MENU

Vijf Nederlanders debuteren op WK Skyrunning 2024

Van 6 tot 8 september is het Spaanse natuurpark Moncayo het strijdtoneel van de beste skyrunners van de wereld. Vijf Nederlanders gaan meestrijden om de mondiale titels.

Vertical

Het kampioenschap wordt op vrijdag de 6e afgetrapt met het onderdeel Vertical. In de skyrunningwereld heeft de Vertical de naam kort en explosief te zijn maar ga er maar aan staan; zo snel mogelijk duizend hoogtemeters omhoog rennen. 1050 hm over een afstand van 4,8km, om precies te zijn, brengen de skyrunners naar de top van de Pena Negrilla Norte (2077m). Kevin Stroek komt om 10.30 uur als eerste Nederlander in actie. 20 minuten later start Rens Nijman in het dames deelnemersveld.

WK Vertical 2024 parcours

SkyUltra

Zaterdag , 7 september, staat de SkyUltra op het programma. Deze indrukwekkende race begint om 07.00 uur in Vinuesa en eindigt in Covaleda. In de tussentijd worden 70 kilometers afgelegd in de bergen van het natuurpark. Er staan maar liefst negen beklimmingen op het programma waarvoor meer dan 4500 hoogtemeters moeten worden bedwongen. Ultrarunners Anouk van de Coevering en Jurjen Diepeveen gaan deze WK Skyrunning uitdaging aan!

WK SkyUltra 2024 parcours

Sky

Zondag 8 september is de dag van de Skyrace. Dit is het onderdeel met het grootste deelnemersveld. De Skyrace begint en eindigt in Covaleda. De totale lengte is 37km waarin meer dan 2600 hoogtemeters zitten. Op 18 km wordt met de beklimming van de Picos de Urbión (2228m) het hoogste punt van de race bereikt. Kevin en Rens staan ook hier aan de start en daarmee strijden zij ook mee voor het Combined klassement van de Vertical en Sky. De vijfde Nederlandse skyrunner die in actie komt is Judith Meskers. Zij laat de Vertical links liggen en richt zich volledig op de Skyrace.

WK Sky 2024 parcours

Alle Nederlandse lopers maken hun debuut op het WK door zich via het NK Skyrunning te plaatsen. De selectie wordt begeleidt door José Vicente Requena Maats en Rogier Wouters.

We stellen de Nederlandse WK selectie graag persoonlijk aan je voor:

Rens Nijman

Rens Nijman

  • Leeftijd: 30 jaar
  • Lengte: 1,76 m
  • Klimmen ★★★½☆
  • Dalen ★★★★☆
  • Lopen op vlak terrein ★★★½☆
  • Lopen in technisch terrein ★★★☆☆

Wat is je favoriete onderdeel?

De skyrace. Ik hou van (relatief) korte races met een snelle downhill. Ik vind het heerlijk om na een zware klim het gevoel te hebben dat ik naar beneden vlieg!

Wat betekent skyrunning voor jou?

Skyrunning betekent voor mij op ontdekking gaan in de bergen, snel veel hoogtemeters maken en technische routes lopen. Steile hellingen en graatjes lopen boven op de berg horen voor mij ook zeker bij Skyrunning. De sport is dit jaar meer voor me gaan betekenen omdat ik veel in de bergen ben en de kans heb om het veel op te zoeken, te trainen en wedstrijden te lopen.

Wat is je WK doel?

Mijn doel bij het WK is om veel te leren, een goede ervaring op te doen en om te genieten van de race. Ik ben benieuwd hoe ik in dit internationale veld mee kan strijden en ik hoop in ieder geval bij de eerste helft te finishen.

Doe je aan andere sporten?

Ja, ik vind veel andere sporten ook erg leuk om te doen. Hoewel dit jaar de focus op hardlopen in de bergen ligt, heb ik afgelopen jaren ook veel survivalrunning, klimmen en mountainbiken gedaan.

Jurjen Diepeveen

Jurjen Diepeveen

  • Leeftijd: 32 jaar
  • Lengte: 1,82 m
  • Klimmen ★★★★☆
  • Dalen ★★★½☆
  • Lopen op vlak terrein ★★★★☆
  • Lopen in technisch terrein ★★★½☆

Wat is je favoriete onderdeel?

Voor mij is de SkyUltra zonder twijfel het mooiste onderdeel van Skyrunning. Het gaat om het afleggen van een afstand die vaak ver buiten de comfortzone ligt, in een omgeving waar ik me het liefst bevind. Het is voor mij de kunst om, ondanks het afzien, toch scherp te blijven en proberen te blijven genieten van het ruige landschap en de bergtoppen in de verte. Het mentale spelletje in het tweede deel van een ultra vind ik daarnaast fascinerend. Je lichaam wil eigenlijk bij elke comfortabele steen of bank neerploffen, maar je geest kan dit (meestal) toch lang genoeg uitstellen tot de finish is bereikt. Het gevoel aan de finish na zo'n dag in de bergen is moeilijk te vergelijken of te evenaren. Van elke ultra die ik tot nu toe heb gelopen, heb ik nog duidelijke herinneringen. Er zijn veel dagen in je leven die je later niet meer kunt herinneren, maar de dagen van een ultrarace in de bergen blijven je ongetwijfeld bij!

Wat betekent skyrunning voor jou?

Skyrunning betekent veel voor mij. De bergen fascineren me al van jongs af aan, of het nu gaat om de geschiedenis, flora en fauna of geologie. Deze passie wil ik vanaf volgend jaar als wandelgids doorgeven aan anderen. Mijn liefde voor hardlopen (of in ieder geval het afleggen van grote afstanden) in deze schitterende omgeving, heeft me twee jaar geleden doen besluiten naar Oostenrijk te verhuizen. Ik woon nu in Innsbruck, waardoor ik dagelijks in de bergen kan trainen. Ook in het technischere terrein die op de Posbank net even ontbreekt. Dit heeft er ook toe bijgedragen dat ik nu onverwacht op het WK mag verschijnen. Een mooie bijkomstigheid, want elke training in mijn achtertuin is al een luxe; de wedstrijden zijn slechts een mooi verlengstuk daarvan.

Wat is je WK doel?

Ik weet van mezelf dat ik absoluut niet tot de top van het deelnemersveld behoor. Mensen die in de bergen zijn opgegroeid, hebben nu eenmaal een voordeel ten opzichte van ons Nederlanders. Wij ontdekken vaak pas op latere leeftijd hoe geweldig rennen en hiken in de Alpen kan zijn. Mijn doel is vooral om van de ervaring te genieten en met trots het oranje tricot te dragen. Voor mij is het WK geslaagd als ik een mooi opgebouwde race loop, mijn voedingsplan succesvol uitvoer en met een lach op de finishfoto sta. Uiteraard hoop ik daarbij zoveel mogelijk mensen achter me te houden!

Doe je aan andere sporten?

Momenteel doe ik eigenlijk alleen aan hardlopen. Vroeger heb ik veel gevoetbald en af en toe gefietst. Maar op de fiets heb ik ooit mijn knie bezeerd, wat nog steeds af en toe opspeelt. Rennend een berg af lijkt mijn knie daarentegen prima te vinden. Het is een bijzonder gewricht! In de winter ga ik trouwens ook graag skiën en toeren.

Judith Meskers

Judith Meskers

  • Leeftijd: 28 jaar
  • Lengte: 1,70 m
  • Klimmen ★★★☆☆
  • Dalen ★★★½☆
  • Lopen op vlak terrein ★★½☆☆
  • Lopen in technisch terrein ★★★★☆

Wat is je favoriete onderdeel?

Dat is de Skyrace, hoe technischer hoe beter! Vooral rennen over graatjes vind ik geweldig, beetje omhoog, beetje naar beneden, met uitzicht aan beide kanten. De ultieme focus die nodig is voor dit soort terrein is een soort meditatie. Vergeleken met de ultra vereist de skyrace over het algemeen ook iets minder logistieke planning en voelt het daarom iets vrijer en impulsiever. Hoewel ik vooral in het afgelopen jaar ook de langere afstanden meer ben gaan waarderen. Dat is weer een ander soort focus waar ik ook wel van kan genieten. De Vertical is me iets te kort, ik heb altijd wel even nodig om er echt in te komen en voordat ik dat punt heb bereikt is de race meestal al voorbij.

Wat betekent skyrunning voor jou?

Skyrunning voelt vooral heel vrij en simpel, een manier om je snel en efficiënt door de bergen te kunnen voortbewegen zonder zware bepakking. Het is een sport waar ik al mijn energie in kwijt kan en waardoor ik gemakkelijk nieuwe plekken kan ontdekken. Het is ook een sport die ik deel met een paar heel dierbare vrienden.

Wat is je WK doel?

Zo snel rennen als ik kan natuurlijk! Dat is de korte versie. Dit is mijn eerste WK en daarom wil ik vooral, hoe cliché het ook klinkt, het beste in mezelf naar boven kunnen halen en echt van de race en alles daaromheen genieten. Ik beschouw het als een geslaagd WK als ik mezelf tijdens de race kan blijven pushen en daarvoor moet ik goed uitgerust en opgeladen zijn, en vooral niet te gestrest. In die staat aan de start verschijnen, dat is ook al een doel op zich.

Doe je aan andere sporten?

Ik houd van klimmen, alle takken van klimsport; sportklimmen, trad, boulderen, ijsklimmen, you name it. Sinds ik in Zwitserland woon ben ik ook meer gaan skitouren en langlaufen in de winters. Ik geniet het meest van de meerdaagse tochten, ook op een fiets of "gewoon" wandelend trouwens.

Kevin Stroek

Kevin Stroek

  • Leeftijd: 33 jaar
  • Lengte: 1,86 m
  • Klimmen ★★★★★
  • Dalen ★★★½☆
  • Lopen op vlak terrein ★★★☆☆
  • Lopen in technisch terrein ★★★★½

Wat is je favoriete onderdeel?

De Vertical!

Wat betekent skyrunning voor jou?

Ritmisch powerhiken naar hoge toppen, durven hardlopen over prachtige graten, klauteren over rotsen en langs kabels, met uiteindelijk de technische afdaling die zo uitdagend is dat ik al mijn concentratie nodig heb. Deze supergevarieerde combinatie van vaardigheden, maakt skyrunning de ultieme sportieve uitdaging voor mij. Ik zie deze sport als de mooiste variant op hardlopen en als een levenslang leerproces. Ik word niet alleen gedreven door prestatie, maar ook door pure nieuwsgierigheid: bij elke berg die ik zie, wil ik naar de top!

Wat is je WK doel?

Het parcours van de Vertical Kilometer is me op het lijf geschreven en ik wil dan ook mijn allerbeste Vertical laten zien! De skyrace heeft relatief minder hoogtemeters en technische uitdagingen dan mijn ideale race (Kaiserkrone). Ik ben realistisch over mijn huidige niveau ten opzichte van de sterkste deelnemers bij het WK. Ik hoop te kunnen genieten van een mooie strijd met lopers van landen over de hele wereld. We zullen met het team laten zien dat Nederlanders kunnen skyrunnen door een mooie positie in het teamklassement te behalen!

Doe je aan andere sporten?

Nu ik door Europa reis met Rens ligt de focus op avontuurlijk hardlopen, soms gecombineerd met een uitdagende via ferrata. Achterop de auto hebben we de mountainbikes mee. Hiermee doe ik soms hersteltrainingen of beleef ik een meerdaags fietsavontuur met de tent op mijn rug. Mocht ik weer in Nederland terugkeren, dan pak ik zeker weten het boulderen, wandklimmen en survivalrunnen weer op!

Anouk van de Coevering

Anouk van de Coevering

  • Leeftijd: 28 jaar
  • Lengte: 1,78 m
  • Klimmen ★★½☆☆
  • Dalen ★★★½☆
  • Lopen op vlak terrein ★★★½☆
  • Lopen in technisch terrein ★★★★☆

Wat is je favoriete onderdeel?

De SkyUltra! Ik houd vanaf kinds af aan al van lange dagen in de bergen. Toen was dat het liefst zo ver mogelijk wandelend; nu vooral rennend, maar ook op de toerski’s of klimmend. Het lang in de bergen en de natuur zijn is dus wat me in eerste instantie heeft aangetrokken tot de lange afstand. Maar wat me nu echt intrigreert aan de skyultra zijn de extra vraagstukken die het vereist. Hoe zorg je dat je positief blijft? Hoe ga je om met voeding? Hoe deel je het tempo goed in? Er is altijd wel iets wat je kan verbeteren of waar je over kan nadenken of met iemand over kan sparren.

Wat betekent skyrunning voor jou?

Skyrunning is voor mij vooral vrijheid en uitdaging. Hoe technischer en moeilijker de paadjes, hoe leuker! Ik vind het ook leuk dat je soms voordeel kan hebben met een achtergrond als klimmer, omdat je weet hoe je op moeilijk terrein moet bewegen. Als je het voormekaar krijgt om goed over een technisch paadje te rennen dan levert het een kick, plezier en vrijheid op!

Wat is je WK doel?

Mijn doel voor het WK is genieten van met het team op pad zijn, ervaring opdoen en voor het eerst een 70 km SkyUltra race voltooien met zo min mogelijk verval.

Doe je aan andere sporten?

Naast skyrunnen doe ik ook aan alpineren, klimmen en toerskien. Ook zit ik graag op de racefiets, het liefst ook op een plek met heuvels of bergen!

Terug naar overzicht