MENU

Lintje voor twee Brabantse pioniers uit de klimwereld

Een grote verrassing voor NKBV-vrijwilligers Rutger Elink Schuurman uit Etten-Leur en Rogier Wassenberg uit Waalre. Zij ontvingen vandaag een koninklijke onderscheiding voor hun jarenlange verdiensten als vrijwilliger voor de Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging. Rutger was een van de pioniers van het wedstrijdklimmen in Nederland, Rogier is in de NKBV-regio Oost-Brabant een begrip door onder meer zijn grote rol bij het opleiden van kliminstructeurs. Rutger werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau en Rogier tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Spannende dag

Was het geheim wel geheim gebleven of zouden ze iets vermoeden? Rogier werd door zijn dochter weggelokt met de smoes om naar een boormachine te kijken die te koop stond. Rutger werd thuis verrast. Iedereen had zich verzameld bij de buren, waarna de hele groep plots aan zijn deur stond. Gelukkig was de verrassing bij beide heren groot, kijk maar mee:

Robin Baks, directeur van de Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging:
"Zonder onze vrijwilligers geen wedstrijden, tochten en activiteiten voor onze leden. Mensen als Rutger en Rogier zetten zich belangeloos voor onze vereniging in en zijn van onschatbare waarde. Voor hun jarenlange inzet hebben zij dan ook terecht deze koninklijke onderscheiding verdiend.”

Foto's: Links - Rutger wordt toegesproken door de burgemeester. Rechts - Rutger trots met links op de foto zijn vrouw en rechts de burgemeester van Etten-Leur. © NKBV

Rutger Elink Schuurman (74)

Het wedstrijdklimmen is een relatief prille sport in Nederland. Rutger stond aan de wieg van de eerste sportklimwedstrijden in 1988 en ontwierp twee jaar later een systeem dat scores kon verwerken tot uitslagen. Zo is hij een van de pioniers van de sport. Met zijn systeem zorgde hij voor het allerbelangrijkste in sportbeoefening: het creëren en handhaven van een gelijk speelveld. Dat is niet makkelijk in het klimmen, want scoring is er complex. Rutger was ook internationaal actief en zorgt tot op de dag van vandaag voor de startlijsten en vertaling van scores naar uitslagen. Hij is actief geweest bij 600 tot 700 klimwedstrijden, als wedstrijdadministrator en als jurylid. In zijn 41 jaar als lid van de NKBV moet hij nog altijd zijn eerste onkostenvergoeding indienen.

Burgemeester van Etten-Leur, Marina Starmans: "Je bent een van de pioniers die de klimsport zo ver heeft gebracht, hoe mooi is het dan dat de sport dit jaar voor de tweede keer op het Olympisch programme staat."

Foto's: Rogier wordt bedankt voor al zijn inzet en ontvangt uit handen van burgemeester Marcel Oosterveer zijn koninklijke onderscheiding. © NKBV

Rogier Wassenberg (65)

Hoewel zijn hart ligt bij het alpinisme, is Rogier voor NKBV-regio Oost-Brabant jarenlang betrokken geweest als leercoach, kliminstructeur en begeleider. Hij coördineerde welke instructeurs meegingen op de klimweekenden en hield een oogje in het zeil voor hoe andere instructeurs qua bijscholing erbij stonden t.a.v. hun licenties en attendeerde hen erop deze op orde te houden. Zo zorgde hij ervoor dat kliminstructeurs altijd goed uitgerust waren met kennis en ontelbare klimweekenden voor buitenklimmers een succes werden. Hij ondersteunde ook andere NKBV-regio’s en ging bij klimweekenden ook nog vaak mee als fotograaf zodat hij met iedereen een praatje kon maken en het plezier van iedereen kon vastleggen. Zo werd hij een man die door vrijwel iedereen in de regio warm omarmd en zeer gewaardeerd wordt.

Burgemeester van Waalre, Marcel Oosterveer: “Veiligheid is heel belangrijk voor een burgemeester, maar ook in de klim- en bergsport. Jouw inzet is geweldig. Je hebt zoveel gedaan. Je verdiende een lintje en dat vond de koning ook.”