MENU

Sneeuw, magie & een nieuwe familie

Ruby de Witte ging voor Hoogtelijn mee met Bergsportreizen op Hoogalpiene beklimming: Gran Paradiso en Mont Blanc.

Onder leiding van berggidsen Matthias en Bernhart beklom Ruby de Witte afgelopen zomer de Mont Blanc en Gran Paradiso. Die laatste om in te klimmen en om aan de hoogte te wennen en vijf dagen later een Mont Blanc-poging. Via Les Trois Monts. “Een waanzinnig mooie beklimming vanuit Refuge des Cosmiques, langs Mont Blanc du Tacul en Mont Maudit” vindt Ruby. Tussendoor bezoek je zowel Courmayeur als Chamonix. Ook klim je de Lachenaltraverse en de Cosmiquesgraat. Uiteraard alles in het teken van fysieke en mentale voorbereiding op de beklimming op de hoogste berg van de Alpen.

Beklimming van de Gran Paradiso

Om de Gran Paradiso te bereiken, volg je in drie touwgroepen het spoor langs de spleten van de Paradisogletsjer. "Daarna volgt een verticale en ijskoude rotsbeklimming naar het topplateau. “Mensen vanuit alle windrichtingen bezetten de weg naar de Madonna en pakken samen in het zonlicht.”

Na het genieten van het uitzicht op de Gran Paradiso volgt de afdaling over de nauwe graat. Ruby geniet van haar beklimming: “later, aan de rand van de gletsjer, als de stijgijzers uit zijn, genieten we even zorgeloos van het feit dat we deze berg in onze zak hebben”.

De traverse van de Lachenal

Om negen uur ’s ochtends loop je over de gletsjer. Vlak naast de Mont Blanc du Tacul. “We kunnen haar bijna aanraken en toch rijst ze hoog boven ons uit” geeft Ruby aan. “We zetten de ijzeren puntjes van onze stijgijzers op ieniemienie treetjes in het graniet en schrapen langs de flanken van de Lachenal. Door een stel koude, hoekige schoorstenen wurmen we ons uiteindelijk een weg naar de top van de graat. De gidsen moedigen ons aan terwijl ze van bovenaf het touw inhalen.

Mont Blanc

“Vandaag Mont Blanc, denk ik zodra ik wakker word.” Om half drie ’s ochtends gaat je wekker. Koplamp op en dan start een klim van 1.500 meter omhoog via de Tacul. “De slingerweg gaat soms recht omhoog, langs gletsjer - spleten die we nauwelijks van het donker kunnen onderscheiden.” Na Tacul klim je langs Mont Maudit verder omhoog. “We klimmen twee lengtes over steil, blank ijs en laten alle touwgroepen achter ons.” En dan bereik je de top. “De top is vlak en langwerpig, bedekt met een laag vriendelijke sneeuw. Het is warm en windstil. We gooien onze tassen af en wachten tot iedereen bovenkomt. Dick, Sander, Rogier en de Oostenrijkers, onze groep is de hoogste van allemaal, van heel West-Europa, en wij kunnen overal over uitkijken.” Boven heb je een mooi uitzicht over alle bergen en alle windrichtingen. “We zijn moe, maar we staan op de top van de Mont Blanc.”

Die avond proost je met je teamgenoten met een genepi in de hut op je topbeklimming. “De terugweg was lang en net zo delicaat als de beklimming, maar we zijn ongedeerd en trots bij de hut aangekomen. Trots ja. En gelukkig”, aldus Ruby.  

Ook een hoogalpiene beklimming maken?

Bergsportreizen organiseert elke zomer hoogalpiene beklimmingen in Italië, Frankrijk, Zwitserland en Oostenrijk. De hier beschreven tocht is de Hoogalpiene beklimming Gran Paradiso en Mont Blanc.

Een hoogalpiene beklimming van Bergsportreizen is een tocht onder begeleiding van een berggids, waarbij je pittige toppen beklimt. Je gaat ’s ochtends heel vroeg op pad en komt vroeg in de middag weer terug in de hut, zodat je voldoende tijd hebt om uit te rusten voor de volgende tocht.

zelf mont blanc beklimmen  Hoogtelijn 2/2018