts sprongetje om vervolgens via een aflopende, zwarte module met hulp van een toe hook naar rechts te traverseren. De boulder eindigt met een spannende mantel op de module. Lynn is als eerste aan de beurt en heeft drie pogingen nodig voor de top. Pleun houdt het spannend door al in de tweede poging te toppen. Dan is Vera aan de beurt. Ze voelt ongetwijfeld de druk, want ze ziet op het scorebord hoeveel pogingen Pleun en Lynn nodig hebben gehad. Helaas lukt het haar niet en ze komt daardoor op een voorlopige derde plaats te staan. Als laatste verschijnt Tiba op het toneel. Als zij erin slaagt de boulder in twee pogingen of minder te klimmen, wordt ze Nederlands kampioen. Helaas voor Tiba mist ze tot twee keer toe het sprongetje en topt ze in de derde poging. Hiermee wordt Pleun tot haar eigen verbazing Nederlands kampioen en valt Vera Zijlstra verrassend buiten het podium.

De eindstand bij de dames

  1. Pleun Frank
  2. Tiba Vroom
  3. Lynn van der Meer

De laatste herenboulder heeft van alles wat: er moet worden ingesprongen naar een ondergreep, horizontaal door het dak worden geklommen en ondersteboven aan de voeten worden gehangen. Tim weet de boulder te flashen en kan vervolgens alleen maar afwachten wat Elko gaat doen. Elko heeft in principe aan vijf pogingen genoeg om de winst te pakken, maar zo spannend laat hij het niet worden en ook hij flasht de boulder. Daarmee pakt hij de winst van het NK.

De eindstand bij de heren

  1. Elko Schellingerhout
  2. Tim Reuser
  3. Mark Brand

Bekijk de hele uitslag

Heb je het NK gemist of wil je het allemaal nog eens herbeleven dan kun je de live stream hier terugkijken.